http://i.obozrevatel.com/8/332245/gallery/143927_image_large.jpg 1 липня в Івано-Франківську відбулася колегія головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Основне питання, якому і була присвячена колегія – стан надання медичної допомоги населенню м. Івано-Франківська.

У колегії взяли участь головні лікарі ЦРЛ, ЦМЛ, головні лікарі обласних лікувальних закладів, головні штатні спеціалісти головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Також на колегії працювали заступник міського голови м. Івано-Франківська Михайло Верес, голова депутатської комісії міської ради з питань охорони здоров’я Сергій Стефанко, головні лікарі міських лікувальних закладів та їх заступники, завідувачі відділень ЗПСМ, завідувачі ФАПів Івано-Франківської міськради та міські профільні спеціалісти.

Власне робота колегії розпочалася з відвідання ряду лікувальних закладів міста Івано-Франківська для того, щоб продемонструвати позитивні зрушення в їхній роботі, побачити як недоліки, так і перспективи, прийняти тактику покращення роботи.

Серед закладів, які оглядали учасники колегії, Станції швидкої та невідкладної медичної допомоги м. Івано-Франківська, жіноча консультація №2, Івано-Франківська міська поліклініка №4 та Івано-Франківська міська поліклініка №2, Центральна міська клінічна лікарня, Івано-Франківська міська поліклініка №1.

За словами начальника головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Миколи Олінійчука, у кожному районі є свій підхід до організації надання медичної допомоги, але десь краще створені умови, в якихось медичних закладах є краще обладнання, діагностична та лікувальна апаратури, краще підготовлені спеціалісти.

І метод виїзних колегій заставляє керівників лікувальних закладів і владу повернутися обличчям до виконання своїх обов’язків.

„Ми зібралися, щоб показати позитивні зрушення, а недоліки, виявлені під час колегії, головні лікарі візьмуть на озброєння. У місті дуже багато закладів охорони здоров’я, тому робота ведеться об’ємна. Нам потрібно вкладати великі кошти в покращення матеріальної бази медичних закладів міста”, – сказав він.

Під час відвідання Станції швидкої та невідкладної медичної допомоги м. Івано-Франківська, начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації зауважив: „Я недарма ставлю на кожній зустрічі з головними лікарями обласних, районних та міських лікарень питання про особливу увагу до роботи швидкої медичної допомоги. Адже вчасний виїзд медиків до пацієнта дуже важливий”.

Позитивні зміни в роботі персоналу швидкої медичної допомоги помітно одразу.

За словами головного лікаря станції швидкої та невідкладної медичної допомоги м. Івано-Франківська Ігоря Ковалюка, два роки тому в обласному центрі впроваджена автоматизована система прийняття виклику, яка допомагає знівелювати весь вплив людського фактору на систему виклику „швидкої” допомоги.

На станції відбувається постійний запис дзвінків, який можна відтворити і побачити, коли саме поступив виклик, через скільки хвилин виїхала машина, чи була хоч одна вільна машина, яка могла виїхати до пацієнта і не зробила цього, тощо.

Сигнал поступає і одразу записується. Якщо телефонний номер пацієнта уже відомий комп’ютеру, то на екрані автоматично з’являється адреса, а це економить близько двох хвилин часу.

Автоматично ця ж інформація потрапляє на евакуатор, де комп’ютер підказує оператору, яка саме машина і на якій підстанції вільна.

Планується впровадження комп’ютерної системи спостереження за рухом „швидких”, адже ця система особливо потребує постійного контролю. Потрібне розширення штату працівників – операторів, які могли б здійснювати постійний відеонагляд.

В місті наявні три підстанції швидкої допомоги, на даний час існує робоча група, яка працює над створенням ще однієї підстанції для того, щоб рівномірно розподілити зони міста і забезпечити 10-хвилинне прибуття бригади „швидкої” допомоги до пацієнта.

