З аналізу завдань, що випливають з рішень, ухвалених Радою регіонів 11 червня ц. р., та доручень прем’єр-міністра України Миколи Азарова на їх виконання, розпочалося виїзне засідання колегії облдержадміністрації, яке відбулось у суботу в Косові.

На останньому засіданні Ради регіонів його учасники обговорили цілий пласт дуже різнопланових питань. Йшлося, зокрема, як зазначив доповідач — начальник головного управління економіки облдержадміністрації Олег Ткач, і про те, як надалі запобігти нерівномірному розвиткові міст і районів та як території, які відстали у розвитку, підтягнути до рівня тих, які успішно розвиваються, і про розвиток спорту та фізичного виховання, передусім молоді, і про подолання незбалансованості авіасполучення між областями України та інше.

Але особливу увагу приділили використанню потенціалу міжрегіонального співробітництва і кооперації.

— Облдержадміністрація й обласна рада ще в 2005 році започаткували практику укладення угод про співробітництво з окремими регіонами. Їх зокрема підписано з територіальними органами влади Миколаївської, Волинської і Тернопільської областей. Нині цю роботу слід продовжувати, оновлювати і пожвавлювати, — наголосив Олег Володимирович. — Крім того, в ході сесійного засідання Національного комітету України з розвитку співробітництва з ЄС на тему «Регіональна співпраця та транскордонне співробітництво» у контексті європейської стратегії нашої держави запропоновано розглянути можливість проведення на території Івано-Франківщини щорічних форумів міжрегіонального співробітництва з наступним їх переформатуванням у міжнародний форум країн, які входять до Карпатського (Альпійського) простору. Проведення таких заходів стало б одним із важливих чинників розв’язання соціально-економічних проблем прикордонних регіонів, включаючи, зрозуміло, і Прикарпаття.


О. Ткач інформував членів колегії облдержадміністрації також про те, що вже фактично завершено розробку  інвестиційної карти області й підготовлено відповідні презентаційні матеріали. «Відповідно до напрацювань, — зазначив він, — можна стверджувати, що ми готові представити інвестиційний потенціал Івано-Франківщини».


Обговорюючи підготовлений проект рішення колегії з цього питання, голови облдержадміністрації — М. Вишиванюк, обласної ради — О. Сич та народний депутат України І. Зварич зробили такі коментарі.

Михайло ВИШИВАНЮК:


— Хочу наголосити: ведучи мову про розвиток міжрегіонального співробітництва, ми не повинні замикатися на масштабах однієї України. Міжрегіональні зв’язки мають охоплювати наші стосунки як з областями України, так і з країнами Європейського союзу. Тим більше, що Президент України не просто дав доручення, а зобов’язує нас розширювати зв’язки з регіонами країн ЄС. Нам терміново потрібно встановлювати такі контакти, переймати досвід, який мають європейці. Сьогодні у нас є один позитивний момент: практично всі наші райони мають міжрегіональні зв’язки з територіальними громадами Республіки Польща. Але тут ми зупинилися і далі не рухаємося. Тому звертаюся до голів райдержадміністрацій і голів районних рад: будь ласка, виявляйте ініціативу, розширюйте зв’язки. Бо це перш за все навчання і досвід. Піднесення культурного рівня, освітнього рівня. Подивімося на приклад Косівського району. Вони знайшли і компанію «Мітцубіші», і «Червоний Хрест» з Баварії. і потиху через свої міжрегіональні зв’язки практично укомплектовують обладнанням центральну районну лікарню, допомагають покращити її матеріальний стан. Сьогодні ми це всі бачили і чули. Треба рухатися. Бо ніхто нічого нам не принесе.


І ще для інформації. Я вже розповідав Олександрові Максимовичу, і він підтримує нас. Сьогодні у нас перебуває делегація на чолі з воєводою Опольського воєводства Річардом Вільчинські. Вони готові виступити нашими лобістами в Європі. Ополє уклало багатосторонній договір з Францією, Німеччиною, Італією, Австрією, з їхніми регіонами. І здійснює культурний і освітній обміни, переймає досвід у різних сферах. У Відні створено європейську асоціацію, яка сприяє реконструкції сільських населених пунктів. Тобто займається тим, що й ми робимо. і нам також пропонують вступити до неї. Ми будемо це робити... Але те, що роблять облдержадміністрація й обласна рада, мають у рамках своїх повноважень та можливостей робити і керівники міст і районів. Не чекайте, проявляйте ініціативу! Що стосується України, то тут розвивати міжрегіональні зв’язки нам, так би мовити, сам Бог велів. Ось почалося літо. Хто з голів райдержадміністрацій запросив на відпочинок дітей зі сходу чи півдня України? Коломийщина, Косівщина, Верховинщина. Три райони. А ми ще в грудні, на святого Миколая, обговорювали те, наскільки важливо запросити дітей звідти до нас. І що, безперечно, тоді буде й зворотний зв‘язок — вони запросять наших дітей на відпочинок на море. Чи нашим дітям не потрібно море? Потрібно. Але знову ж таки все це робиться через встановлення міжрегіональних відносин і зв’язків. Я вже не кажу про такі речі, як кооперація у промисловості, будівництві, торгівлі та інших сферах...

