Чому електронний вступ у виші став проблемою

«Вступна кампанія пройде максимально прозоро і спокійно...». Таку заяву міністр освіти і науки Дмитро Табачник зробив за тиждень до початку подачі документів у виші.

Щойно абітурієнти почали це робити, на адресу Міносвіти посипалися тисячі прокльонів. «Свідомо» розслідувало, чому.

Труднощі електронного вступу

Минулого року міністерство сварили за цілодобові черги біля приймальних комісій, які вдень супроводжувалися тепловими ударами та втратами свідомості абітурієнтами.

За це прем'єр-міністр Микола Азаров навіть розкритикував Табачника на засіданні уряду. Тому міністр ще восени минулого року заявив про розробку системи «Електронний вступ». Сервіс, за допомогою якого вступники можуть посилати документи у виші через Інтернет, урочисто презентували цього березня.

І 1 липня - у перший день здачі документів - система почала «глючити».

«Що це за система, нічого не працює, я зареєструвалася, зайшла в особистий кабінет, атестат підтверджено, але сертифікат не підтверджується, написано, що не збігається з базою даних, коли я вводжу все правильно. Що робити? ТАК НІКУДИ НЕ ПОСТУПЛЮ через таку систему».

"На хрена так делать, чтобы вылетала, что за технические работы?....Нельзя никак подать заяви что за хрен......".

Таких повідомлень на спеціально створеному форумі для вступників - тисячі. Підхід «Електронного вступу» до кожного абітурієнта індивідуальний - за когось система самовільно подала заяви в університет, комусь забула порахувати бали сертифікатів, когось не пускає до себе взагалі.

Проблему підтверджують і самі виші. Громадська організація «Опора» проаналізувала умови вступу 30 університетів та академій. Виявилося, 27 з них не внесли вступ по Інтернету до своїх правил. Секретар Херсонського аграрного університету Юрій Кирилов пояснив «Свідомо», чому так: «З початку вступу жоден абітурієнт не зареєструвався в системі. Вона просто не працює. Збій».

«Дзвонив в КПІ і Драгоманова, спеціально дізнавався про електронний вступ. Фактично подати можна, але в приймальних сказали, що то все «не дійсне». Порадили приїхати і подати паперові документи», - розповів «Свідомо» киянин Єгор. Після чотириденних спроб подати документи через «Електронний вступ» абітурієнт все ж прислухався до поради і поїхав подавати документи особисто.

Дмитро Табачник на закидає відповідає: «Електронний вступ» - річ добровільна. «Якщо не вдалося подати документи через Інтернет, то є ще 30 днів, щоб поїхати і подати документи до приймальної комісії». Але для вступників це проблема набагато серйозніша, ніж необхідність самим везти документи. За підрахунками міністерства, станом на 18 липня 43 тисячі абітурієнтів скористалися системою «Електронний вступ». Але через збої системи їхні заяви можуть не дійти до вишів або дійти з викривленими даними, про що абітурієнти навіть не знатимуть.

Один з них - активіст молодіжної організації «Пряма дія» Микола Старков - взяв і подав до суду на Міносвіти. «Я вважаю, що технічна недосконалість «Електронного вступу» порушує мої права. От і все. В електронних документів немає юридичного статусу. Якщо до комісії чомусь не дійшов файл, абітурієнт ніяк не доведе, що він його відправляв», - каже юнак.

Перше засідання суду має відбутися 21 липня.

Тим часом дала збій інша електронна система, яка три роки надійно визначала, хто куди має вступити, а хто ні, - «Конкурс».

Конкурс глюків

В «Конкурсі» розміщуються дані про абітурієнтів, їхні бали і обрані ними університети. І цей сервіс цього липня самостійно почав додавати абітурієнтам бали «з неба» і вперто відмовляється враховувати дані окремих вступників.