За словами головного лікаря Івано-Франківська Тараса Масляка, вже наступного місяця заплановане відкриття підстанції „швидкої” допомоги в мікрорайоні Пасічна, адже під час повені 2010 року були проблеми з мостом, який сполучає мікрорайон з центральною частиною міста і бригади „швидкої” не могли вчасно виїхати до пацієнтів.

В перспективі відкриття ще однієї підстанції в районі Тисмениці, адже там розростається мікрорайон, збільшується кількість населення.

Учасники виїзної колегії оглянули нещодавно відремонтоване приміщення Жіноча консультація №2, яка на даний час обслуговує 38 тисяч жіночого населення міста. Два роки тому був проведений капітальний ремонт цього приміщення. Зараз роботу жіночої консультації визнають цілком задовільною, єдиний недолік роботи – відсутність УЗД-апарату.

Про необхідність покращення матеріальної бази усіх медичних закладів Івано-Франківська говорили чимало. Адже капітального ремонту потребує і міська поліклініка №4, розміщена у приміщенні колишнього дитячого садка. Це приміщення не відповідає вимогам і стандартам, потребує реконструкції. Донедавна тут була велика проблема з ремонтом мереж. На сьогоднішній день вона практично вирішена. Вже в цьому році працівники поліклініки чекають поступлення бюджетних коштів, щоб розпочати внутрішні ремонтні та оздоблювальні роботи. Персонал працює по залученню депутатських коштів та спонсорської допомоги.

В цій поліклініці досить непогано працює система денного стаціонару і в найближчих планах передбачається його розширення.

Серед позитивних зрушень в роботі міської поліклініки №2 – налагоджена система водолікування, яка викликає багато схвальних відгуків пацієнтів медичного закладу. Проте водолікування тут залежить від опалювального сезону і зараз керівництво поліклініки працює над тим, щоб забезпечити постійну та безперебійну роботу басейну.

Доповідаючи про роботу Центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк зауважив: „На сьогоднішній день ми завершуємо проектно-кошторисну документацію на будівництво нового корпусу лікарні. Це буде хірургічний корпус з декількома реанімаційними відділеннями. Вже домовлено і нашу ініціативу підтримав голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк про створення на базі ЦМКЛ відділення кардіохірургії. Протягом двох минулих років у лікарні відкрито лор-відділення, відділення ендоваскулярної або малоінвазивної кардіології та відділення штучної нирки”.

Позитивно про роботу ЦМКЛ відгукується і начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Микола Олінійчук: „На даний час ми бачимо добрі напрямки у новітніх технологіях діагностики та лікування. Особливої уваги заслуговує ангіограф, на якому працюють молоді спеціалісти. Під час роботи колегії ми побачили відділення хроніодіалізу, якого раніше не було у міських медичних закладах, оцінили роботу реанімаційного відділення, побачили, що робиться для того, щоб покращити медичне обслуговування населення і міста Івано-Франківська і нашого краю в цілому. Адже у Івано-Франківську лікуються не тільки жителі міста, але і приїжджі.

В цілому стан надання медичної допомоги населенню Івано-Франківська визнано задовільним. Звісно, є певні проблеми, які потребують покращення. Серед основних потреб медичних закладів міста є нове обладнання, а саме пересувний флюорограф для оглядів організованого контингенту населення, кардіомонітори та кольпоскопи для жіночих консультацій, нейросонограф, портативний УЗД-апарат, рентгенообладнання для обстеженя дітей, сучасні ультразвукові апарати для МП №3,2 та жіночих консультацій, рентгенологічне обладнання для міських поліклінік, ендоскопічне та операційне обладнання, санітарний автотранспорт для сімейних відділень міських поліклінік.

Всі питання потребують вирішення, адже головне в роботі лікарів – здоров’я своїх пацієнтів та надання їм якнайкращої медичної допомоги.

05 Липня 2011, 9:22
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30