Зрозуміло, що вступити на «держбюджет» пощастить не всім, за такої умови ймовірним буде контрактне навчання. Як відомо, кожна спеціальність має свою, так би мовити, «ціну», тож ми вирішили з’ясувати, скільки вартують різні професії в івано-франківських ВНЗ, зокрема в ПНУ ім. В. Стефаника, університеті нафти й газу та медичному університеті.

Граніт науки — золотими зубами

Рік навчання в Івано-Франківському національному медичному університеті (іФНМУ) коштуватиме найдорожче в нашому місті. В принципі професія лікаря завжди була не з дешевих. Висока ціна за рік навчання ніби підкреслює надзвичайно відповідальний вибір саме цього фаху, адже лікувати людей — справа не з легких. Хоча кругленькі суми за рік навчання у медичних ВНЗ ще нікого не спиняли у сліпому прагненні здобути саме медичний фах. Звісно, є й інший бік медалі — чимало абітурієнтів таки не опанували омріяний фах лише через високу ціну медичних знань.

Щоби вивчитись на лікаря, якого більшість людей панічно боїться, тобто стоматолога, доведеться заплатити 18 500 гривень за рік навчання. Для іноземних студентів це буде ще дорожче — приблизно 30 000 грн., або 3 800 доларів. Навчатись на спеціальності «лікувальна справа» трохи дешевше: за рік навчання українці повинні заплатити 15 500 гривень, іноземці — 3 600 доларів. Педіатрів традиційно вважають особливою медичною спеціалізацією, адже тут потрібно мати підхід до найвибагливіших пацієнтів — дітей, а цього, як відомо, в університеті навчити неможливо. Тому, напевне, саме через це вартість року навчання з цієї спеціальності є од-нією з найдешевших у закладі — 13 000 гривень та  3 400 доларів відповідно. Менше на 100 гривень для українців та на 100 доларів для іноземців вартує спеціалізація «фармацевт». Крім того, «фармація» — єдиний факультет ІФНМУ, де можлива заочна форма навчання, вона коштує відповідно 9 500 гривень та
2 700 доларів.

Майбутні фельдшери, зубні техніки та медсестри за рік навчання повинні заплатити значно менше, аніж майбутні лікарі. «Лікувальна справа» і «стоматологія ортопедична» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» вартуватиме 7 300 грн., «сестринська справа» — 6 700 грн.
Стрибок цін (торік ці ж спеціальності у цьому ж ВНЗ коштували приблизно на дві-три тисячі гривень менше) на контрактну форму навчання в медичному університеті аргументують індексом інфляції за рік, підвищенням цін на енергоносії, комунальні послуги й витратні матеріали, які необхідні в навчальному процесі медиків. «Найдорожчою є «стоматологія», ціна цієї спеціальності зумовлена високою вартістю витратних матеріалів для неї. Процес навчання вимагає спеціального устаткування, муляжів та макетів, які коштують чимало. На «лікувальній справі» також є певні витратні матеріали, особливо на теоретичних кафедрах — хімії, біології, фізіології, де потрібно проводити навчальні експерименти, певні лабораторні роботи, вони потребують реактивів, з кожним роком їх вартість також зростає, і ми змушені піднімати ціни», — зазначив відповідальний секретар приймальної комісії медуніверситету Ігор Сарапук.

Дорогі іноземні мови

У Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника здобути фах коштуватиме дешевше, аніж у медуніверситеті. Серед «найдешевших» спеціальностей — «агрономія» — 5 390 гривень, «дошкільна освіта» (дефектологія і логопедія), «хімія» — 6 610, «прикладна фізика», «фізика», «комп’ютерна інженерія» — 6 430, «філософія» — 6 735, «математика», «прикладна математика», «статистика» — 6 855 грн.

Цікаво, що, так би мовити, «ціна» філологів залежить від мови, яку вивчатимуть спеціалізовано. Зокрема, рік навчання на спеціальності «українська мова та література», «російська мова та література» оцінили у 6 735 гривень, «польська мова та література» — 8 080, «французька мова та література» — 8 085, «німецька мова та література» — 9 125, «англійська мова та література» — 11 085 грн.

