Літо, як би не було сумно від констатації цього факту, дуже швидко біжить. Попереду — всього лише один місяць радості канікул та запланованої відпустки. Хоча більшість людей все-таки любить відпочивати протягом вересня, коли ще тепло, проте вже не спекотно. Тим, хто ще не використав свого шансу на заслужений відпочинок, не варто засмучуватися, адже все ще попереду. Більш пізній відпочинок має свої переваги — хоча б у тому, що можна повчитися на чужих помилках і не допустити своїх.

Ваша примха — ваші ж гроші

Турагенти переконують, що цього сезону найпопулярнішими країнами, куди найчастіше вирушали та ще вирушать на відпочинок українці, були і залишаються: Туреччина, Таїланд, Іспанія, Мальта, Греція, Хорватія, Чорногорія, Болгарія. Серед пропозицій місцевих турфірм, до речі, в Івано-Франківську їх зареєстровано близько сотні, іванофранківці найчастіше «ведуться» на Болгарію, Туреччину, Хорватію, Чорногорію. Хоча серед них все ж є багато «патріотів», котрі традиційно відпочивають на узбережжях Чорного та Азовського морів.


«Головна вимога клієнта — щоб було дешево і у путівку було все включено», — розповів журналістові «Галичини» менеджер туроператора «ВіП-партнер» Михайло Мельник.  —  Такі путівки, звичайно, дорожчі. Крім того, вартість відпочинку насамперед  залежить від того, як задалеко від нас омріяний райський куточок, а саме скільки буде коштувати дорога».


Основна причина того, чому іванофранківці нечасто відпочивають на екзотичних островах чи в країнах Європи, доволі банальна — висока вартість авіаперельотів. Любителів дорожньої романтики відправитися в тур країнами й містами Європи не зупиняє ціна квитка на літак, адже автостоп ще ніхто не заборонив. Крім того, в європейських країнах водії до подорожуючих автостопом звикли і залюбки «підкидають» без грошей куди треба. Зауважу, що такий відпочинок треба планувати заздалегідь, скрупульозно прокладати маршрут подорожі і, звісно, любити цей спосіб пересування світом.


Досвідчені відпочивальники вже знають, як можна зекономити, і тому турбуються про проведення літньої відпустки завчасу. Замовляючи путівки ще в березні, квітні, можна отримати знижку приблизно 10%  її загальної вартості. Погодьтеся, сума економії значна. «Наші люди ще не навчені, щоб бронювати путівки наперед, хоча за кордоном така практика досить поширена», — констатує менеджер туроператора «ВіП-партнер» Світлана Іванишин.


Ще більше зекономити вдасться, якщо пощастить натрапити на так звані «гарячі путівки» — коли основну групу вже набрали, проте ще залишилась «жменька» путівок, вартість яких порівняно з її початковою ціною набагато нижча.


Втім, більшість прикарпатців планувати й організовувати власний відпочинок не довіряє нікому, окрім самих себе. Для інших найкращим літнім відпочинком є відпочинок від звичних робочих буднів. Для цього й їхати нікуди не треба — достатньо прокидатися пізніше та чимось заповнити свої дні. Словом, кожен відпочиває так, як уміє та вважає за потрібне.

Діти, діти — нема де подіти

Однією з найбільших проблем літа для працюючих батьків залишається проблема організації відпочинку їхніх чад. Три місяці канікул — доволі великий відрізок часу, заповнити який непросто, проте можливо. Варіантів дитячого відпочинку багато, проте він насамперед має бути корисним, спрямованим на відновлення фізичних та емоційних сил, витрачених під час довгого навчального року, незабутнім та безпечним.


Про відпочинок у таборі мріє більшість дітей, адже про такі канікули із заздрістю слухатимуть однокласники, та й спогади будуть цікавими і незабутніми. Ті ж самі турагенції пропонують спеціальні дитячі путівки до таборів у Болгарії, вони вартують від 280 євро, це приблизно 3 200 гривень. Значно дешевше для батьківської кишені буде прилаштувати своїх чад у таборах, розташованих тут, на Прикарпатті. Вартість 18-денного відпочинку в таборах «Сокіл», «Карпатські зорі», «Верховина», «Едельвейс», «Смерічка» — 2 070 гривень. Хоча можна організувати відпочинок і в таборі екстра-класу, зокрема в дитячому спортивно-оздоровчому таборі «Буковель» у селі Поляниці Яремчанської міськради. 21 день безтурботного проживання в дво- тримісних номерах, чотириразове харчування в ресторані, цікаве дозвілля та сучасні розваги дітлахів коштуватимуть не мало не багато — 12 350 гривень. Звісно, таке екстра-літо своїм чадам можуть влаштувати лише поодинокі батьки. А й чи варто?


