7 липня 2011 року подарувало Україні ще одну «ніч у парламенті». Однак, на відміну від «конституційної ночі» 28 червня 1996 року, цього разу народних обранців переповнювали зовсім інші емоції. 8,5 годин… Саме стільки часу знадобилося парламенту, щоб відхилити абсолютну більшість із 1179 поправок й таки прийняти пенсійну реформу. Вочевидь, найбільш болісну для українського суспільства, адже за новими правилами передбачається поетапне збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, збільшення пенсійного віку для окремих категорій чоловіків і збільшення страхового стажу на 10 років для чоловіків і жінок. Звичайно, пенсійна реформа є необхідною. Необхідною хоча б через те, що сьогодні на 100 працюючих припадає 98 пенсіонерів і ця цифра має тенденцію до зростання. І хоча реформа була однією з вимог МВФ, українські парламентарії вочевидь не надто зважили на те, що Україна ні за рівнем життя, ні за рівнем свобод та системою врядування є далеко не Європа. Просто в Україні стільки не живуть…

     Й ще більш дивним є той факт, що за такий важливий й як сама влада  стверджує «життєво необхідний»  законопроект проголосувало лише 143 депутати. Саме 143, а не 248. Інші в цей  час спокійнісінько спали.

     Вочевидь, з таким же спокоєм спатимуть й далі, оскільки сподіватись на те, що Конституційний Суд і цього разу візьме й визнає законопроект влади таким, який суперечить Основному Закону, практично не доводиться. Як відомо, палиця може вистрелити лише раз на рік. Тим паче, що аргументи надто слабкі – 148 кнопкодавів, які проголосували за більшість. Саме таке порушення озвучив «бютівець» Андрій Шкіль. І хоча цей факт дійсно суперечить Конституції, якщо суд задовольнить оскарження, можна спокійно відміняти усе українське законодавство останніх років. Втім, зважаючи на сучасні реалії й інтелектуальний рівень окремих депутатів, можливо це було б і на краще…

     Супроти пенсійної реформи в тій чи іншій мірі виступили практично  всі опозиційні політичні сили. Безпосередньо  напередодні прийняття закону свою позицію з цього приводу висловив Юрій Костенко, який ще минулого тижня дав прес-конференцію в Івано-Франківську, а також обласна «Батьківщина», яка у заяві фракції піддала осуду реформи й закликала громадян до мирних акцій протесту.

     Втім, головна увага «бютівців» уже який тиждень прикута до Печерського районного суду міста Києва. Туди, як було повідомлено, знову відправилася частина партійних активістів. Власне, для «Батьківщини» протидія численним потугам влади притягти до кримінальної відповідальності Юлію Тимошенко – вже давно не лише спроба захистити свого лідера, але й боротьба за майбутнє існування самої партії.

    Майбутнє  цього тижня спробував спрогнозувати  й Юрій Романюк, який, за словами Михайла Вишиванюка, є свого роду «барометром» свободи слова в області. В ролі політичної Ванги «бютівець» передбачив систему парламентських виборів наступного року. Він, зокрема, прогнозує, що новий закон про вибори підвищить виборчий бар’єр до 4% й замість мажоритарки запровадить суцільну пропорційну систему, щоправда із відкритими списками. Відверто кажучи, у ймовірність відкритих списків, як і чистої пропорційної системи віриться досить важко. Однак, на те й є оракули…

    Наслідки  приватизаційного процесу в Україні  спробував передбачити й народний депутат Василь Чуднов. На його думку, приватизаційний процес дозволить підвищити ефективність управління держмайном, збільшить масштаби залучення приватного капіталу в економіку країни, покращить інфраструктуру.

    Власне, на голову обласної організації Партії регіонів дещо несподівано «наїхала» Gazeta.ua. В матеріалі «У Партії регіонів є депутат-безхатченко» видання повідомило, що «згідно з офіційною декларацією, у Чуднова немає ні машин, ні житла. При цьому квартир, будинків, гаражів не задекларовано навіть у власності дружини народного обранця. Неясно, де жив народний депутат з січня по березень 2010 року (до того, як він пройшов у парламент і зміг поселитися за держрахунок у депутатській готелі). Адже в розділі "Зобов'язання фінансового характеру", який містить декларація про доходи депутата за 2010 рік, він не вказав ніяких даних про орендні платежі за минулий рік».

