Тиждень, що минає, по праву можна вважати  святковим. День молоді, День державної  служби, День митної служби України, офіційні урочистості до Дня Конституції  України – ось лише кілька святкових  дат, які  відзначали протягом тижня мешканці Прикарпаття.

     Однак, перш, ніж перейти безпосередньо  до аналізу подій, хотілося б дещо розставити акценти.

     Минулі  підсумки вразили кількістю коментарів, які стосувалися не стільки вражень читачів щодо тих чи інших думок, скільки зачіпали більше особу самого автора. У зв’язку із цим вважаю за доцільне категорично заявити, що «Підсумки тижня» уже більш, аніж півтора року, є авторським проектом, ґрунтуються на особистих спостереженнях й жодним чином не стосуються роботи чи будь-якої іншої діяльності автора.

     Жодна особа, політична партія чи будь-яке  інше об’єднання ніколи не мали й не можуть мати в майбутньому впливу на думки та оцінки автора. Це власне й можуть підтвердити різноманітні політичні суб’єкти, які неодноразово безуспішно намагалися «звернутися за допомогою». Тому вважаю за доречне припинити будь-які спекуляції з цього приводу. Й коли я, як випускник магістратури державної служби, здобувши другу вищу освіту, йшов працювати, це було однією з першочергових зауваг з моєї сторони і вона була врахована. Необхідно розрізняти «чорне» та «біле», а не в судорогах, намагаючись «чорне» назвати «білим» і навпаки, шукати причину не в собі, а списувати все на якісь потусторонні чинники. «Підсумки» якраз і є намаганням привідкрити завісу й зробити місцеву політику відкритішою й чистішою.

       Власне, однією з найбільш очікуваних подій тижня мали стати заходи, приурочені до «Дня скорботи». Ще напередодні було оголошено, що жодних парадів, партійних прапорів і так далі 22 червня мешканці області не побачать. «На могилах не піаряться, на могилах моляться». Саме цей заклик був взятий на озброєння Михайлом Вишиванюком, який ще напередодні проголосив, що є таким же патріотом й категорично проти червоного прапора, який приніс зло українському народу.

     Однак, місцеві комуністи не лише заявили, що будь-які перешкоди червоним прапорам будуть даремними, але й висловили обурення заявами голови ОДА, звинувативши за великим рахунком останнього у зраді ідеалам комунізму. «Загальновідомо, що особисто Ви, Михайле Васильовичу, за Радянської влади стали висококваліфікованим організатором широкогалузевого сільськогосподарського виробництва. Як комуніст, Вишиванюк М.В. був шанованою людиною, який своєю трудовою діяльністю створював добробут для людей, за що Вас поважали і люди і влада, як справжнього, а не самозваного патріота. …  Для чого ж Ви сьогодні плюєте у своє минуле? Складається враження, що в такий спосіб Ви створюєте собі комфорт у тому середовищі, яке здійснює сьогодні екстремістську політичну закваску, нехтуючи власною людською порядністю», – йдеться в оприлюдненому в ЗМІ листі.

     На  цьому ентузіазм комуністів не вичерпався. Ось уже тривалий час нащадків Леніна переслідує маніакальна ідея проведення референдуму щодо пенсійного віку, статусу російської мови, входження України в ЄЕП, співпрацю з СОТ та іншими міжнародними структурами. Втім, і цього виявилося недостатньо. Вже на початку тижня партійні вожді виголосили нову геніальну ініціативу – заміна скомпроментованих націоналістами державних символів на малиновий прапор козацтва і православний хрест в якості герба. Геніально до абсурду. Від кого, а від партії, яка вважала єдино правильною релігію комунізм, заперечуючи усі інші, чути сьогодні такі слова дійсно дивно. Йосиф Віссаріонович в гробу перевернувся б точно.

     Однак, чого не зробиш в пошуках електорату. Власне, такого роду дії КПУ можна трактувати виключно як намагання дешевого і що головне – голослівного піару. Комуністична партія сьогодні не лише не вирішує нічого в парламенті, але й нестримно втрачає в масах. На щастя, комунізм – це вже давно не круто.

     Власне, це й підтвердили події 22 червня. Далі гучних заяв мова так і не пішла. Вочевидь комуністи наскільки злякалися  власних заяв, що вирішили не лише залишити червоні прапори, але й взагалі не вмішуватися в урочистості, в яких брала участь влада.