Більша частина канікул уже позаду, проте ще можна спробувати влаштувати своїх дітей на зміну до табору, адже більшість із них ще функціонуватиме впродовж серпня. Крім того, ніколи не пізно зайнятися відпочинком своїх дітей: спланувати кожен день, наповнити його цікавими справами, завданнями, квестами, спільними прогулянкамиѕ Головне, приділяти якомога більше уваги. 

З перших уст

Кажуть, що розумні люди вчаться на чужих помилках. Літній сезон уже завершується, тому права на помилку немає, треба діяти швидко та зі знанням справи. Для цього ми й розпитали іванофранківців про їхній досвід відпочинку цього року.


Андрій ВАСИЛИК, 12 років:

— Літа я завжди чекаю з нетерпінням, адже це найдовші канікули і є багато часу для всього. Щойно повернувся від дідуся з бабусею, це був незабутній відпочинок, я знайшов багато нових друзів, з якими грав у футбол, купався в річці, ловив рибу... Крім того, одного разу мій дідусь узяв мене з собою збирати лікарські трави, тепер я знаю, настій з чого треба пити, щоби не кашляти.  

Ольга БУЧИНСЬКА, 25 років:

— Ми з чоловіком намагаємось поєднувати різний відпочинок — походи в гори, поїздки на море, відвідини музичних фестивалів. Навесні ходили у триденний похід на полонину «Боржава». Було і холодно, і мокро, і важко. Але водночас неймовірно красиві краєвиди і хороша компанія перетворили звичайних похід у чудовий відпочинок.

У Крим цього року потрапили незаплановано — чоловік поїхав по роботі, а я — за компанію. Жили десять днів у селищі Морському, що неподалік Судака. Знімали на двох тримісний номер за 110 грн. — був початок червня, у них ще не сезон. У сезон — у липні й серпні беруть по 240 грн. за такий же номер, і не важливо, скільки вас проживатиме в номері — двоє чи четверо. Селище дуже маленьке й затишне — ідеально підходить для відпочинку з дітьми — ніяких тобі дискотек і п’яних відпочивальників.

Цього літа вже відвідали три фестивалі — «StareMisto», «Фортмісію» і «Арт-поле» в Унежі. На фестивалях і музику можна послухати, і друзів зустріти, і просто побути на природі. Не має значення, скільки платиш за фестиваль, головне — емоції, враження, атмосфера, люди. Наступного тижня їдемо до Болгарії в місто Альбену. Хочеться порівняти з українським відпочинком. За дорогу, візи і десять ночей заплатили до 300 євро. Харчуватися будемо самостійно, оскільки не хочемо бути прив’язані до організованих сніданків, обідів і вечер.

Всеволод Давиденко, учень 6-го класу Івано-Франківської школи-ліцею № 23:

— Я відпочивав у християнському таборі в с. Лючі Косівського району. Табір організовували священики церкви Різдва Христового (УГКЦ. — Авт.) отці Софрон Зелінський та Ігор Гудзик. Там було дуже весело й цікаво. Спочатку ми утворили чотири команди, кожній придумали назву, девіз і пісню. Ми виготовляли самі свої хоругву, прапор, герб, плакат. Щодня кожна команда ставила спектакль на теми з життя святих. З нами там був отець Ігор Гудзик, він дуже добрий і веселий. Всі діти охоче брали участь у Службах Божих, які отець ігор правив щодня, а то й двічі на день. А ще ми проводили змагання з футболу, волейболу. Дуже цікаво було грати в ігри «Таємний друг», «Знайди скарб» та інші. Наступного року я обов’язково поїду туди ще, бо це супер-табір.   

Микола Момот, 26 років:


— Спочатку з дружиною планували їхати до Єгипту, проте там почалися заворушення і ми спланували свій відпочинок у Туреччині. Це був так званий медовий місяць, тому вибирали найкращий готель — п’ятизірковий, хотіли, щоб усе було на найвищому рівні. Путівку бронювали наперед за два місяці, адже це зручніше та дешевше. Тож наш відпочинок тривав тиждень і коштував десять тисяч гривень, але в цю суму вже «все було включено». Хоча можна вибрати собі і дешевший готель у Туреччині — дво-тризірковий, там буде все те саме, лише їжа й ціна путівки відрізнятимуться.

Галичина

02 Серпня 2011, 15:26
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47