    Чим Василь Чуднов викликав таку зацікавленість у видання пояснити досить важко. Адже в українському парламенті вочевидь з легкістю можна знайти не один десяток й інших нардепів із схожими деклараціями…

    Про свої задекларовані статки повідомив  нещодавно й Калуський міський  голова Ігор Насалик. Більше 10 млн. доларів на банківському рахунку, вісім автомобілів («Бентлі», «Ферарі», три типи «Мерседесів», два джипи), катер, два спортивних мотоцикли, земельна ділянка під Києвом, будинок на 850 кв.м з земельною ділянкою 25 соток у Кончі-Заспі та квартира на Хрещатику.

    Контраст  більш, аніж відчутний…

    Власне, вже в наступному скликанні Верховна Рада може поповнитися ще одним мільйонером. Принаймні такий висновок можна зробити, аналізуючи одну із останніх прес-конференцій Ігоря Насалика. На ній голова «Української партії» практично заприсягнувся, що не збирається балотуватися втретє на посаду міського голови Калуша. А щоб переконати в цьому й журналістів, Ігор Насалик запропонував їм премію у 5 тисяч у.о. за найбільш реальний прогноз щодо майбутнього переможця калуських виборів…

    Не  оминув Ігор Насалик можливості в черговий раз наголосити, що втрата Віталіни Радецької – це втрата й для кожного пересічного мешканця міста Калуша. Однак, що поробиш? «Табор ушол в небо»…

    Що  стосується стосунків міської та обласної влади, які останнім часом  знову погіршилися, Ігор Насалик вкотре підкреслив, що не згідний з тим, як розподіляється обласний бюджет, з якого Калуш за останніх п’ять років, по суті, не одержав жодної копійки. У зв’язку з цим міський голова й підготував лист на адресу Міністерства фінансів України, щоб Калушу на соціально-економічний розвиток було передбачене фінансування не через область, а окремим рядком.

    Окремо  зупинятися на коментарях Калуського міського голови, які все більше стають схожими на звичайнісінький передвиборчий піар, цього тижня не стали ані Олександр Сич, ані Михайло Вишиванюк. Окрім колегії ОДА, обоє були зайняті налагодженням подальшої співпраці із міжнародними делегаціями. Так, Олександр Сич разом із головами Львівської та Тернопільської обласних рад підписав у Збаражі Меморандум про співпрацю із Скупщиною Автономного Краю Воєводина (Сербія), а вже через день приймав своїх сербських колег на Прикарпатті. Голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк у свою чергу був зайнятий заходами, приуроченими до 10-ї річниці співпраці із Опольським Воєводством (Польща).

    В суботу ж на країну очікувала ще одна знаменна ніч. 9 липня свій 61-й день народження відзначив Президент України Віктор Янукович.

    Дозвольте привітати Вас, пане Президенте, із цією величною датою й побажати вам  міцного здоров’я, сімейного благополуччя і всього найкращого.

    Наразі  ж, в той час, як виконавчий директор Freedom House Девід Крамер, з пересторогою зауважує, що «те, що відбувається в Україні зараз, веде до авторитаризму», громадянам України залишається лише згадувати слова відомої пісні Тіка «Буде щастя…».

     Ігор  Дебенко

10 Липня 2011, 19:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 10 Липня 2011, 19:55
Відповісти

Автор: Mykola (Can.), 10 Липня 2011, 21:41
Відповісти

Автор: , 11 Липня 2011, 8:01
Відповісти

Автор: , 11 Липня 2011, 8:09
Відповісти

Автор: , 11 Липня 2011, 10:43
Відповісти

Автор: , 11 Липня 2011, 11:06
Відповісти

Автор: , 11 Липня 2011, 11:39
Відповісти

Автор: , 11 Липня 2011, 23:33
Відповісти

Автор: , 12 Липня 2011, 7:39
Відповісти

Автор: , 12 Липня 2011, 10:01
Відповісти

Автор: , 15 Липня 2011, 9:43
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39