Олександр СИЧ:


— Я пам’ятаю ті доручення, які були ухвалені на Раді регіонів, оскільки брав у ній участь. Зокрема ту увагу, яку приділяли розвиткові фізкультури і спорту, відволіканню молоді від шкідливих звичок — і суспільних, і моральних. Через декілька місяців завершується термін дії обласної програми розвитку спорту та фізичного виховання молоді, яку було прийнято на 2010—2011 роки. Очевидно, що потрібно вже на наступну сесію обласної ради, яка відбудеться у вересні або жовтні, готувати нову програму на 2012 рік і, можливо, триваліший період. До чого це веду? Днями отримав звернення від дуже заслуженого діяча фізкультури і спорту краю. Відзначаючи те, що дуже добре, що ми підтримуємо медицину, виділяючи багато грошей на її розвиток, він водночас ставить питання про те, чому так мало уваги приділяється спорту. Справді, нинішнього року на медицину ми виділили дуже багато грошей. Навіть більше, ніж пропонувалося. Але всім відомо, що краще запобігати хворобам, ніж лікувати їх. В Івано-Франківську ми ведемо мову про те, що обласному центрові потрібний сучасний спортивно-розважальний комплекс. Вже сьогодні завдяки досягненням спортивних клубів ми можемо приймати Єврокубки з футзалу, баскетболу, а завтра, дасть Бог, і з волейболу... Але у нас немає належної зали, в якій можна було б проводити такі турніри.


Шановні керівники районів, ви добре знаєте, в якому стані перебувають спортивні комплекси, спортзали і спортивні споруди ваших громад. Якісь із них давно застаріли. Якісь — потребують застосування новітніх технологій, а якісь — ремонту. В Косові, наприклад, пам’ятаю, є басейн, який необхідно добудувати. Тому пропонував би дати доручення головам райдержадміністрацій, щоб провести ревізію всіх спортивних споруд і обладнання, яке є у районах, і передати цю інформацію управлінню молоді і спорту. З тим, щоб можна було розробити програму розвитку спортивної бази Івано-Франківщини. Можливо, таку, яку прийнято і яка здійснюється нині для забезпечення населених пунктів краю дитсадками. Щоб справді не на словах, а на ділі ми зробили так, аби молодь мала де займатися спортом і змістовно проводити дозвілля.

Ігор ЗВАРИЧ:


— Міжрегіональне співробітництво — це і рада з розвитку туризму, куди входить цілий ряд областей. Міжрегіональне співробітництво — це також і наші етнографічні заходи, зокрема фестивалі, які почергово проводяться у кожній з областей. І найголовніше, що я хотів би сказати. Нещодавно у складі делегації Верховної Ради побував у Загребі. До речі, передаю вітання косівчанам, бо загребці, загалом хорвати вважають, що вони з Прикарпаття. Вони це офіційно заявляють і мають історичні підтвердження. Ми очікуємо на підписання міжрегіональної угоди з Хорватією. Під час нашого візиту стояло питання про те, щоб ця угода вже не була суто рамковою, а наповнена конкретикою. Наприклад, велася мова про продовження транспортних потоків до Загреба. Також ішлося про відкриття авіарейсу з Івано-Франківського міжнародного аеропорту до Загреба. Цю ідею підтримує МЗС Хорватії. Тому, вважаю, саме залучення Хорватії до регіонального співробітництва дає нам добрі перспективи у плані розширення транскордонного співробітництва, яке наразі замикає Угорщина. Тому є сенс сьогоднішнім рішенням колегії доручити одному з управлінь облдержадміністрації загальну координацію транскордонного співробітництва. Бо воно у нас наразі розбите: туризм — в управлінні туризму, а зовнішні економічні зв’язки — у віданні іншого управління. А сьогодні питання міжрегіонального співробітництва набуває надзвичайної актуальності і є потреба координувати всі зусилля і обласних управлінь, і міст та районів краю з одного центру...

За підсумками обговорення проект рішення колегії було доповнено цими й рядом інших пропозицій. Зокрема члени колегії облдержадміністрації підтримали визначений спільно М. Вишиванюком і О. Сичем формат програми реконструкції і будівництва спортивних споруд у містах і районах області — вона буде середньостроковою, на три наступні роки, що дозволить протягом першого року проектувати нові об’єкти і визначати джерела їх фінансування, а в два наступні — будувати.

Колегія облдержадміністрації розглянула ще п’ять важливих питань. Зокрема, про основні напрями діяльності дозвільних центрів та перспективи їх розвитку доповідав також Олег Ткач; про підсумки проведення місячника з благоустрою і впорядкування територій населених пунктів області й про розвиток мисливства як складової туристичної галузі області доповідали заступник голови облдержадміністрації Руслан Гусак і начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Голубчак.

Підвищений резонанс у залі викликало внесене на порядок денний засідання колегії питання про завдання щодо реалізації на території області Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Коротку, але ррунтовну доповідь головного спеціаліста з питань запобігання та протидії корупції головного управління правової роботи та внутрішньої політики облдержадміністрації Мирона Дмитрика на прохання М. Вишиванюка доповнив прокурор області Микола Гошовський. Відповідаючи на запитання керівників районів й сільських голів Косівщини, яких також запросили на засідання колегії, народний депутат України Василь Чуднов у короткому коментарі повідомив, що нині профільний комітет Верховної Ради вже готує деякі зміни до закону, котрі мають забезпечити ефективну боротьбу з корупцією й водночас запобігти можливим перегинам у цій сфері.


Насамкінець зазначимо, що формат виїзного засідання дозволив членам колегії облдержадміністрації, а також головам постійних депутатських комісій обласної ради, начальникам обласних служб і управлінь та керівникам усіх міст і районів краю водночас ознайомитися з окремими досягненнями Косівщини.
06 Липня 2011, 12:18
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30