А що? Це цілком можливо. Адже, як оптимістично зазначила голова Апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанів, майбутнє в діяльності цього відомства — за дистанційним провадженням. Ці, можливо, дещо незрозумілі для пересічного читача слова було сказано на презентації першої в Україні системи розгляду судами справ у режимі віддаленої присутності. Йдеться про систему відеоконференцзв’язку, яку встановлено між Апеляційним судом Івано-Франківської області та івано-Франківським слідчим ізолятором. Такі технології давно вже застосовують у судочинстві не тільки розвинених держав, а й, скажімо, Росії. Ми ж почали робити в цьому напрямі лише перші крокі і, звісно, не без гордості зазначимо, що піонером став саме наш Апеляційний суд.

На перший погляд, це неcкладна річ. У приміщенні суду обладнано спеціальну кімнату, по суті, ту саму залу судових засідань, котра відрізняється від інших хіба що меншими розмірами та додатковими відеокамерами. На стіні — великий екран, з якого учасники судового процесу — потерпілі, захисники, представники державного обвинувачення тощо спостерігають і спілкуються, точніше, слухають пояснення, задають питання підсудному чи вже засудженому (якщо йдеться про апеляційне оскарження вироку), який перебуває в аналогічний кімнаті, розташованій у слідчому ізоляторі.


Ця система має чимало переваг, зазначили голова Апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанів та начальник обласного управління Державного департаменту виконання покарань Дмитро Футулуйчук. Найперше — прискорить розгляд справ. Хто знайомий з судовою кримінальною системою, знає, що там є таке поняття, як доставка ув’язненого до суду. Отож спершу конвой має прийняти таку особу в сізо. Обшукати її, завести до автомобіля, котрий потім, застрягаючи у заторах, котрі вже стали звичним явищем на наших дорогах, везе ув’язнену особу до суду. Це не раз призводило до того, що процес починався зі значною затримкою. З другого боку, система відеоконференцзв’язку дозволяє економити на витратах паливно-мастильних матеріалів. Крім того, знижується ризик втечі в’язня із зали суду або під час його транспортування. Додамо, що трапляється, коли підсудний за станом здоров’я не може бути присутнім у залі суду. У нас був такий випадок, коли розглядалася апеляційна скарга особи, яка могла перебувати лише в лежачому положенні. Тоді її розгляд довелося проводити в сізо.


Щоправда, зауважимо, ця система конференцзв’язку наразі може застосовуватися лише в Апеляційному суді під час розгляду скарг, справ про амністію, що нині дуже актуально. Але з прийняттям нового Кримінально-процесуального кодексу, як зазначила Надія Стефанів, можна буде розглядати таким способом уже справи у першій інстанції і навіть провадити деякі слідчі дії. Та це перспектива, яку врешті-решт колись буде втілено в життя. Власне, робота над цим проектом розпочалася ще три роки тому. Як кілька разів наголосила Н. Стефанів, його реалізація відбувалася непросто. Чимало допоміг у цьому круглий стіл, який провели в Апеляційному суді з керівниками інших силових структур — департаменту виконання покарань, обласної прокуратури та міліції. Та, звісно, було б важче втілити у життя цей проект без практичної, головно — фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції та посольства США в Україні. З цими структурами у нашого суду давні добрі відносини.


Нагадаємо, що свого часу в нашому суді вперше в Україні було запроваджено систему допиту свідків у режимі віддаленої присутності. Йдеться про осіб, які через обставини побоюються бути присутніми на засіданні в залі суду, або яким може загрожувати реальна небезпека. Як правило, це справи щодо торгівлі людьми або процеси над членами організованих злочинних угруповань.


А поки матеріал готувався до друку, відбулося й перше засідання з допомогою системи відеоконференцзв’язку. Розглядалася апеляційна скарга начальника штабу однієї івано-франківської авіаційної частини, затриманого за підозрою в одержанні хабара. Стосовно чоловіка було обрану таку міру запобіжного заходу, як тримання під вартою. Її й оскаржував арештований. Щоправда, апеляційна колегія його скаргу не задовольнила.

30 Червня 2011, 14:52
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30