     Червоних  стягів радянської держави область  у цей день не побачила. Більше того, поминальні заходи обмежились лише панахидою  та хвилиною мовчання. Ні Михайло Вишиванюк, ні Олександр Сич не виступали. Варто  зауважити, що скоріш за все такий крок був виправданим. В протилежному випадку у зв’язку із обставинами першого й позицією другого можна було б почути не лише різне трактування історії, але й породити нові конфлікти й численні приводи для розмов.

     Не  було масових сутичок й у Львові. Однак, тамтешня міська влада, на відміну від нашої, свою позицію стосовно 22 червня висловила більш, аніж красномовно. Місто Лева увінчали білборди з написом «Комунізм=Нацизм». Не слід забувати, що міжнародна спільнота офіційно визнала комунізм такою ж кривавою ідеологією, як і нацизм, а Другу світову війну і Сталін, і Гітлер розпочинали як союзники й близькі друзі. Спільні військові паради, пакт Молотова-Ріббентропа тому зайве підтвердження. Та й війна для українців розпочалася не 22 червня, а два роки напередодні – у 1939 році…

     Відтак, на передній план дуже швидко вийшло інше питання – страйк працівників  комунального підприємства «Івано-Франківськліфт». Працівники, які впродовж уже кількох  місяців не отримують заробітної плати, зупинили в місті близько 500 ліфтів. Власне, саме ця подія й стала головною темою для розмов протягом тижня. «День, коли зупинилися ліфти», «Ліфти не їдуть без зарплати» - ось лише кілька заголовків зі шпальт місцевих ЗМІ.

     Страйк  працівників комунального підприємства без уваги та реакції влади залишитися також не міг. Микола Саєвич повідомив, що частину грошей комунальникам уже знайшли, а секретар міської ради Руслан Марцінків скликав позачергову сесію міської ради. Відповідно, день, коли зупинилися ліфти, дуже швидко перетворився на день, коли зупинилася діяльність Мирослава Федорина на посаді керівника КП «Івано-Франківськліфт».

     Власне, його контракт і так добігав завершення наприкінці червня й судячи по тих  кадрових ротаціях, які сьогодні затіяла в місті «Свобода», навряд чи його було б продовжено. Тому страйк, а згодом і сесія, лише пришвидшили незворотнє. Міська рада рекомендувала міському голові розірвати контракт із Федорином достроково, а відтак велика ймовірність того, що вже згодом працівникам буде представлено особу нового керівника. Хоча, цілком можливо, що, щоб часом не зіпсувати трудову, Федорин таки успішно допрацює до завершення контракту.

     Однак, чи стане від нового керівника робота підприємства успішнішою й чи буде скориговано «роздуті» штати та високі зарплати адміністрації, ще залишається питанням…

     Напередодні ж відбулася сесія  обласної ради. На відміну від попередніх, проходила вона не в сесійній залі, а відбувалася у свого роду «польових умовах». У зв'язку  із тим, що сесія носила вузькоспеціалізований «аграрний» характер, депутатський корпус виїхав в Коломийський та Снятинський райони, де мав можливість ознайомитися не лише із ситуацією, що склалася в агропромисловому комплексі, але й на власні очі побачити ті численні проблеми, з якими щодня зіштовхується фермер в процесі своєї діяльності.

     В результаті, депутати прийняли Регіональну  цільову програму заходів та робіт у галузі розвитку земельних відносин в області до 2020 року, Програму поліпшення родючості с/г угідь на 2011-2015 роки, а також ряд інших важливих для АПК рішень. Хоча, їхню доцільність в кінцевому результаті покаже лише час та реальне виконання закладених в програмах завдань.

     Що  цікаво, сесія обійшлася практично без політики. Хоча, уникнути її таки не вдалося. Депутатський склад практично одноголосно засудив протест заступника прокурора області Я. Віктюка стосовно рішення обласної ради щодо заборони використання червоних прапорів. Однак, у зв’язку із тим, що ще напередодні Конституційний Суд своїм рішенням визнав сумнозвісний Закон України антиконституційним, протест заступника прокурора області втрачав будь-який зміст. Не даремно ж окремі депутати пропонували проголосувати навіть не обговорюючи це рішення.