Для того, щоб могти вже через п’ять років розвивати Прикарпаття в туристичному та рекреаційному напрямі, треба викласти доволі кругленьку суму — понад 10 тис. грн. за спеціальності «туризм» та «готельно-ресторанна справа». «Найдорожчі» професії у ПНУ потягнуть на понад 12 тис. грн. Серед них так звані престижні спеціальності — «міжнародні відносини» (12 555 грн.) та «правознавство» (12 320 грн.).

Загалом вартість навчання у престижному ВНЗ не може бути меншою, аніж дев’ять-десять тисяч гривень, вважає проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ ім. В. Стефаника Юрій Москаленко. «Вартість навчання залежить від собівартості надання послуг. Рентабельність на окремі університетські спеціальності — нульова, на деякі навіть у мінусі. Собівартість спеціальностей творчого плану — «музичне мистецтво», «режисура», «хореографія», «дизайн», «образотворче мистецтво», де є багато індивідуальних занять, — близько 14-16 тисяч гривень, хоча їх вартість є нижчою», — зазначив Ю. Москаленко. Ціна на згадані напрями підготовки в цьому закладі в середньому становить дев’ять тисяч гривень.

Техніка і філологія

«Найдешевші» спеціальності Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу коштують 6 982 гривень. За такі гроші можна здобути фах за кількома напрямами підготовки — «автомобілі та автомобільне господарство», «екологія та охорона навколишнього середовища», «геологія нафти й газу», «геофізика», «технології машинобудування», «технології та устаткування зварювання» тощо. Якщо ж ви обрали такі спеціальності, як «філологія», «облік та аудит», «економіка підприємства», «фінанси і кредит», «менеджмент», «документознавство та інформаційна діяльність», доведеться заплатити 9 784 гривні за рік навчання. Підготовка згаданих фахівців серед інших пропозицій ІФНТУНГу є найдорожчою. Цікаво, що диплом філолога у ПНУ «батьківській кишені» абітурієнтів обійдеться приблизно на три тисячі дешевше, звісно, якщо це українська філологія. А от спеціальність «туризм» у технічному університеті, дешевша, аніж у класичному —  8 720 грн. Також не з дешевих є професія архітектора. Рік навчання на цьому факультеті «витягне» 8 386 грн. Зауважу, що для громадян інших держав та осіб без громадянства в університеті встановлено сталу вартість навчання на всі напрями підготовки та форми навчання — 14 090 грн. 

Приватна економія

Щоби зекономити на навчанні, слід вступати до приватних ВНЗ: там і ціни дешевші і спеціальності всі, що треба, тобто «найпрестижніші» та наймодніші. Проте, незважаючи навіть на різноманіття факультетів у приватних ВНЗ та набагато нижчу вартість навчання, аніж у державних, більш «статусних» закладах, їм все-таки важко конкурувати з ними. «Фактично всі приватні ВНЗ, яких багато і на Івано-Франківщині, «штампують» юристів та економістів, жоден із них не готує фізиків, хіміків, математиків, філологів. А чому не готує? Тому, що для цього потрібні лабораторії, високопрофесійні кадри, бібліотеки тощо. Тут потрібні й особливі абітурієнти та студенти, котрі можуть і повинні займатися науково-дослідною роботою. А здебільшого приватні ВНЗ пишуть, що вони готують кадри за дешевими цінами майже всіх спеціальностей, причому забуваючи спеціальності природничо-математичного циклу, технічного спрямування», — переконаний Ю. Москаленко.

Вважається, що свідомі люди обирають професію незалежно від її ціни. Звісно це так. Проте часом буває, що ці ж свідомі абітурієнти, не втрапивши на державну форму навчання з об’єктивних чи суб’єктивних причин, наприклад на спеціальність «стоматологія», не мають у своєму гаманці понад 18 тисяч гривень кожного року, тому й обирають, можливо, абсолютно протилежні до власних мрій професії, проте значно дешевші. Адже якщо додати, то трохи більше, аніж за 18 тисяч гривень у ПНУ ім. В. Стефаника можна одразу навчатися на трьох факультетах — філософському, філологічному і математичному, а в ІФНТУНГу — здобути дві професії, наприклад, документознавця й архітектора.

21 Липня 2011, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47