http://www.vikna.if.ua/images/news/80644fb516253feb7a9b065a94e8c10f.jpgІгор Насалик останнім часом намагається довести: без співпраці з областю Калуш мало що втратить. Не врятує місто навіть тих півтора-два мільйони, які область зможе виділити на його розвиток. Однак, замість обласних коштів, міський голова запевнив у отриманні гранту від однієї з італійських фірм, а також планує “добитися” фінансування Калуша з Держбюджету без посередництва ОДА. Місто також хоче не допустити контролю області над ще не збудованим новим калійним виробництвом, і — заявляє про наміри жорстко контролювати діяльність Льодового палацу у випадку, його передачі на баланс області.

 

Міська влада всіляко намагається підтримувати увагу навколо нещодавнього конфлікту з обласною владою. Нагадаємо, на останній сесії Івано-Франківської обласної ради 10 червня депутати від Калуша зачитали звернення Калуської міської ради щодо недостатнього фінансування міста з обласного бюджету. На звернення гостро відреагували голова обласної ради Олександр Сич та голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. На засіданні сесії Калуської міської ради 30 червня Ігор Насалик повідомив, що наразі влада готує листа до Міністерства фінансів України з пропозицією виділяти кошти на соціально-економічний розвиток міста не загалом на область, як це, зазвичай, роблять, а окремим рядком — конкретно для Калуша. Також пролунала інформація, що фракція Української партії в Івано-Франківській обласній раді влаштує щось на кшталт мітингу вже перед наступним сесійним засіданням обласної ради.

Загалом, міський голова і надалі наголошує на труднощах у співпраці із обласною радою.  Як альтернативу для вирішення проблем міста, зокрема, екологічних, уже найближчим часом звезе до Калуша міжнародних експертів та столичних чиновників — на "круглий стіл".

— 20 липня у Калуші відбудеться "круглий стіл" за участю представників Єврокомісії, Світового банку, Банку реконструкції і розвитку, двох профільних міністерств: Міністерства надзвичайних ситуацій і Міністерства екології України, представника ООН та представника Кабінету Міністрів України. Це — щодо екологічної ситуації. Уже виданий мандат Єворокомісії про проведення такого "круглого столу" та отримання відповідних наслідків від реалізації цієї програми. Це зроблено поза межами ОДА, — заявив міський голова на прес-конференції 5 липня.

Великі надії на розвиток міста Ігор Насалик покладає на щойно започатковану співпрацю з італійською фірмою "STR", яка готова надати містові грант у розмірі 143 млн. євро. За словами міського голови, між італійськими грантодавцями і містом уже підписана попередня угода про співпрацю. Загалом, міський голова не уточнив, яким чином удалося отримати грант, оскільки, згідно з чинним законодавством, безпосередньо міська рада гранту отримати не може.

— Учора (4 липня. — Авт.) після трьохмісячних переговорів ми підписали попередній договір про фінансування нашого міста у розмірі 140 млн. євро. Гроші надійдуть як грант, тобто, — кошти, які не повертають. Згідно з умовами договору, італійська компанія фінансуватиме консервацію Домбровського кар’єру, будівництво житлових масивів із метою відселення людей із зони просідання земної поверхні. Це — те, що було колись передбачене державною програмою, але  коштів так і не отримали у повному обсязі. Заплановане також будівництво лікарні на 300 місць для моніторингу та оздоровлення мешканців міста, будівництво реабілітаційного центру для сліпих дітей та дітей із порушенням зору, будівництво сучасної ефективної системи очистки води і будівництво екологічно безпечного комплексу з переробки твердих побутових відходів, — поінформував Ігор Насалик.

Тим часом, чекає на вирішення питання про передачу Льодового палацу ім. Степана Бандери. На споруду претендують і міська, й обласна ради. Однак, як запевнив міський голова, незалежно від того, у чиїй власності опиниться Льодовий палац, розташований він буде саме у Калуші. 

— Навіть, якщо він буде на балансі області, але вона не вестиме соціальну роботу, а запроваджуватиме комерційний проект, то я не дам працювати цьому Льодовому палацу. Ми розглядали Льодовий палац як соціальний проект для розвитку спорту. Тому не підвищували ціну і залучали школи. Дайте нормальне управління цьому Льодовому палацу, і його не треба буде дотувати, — переконаний міський голова.

Також мер наполягає на тому, що нове калійне виробництво, яке будуватиме китайська компанія "Ухунь", буде розташоване саме на базі калійного заводу ВАТ "Оріана". Водночас, великі надії на будівництво заводу на Калущині покладає і керівництво району. На думку голови Калуської РДА Василя Петріва, виробництво має бути розташованим між рудником "Пійло" і Домбровським кар’єром. Однак, міський голова вважає, що район просто забіг поперед подій. Днями Ігор Насалик також зустрічався з китайцями. Їхні наміри зрозумів інакше:

— Я почув від китайських інвесторів, що вони хочуть будувати калійний завод на базі калійного заводу ВАТ "Оріана". Це — те, що я почув. Але для того, щоб це все вивезти, треба пройти санацію: щоб рада кредиторів затвердила план санації, і щоб калійний завод і все, що його стосується, було виведено із банкрутства, — наполягав міський голова. — Я запитав, як швидко вони хочуть реалізувати заплановане. Відповіли: настільки, наскільки швидко буде надходити допомога від держави. І місто допомагатиме, бо ми зацікавлені у тому, щоби за оренду землі платили, щоб були робочі місця, щоби була конкуренція з заробітної плати між "Карпатнафтохімом" і калійним заводом. Адже калійний завод дає поштовх і до пуску магнієвого заводу. Власники магнієвого заводу розглядають можливість його пуску вже з іншими технологіями, не тими, які були. Але — тільки після того, як почне працювати калійний завод. Тобто, у місті з’явиться цілий виробничий ланцюг.

08 Липня 2011, 13:37
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02