     Втім, те, що протест так і не був відкликаний Я. Віктюком до початку сесії, хоч для цього і були всі передумови, заслуговує на увагу. Як наслідок, Юрій Романюк, у якого із прокуратурою складаються особливі відносини, вніс пропозицію дати належну оцінку діяльності прокуратури.

     Відзначився активністю під час сесії й Тарас Парфан. Його зауваги носили більш конструктивний характер. Як наслідок, в рішення обласної ради було внесено кілька суттєвих поправок. Варто зауважити, що після зміни керівника, фракція «Наша Україна» взагалі почала вести себе більш активно під час сесійних засідань й не зауважити цей факт досить важко.

     Як і важко не зауважити націленість на потрапляння в стрічки новин Юрія Романюка. Протягом тижня депутат обласної ради першим порушив питання щодо законності рішення Береговської районної ради Закарпатської області щодо виконання гімну Угорської Республіки одразу опісля гімну України під час сесії районної ради. Прокуратура опротестувала вище зазначене рішення Береговської райради лише згодом. Окрім того, з нагоди 20-річчя проголошення акта «Про державний суверенітет України» з метою популяризації серед усієї громади області державних символів України та на противагу відверто антиукраїнській політиці парламентської більшості депутат запропонував розпочати безстрокове масове вивішування Державного прапора України на флагштоках та на балконах всіх житлових і адміністративних будівель.

     Втім, «Батьківщину» сьогодні набагато більше цікавлять якісно інші питання. В країні вершать суд над лідером партії Юлією Тимошенко. Відповідно, основне завдання – підтримати свого лідера й виразити осуд діям влади. З цією метою місцеві бютівці й відправилися до стін самого справедливого Печерського суду.

     Дмитро  Шлемко на спеціально скликаній конференції щодо початку судового процесу над Юлією Тимошенко зауважив, що з Івано-Франківщини на захист Юлії Володимирівної та демократії в Україні виїдуть не сотні, а тисячі людей. Більше того, якщо будуть перешкоди, активісти готові йти туди пішки, а сама акція носитиме безстроковий характер. Наразі ще достеменно невідомо скільки триватиме суд у справі Юлії Тимошенко, однак, зважаючи на повернення окремих активістів, заяви про безстроковий характер протесту місцевих бютівців цілком можливо можуть виявитися дещо передчасними.

     Заяви, які лунають останнім часом зі сторони «Української партії», передчасними не назвеш. Скоріше просто безпідставними. Після відповіді Олександра Сича власну оцінку діям Ігоря Насалика дав й Михайло Вишиванюк. Голова ОДА зауважив: «Я б на місці Насалика трішки б «мав совість». … тими всіма проблемами, які є в місті Калуш в основному якраз переймається «область», а Насалик тільки підписи свої ставить...». Власне, саме область відтепер займатиметься й льодовою ареною м. Калуша. Ігор Насалик ж скоріш за все розпочав власну передвиборну кампанію й такого роду заяви, які з його легкої руки оприлюднює «Українська партія», є виключно грою на публіку. Це підтверджують й нещодавні слова самого Калуського міського голови, коли він зауважив, що виборчий бар’єр вище одного відсотка монополізує законодавчу гілку влади, створює широкі можливості для матеріального впливу на виборця фінансово-промисловими групами і робить непрохідними нові та ідеологічні партії. Яку партію під новою та ідеологічною мав на увазі здогадатися важко. Цілком ймовірно, що по виборчим перспективам мова йшла саме про очолювану Насаликом «Українську партію». Однак, судячи із голосувань у представницьких органах місцевого самоврядування, такого сказати язик не повернеться.

     На  завершення дозвольте всіх привітати  із Днем молоді та 15-ю річницею Конституції  України.

       Ігор Дебенко, політолог

28 Червня 2011, 9:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 28 Червня 2011, 13:39
Відповісти

Автор: , 28 Червня 2011, 15:36
Відповісти

Автор: , 28 Червня 2011, 17:55
Відповісти

Автор: , 28 Червня 2011, 20:40
Відповісти

Автор: , 30 Червня 2011, 14:10
Відповісти

Автор: , 28 Червня 2011, 21:42
Відповісти

Автор: , 29 Червня 2011, 11:28
Відповісти

Автор: , 29 Червня 2011, 16:53
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39