http://www.vikna.if.ua/images/news/dfeb09363bcdd0f8e4152134df59523a.jpgАльтернативою ЖЕКам в усій країні мають стати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та будинкові комітети. Однак, у нашому місті є тільки 2 ОСББ. Нещодавно, завдяки міжнародному грантові, з’явилися ще дві організовані громади: уже зареєстроване ОСББ “Світанок” у Підгірках, і чекає на створення будинковий комітет на проспекті Лесі Українки, 12. Останьому як “бонус” дістався і відпочинковий майданчик.

 

Об’єднання громадян були створені за допомоги громадської організації  "Центр сприяння економічному розвитку Калущини", яка кілька місяців тому виграла грант  Українського жіночого фонду за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". Тож, упродовж п’яти місяців усі охочі мали можливість відвідувати семінари і тренінги, де могли отримати кваліфіковану вичерпну інформацію про форми самоорганізації населення, а, головне, — отримати допомогу при реєстрації ОСББ. За словами голови "Центру сприяння економічному розвитку Калущини" Марії Пасічник, дивує те, що впродовж кількох місяців ініціатива калушан була мінімальною. 

— Для порівняння: в Івано-Франківську вже створено більше 100 ОСББ. У Калуші — тільки три. Можливо, люди просто не поінформовані про можливості і механізми для самоорганізації. Упродовж п’яти місяців громадська організація "Центр сприяння економічному розвитку Калущини" реалізувала проект "Самоорганізація населення — крок у вирішенні локальних проблем громади". Було заплановано через систему навчання підвищити рівень обізнаності мешканців багатоквартирних будинків і мікрорайонів нашого міста про можливість створення структур самоорганізації, — зазначила Марія Пасічник. — У рамках проекту відбулися три навчальні семінари та "круглий стіл" на тему можливостей для самоорганізації громади. Також наша громадська організація надавала практичну допомогу для організації і реєстрації об’єднань мешканців.

За допомогою Центру й управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради у результаті третє у місті об’єднання співвласників багатоквартирних будинків таки було створене. Ним стало об’єднання власників квартир на вул. Данила Галицького, 3, що у Підгірках. За словами голови ОСББ "Світанок" Галини Оклії, після створення ОСББ мешканці будинку вже облаштували своє подвір’я.

Найбільш активною групою була ініціативна група мешканців будинку №12, що на проспекті Лесі Українки. За активність вони отримали допомогу у створенні будинкового комітету і — відпочинковий майданчик. До того перед будинком уже тривалий час не було майданчика. Наразі встановлено кілька лавок та відпочинково-оздоровчий комплекс, який надалі заплановано розширити. До речі, ще один, "бонусний" елемент, пообіцяв підприємець, який виготовив дитячий майданчик, — Віктор Білан.

Загалом, пасивність громади організатори проекту пояснюють недостатньою поінформованістю людей із аспектами створення ОСББ і будинкових комітетів.

— Наразі створення ОСББ і будинкових комітетів винесено на рівень державної політики. Однак, наше місто значно відстає від іншим міст з самоорганізацією населення. Можливо, — тому, що у Калуші було чимало відомчого житла. Наприклад, будинок на проспекті Лесі Українки, 12 будувало ВАТ "Оріана", і тривалий час його вважали відомчим. Тільки з передачею будинку на баланс міської ради розпочалася приватизація будинку. Траплялися навіть випадки, коли люди тривалий час не платили за комунальні послуги, бо не знали, що потрібно платити, адже до того часу їхню квартплату автоматично вираховувати із зарплати, — розповів начальник УЖКГ Калуської міської ради Юрій Рекунов. 

Як зізналася голова будинкового комітету на проспекті Лесі Українки, 12 Оксана Романюк, без кваліфікованої допомоги створення такого об’єднання громадян — украй складне.

— Мене підштовхнуло на створення об’єднання мешканців квартир те, що я мешкаю на останньому, дев’ятому поверсі, й у моїй оселі замокають стіни, оскільки дах — протікає. Співпраця із ЖЕО не налагодилася, тож, я з сусідами вирішила створити об’єднання і вирішувати проблему власними силами. Але, як дізналася, скільки паперів потрібно заповнити, і яку процедуру потрібно пройти, щоб створити таке об’єднання, стало зрозуміло, що без кваліфікованої допомоги не впораюся. Тому, власне, і звернулася до проекту. Спочатку ми планували створити ОСББ, однак, мешканці будинку висловилися проти цього. Тому зупинилися на реєстрації будинкового комітету. Тим паче, що це дає змогу брати активну участь у житті будинку, допомагати малозабезпеченим сім’ям, облаштовувати територію і навіть представляти будинок у міській раді, — зазначила Оксана Романюк.

Створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, фактично, означає передачу будинку повністю у розпорядження об’єднання. Відтак, комунальні підприємства, ЖЕО можуть бути залучені тільки як організації, які за певну плату надають послуги. 

Загалом же у передачі будинків у власність ОСББ зацікавлені і самі власники будинків, й органи місцевого самоврядування. 

Проте, кожен із них має і причини, щоб цього не робити. З одного боку, міська рада зацікавлена у передачі будинку до ОСББ, оскільки, позбувшись кількох будинків із балансу, надалі вона матиме більше вільних коштів. З іншого боку, перед передачею будинку в ОСББ там потрібно провести капітальний ремонт. Якщо за рік об’єднання співвласників захочуть створити у кількох будинках, то жоден бюджет не витримає такого навантаження. 

Як повідомив Юрій Рекунов, сприяння створенню ОСББ з боку держави полягає у тому, що надалі всі видатки, які будуть передбачені у Держбюджеті на створення ОСББ, ітимуть безпосередньо на об’єднання співвласників, а не, як раніше, — на міську раду.

Проте, можливостей облаштування нормальних умов для життєдіяльності в об’єднань співвласників багатоквартирних будинків — значно більше.

18 Липня 2011, 15:44
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47