Віка Грабовенко, Оля Мисіна, Катя Герасимчук... Вони і ще десяток їхніх товаришів по вступу на факультет «Право» престижного Київського економічного університету Гетьмана - призери і переможці олімпіад. Принаймні, так вважає «Конкурс». Система, відповідно, додала їм по 30-50 балів і підняла в рейтингу на 20-33-ті місця, що дозволяють вступити на бюджетне замовлення.

Нас зацікавило, чому стільки олімпіадників разом вирішили вступати на один факультет. Ми підняли списки переможців і призерів олімпіад. І... не знайшли там жодного прізвища.

«Та не дивіться ви той «Конкурс». Він глючить постійно. Це він додає їм чомусь бали, сам. Ми вивісимо в себе на сайті список, він правдивим буде», - заявив «Свідомо» відповідальний за вступ в КНЕУ Юрій Солодко.

Це вже зовсім не жарти. Зараз кожен абітурієнт має право подавати заяви на вступ до п'яти вишів. І якраз за допомогою системи «Конкурс» - дивлячись на своє та інших місце в рейтингу - юнаки визначають, куди їм нести оригінали документів, тобто вступати. Помилкова інформація з «Конкурсу» може не дозволити абітурієнту вступити в омріяний виш, якщо занизить або завищить його рейтинг.

Хто за цим стоїть

Розробником системи «Електронний вступ» - за інформацією Міносвіти - абсолютно безкоштовно, а, відповідно, і без жодного тендеру, стала компанія «Імперія-Інфо».

Ця компанія володіє сайтом «Єдине інформаційне вікно України». Його відкрили у жовтні 2010 року - причому спільно з Міносвіти з ідеєю разом висвітлювати всі освітні події в країні.

У травні «Свідомо» задумалося над запитанням - чому державний орган допомагає створювати приватний сайт? З'ясувалося, що і міністерство, і власники сайту надсилають ректорам університетів листи з пропозицією розмістити інформацію. І платити за це по 7,5 тисяч гривень за квартал, або 30 тисяч на рік.

Скільки вишів прийняли цю пропозицію? Цих даних сайт не оприлюднює. Всього в Україні 854 виші. Відповідно, «Імперія-інфо» за допомогою Міносвіти має шанс заробляти 25 620 000 гривень за рік.

Хто їх отримує? Власником сайту і ТОВ «Імперія-інфо» є 24-річний киянин Олександр Гудков. Він закінчив той самий університет Гетьмана. Паралельно з освітнім сайтом він має й інший бізнес - фірму, що готує і розвозить по Києву китайську їжу. З МОНом його пов'язує батько - Микола Гудков. Він чотири роки працював разом з Сергієм Барановим-Мохортом, який зараз очолює Департамент персоналу і керівних кадрів МОНу.

Чому дають збій обидві системи?

Для точної відповіді потрібен незалежний технічний аналіз. Програмісти з державної системи «Конкурс» неофіційно скаржаться: всі проблеми через об'єднання з приватною системою «Електронний вступ».

Цікаво, що ту саму версію в розмові зі «Свідомо» висунув і представник «Імперія-інфо».

Тоді ми запитали у заступника міністра освіти Бориса Жебровського, для чого міністерство співпрацює (і просуває!) з приватною компанією, чия робота створює проблеми для сотень тисяч абітурієнтів.

«Мені байдуже - електронно, не електронно... Для мене важливо, що поступлять цього року усі. А та компанія... Ну, там же, мабуть, якісь специ працювали, тендери проводились... Якщо можете щось порадити з технічного боку - то будь ласка», - була відповідь.

Що робити абітурієнтам? Міносвіти радить дзвонити на його консультативний телефон -  044 239-86-20.

А ми ще порадимо телефони громадських активістів з «Опори» (044 225 32 81), Комітету виборців і «Осоння» (044 425 23 01), які цьогоріч спільно спостерігають за вступною кампанією.

Попереду найголовніше - боротьба за те, щоб Вам та іншим чесно порахували бали.

Галицький кореспондент

 

22 Липня 2011, 14:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 22 Липня 2011, 14:32
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47