За організацією футбольного господарства і проведення чемпіонатів області Прикарпаття належить до числа провідних в Україні. Звичайно, сезон на сезон не випадає, не завжди можна витримувати потрібний рівень. Ось, наприклад, торішній був навіть під загрозою зриву, бо фінансова криза вдарила по можливостях окремих клубів і вони або зволікали із заявками, або взагалі не заявилися на участь в чемпіонаті. Здається, це вже пройдений етап, і після звітно-виборної конференції обласної федерації футболу і зміцнення федерації кадрово, деякі напрями її роботи вирішили якісно перебудувати.  Про це напередодні відкриття нового футбольного сезону йшлося, зокрема, в розмові з першим заступником обласної федерації Тарасом Климом, опублікованій в «Галичині». Теорія, як відомо, повинна підтверджуватися практикою. Пролетіло перше коло, через кілька днів розпочнеться друге. Про це — продовження нашої розмови з Тарасом Климом.

- Пане Тарасе, 7 серпня — черговий старт у двох лігах, але вже на другому етапі чемпіонату області. З якими здобутками підходять команди до нього, які виявились ігрові плюси та мінуси першого кола, нарешті, чи повною мірою вдалося виконати програму, намічену перед початком чемпіонату.

— Якщо виходити із статистичних даних, тобто чи всі матчі проведено, чи всі очки здобуто, чи виконано запланований календар, то можна сказати, що ми успішно завершили перше коло. Провели підсумки, є результати — маємо лідерів і маємо аутсайдерів. Проаналізую спочатку першу лігу. Характерна особливість її в тому, що на відміну від торішнього першоколового чемпіонату нема одноособового лідера, а команди за результатами умовно можна поділити на три групи. Серед дорослих до першої належить «Тепловик» з Івано-Франківська, який з відривом в одне очко «осідлав» перше місце, «Придністров’я» з Тлумача, «Газовик» із Богородчан і «Карпати» з Коломиї. Цим клубам рівною міроюі по силі претендувати на чемпіонське звання, адже очковий розрив між ними незначний.
Далі є велика група колективів, котрі перебувають на п’ятій-одинадцятій позиціях. Вони, врешті-решт, зробили крок вперед порівняно з результатами торішнього сезону і за сприятливих обставин можуть приєднатися до боротьби за медалі. Це передусім ФК «Снятин-Євромодуль», ФК «Гвіздець», що знову долучився до чемпіонату після річної перерви, «Пробій» і «Яспіль» з Городенківщини та наші дебютанти — «Кроно-Карпати» з Брошнева-Осади. До такої групи команд я б зарахував і «Гал-Вапно» з Галича, куди прийшов працювати добре відомий в області футболіст і тренер Микола Пристай.
і остання група команд — низина турнірної таблиці та суперництво за виживання. На жаль, ще недавно самобутній угринівський «Сокіл», який тривалий час виступав у першому дивізіоні, не набравши жодного очка, скотився на останнє місце. Є на це, безумовно, свої причини. Коли сільським головою був Роман Терешкун, він мав більше можливостей утримувати колектив, а тепер одному стало важко. Наскільки я зрозумів, виникло протистояння між п. Терешкуном і новим сільським керівництвом. Шкода, що й місцева громада залишилася осторонь замість того, щоб підтримати футболістів.
Що стосується дорослої другої ліги, то тут теж чітко визначилася група команд-претендентів для підвищення в класі. Найкращі шанси в косівської «Гуцульщини», ФК «Сваричів» і в п’ядиківського «Колоса». Серед негативних чинників — команда приміського села Микитинців. Лише дебютувавши, не витримала тягаря обласного чемпіонату і вирішила в другому колі уже не змагатися. Не досить того, що бездумно заявилися, ще й сплутали нам складений календар ігор. Якось соромно й говорити, але й до негативу слід зарахувати й виступи ФК «Калуш». Жодної перемоги, останнє турнірне місце. і це в місті з багатими футбольними традиціями, колишніми чемпіонськими званнями, участю в чемпіонатах України серед команд майстрів. Ситуація катострофічна, а «батькам» міста чомусь байдуже.

 Кілька слів про юнацькі склади. У першій лізі традиційно лідирувало «Прикарпаття-2» з Івано-Франківська, та після недавнього зняття трьох очок опинилося на другому місці, а юнаки «Гвіздця» — на першому, третім іде галицький «Гал-Вапно». А ось друголігова трійка виглядає так: «Колос» з П’ядиків, «Карпати» з Болехова і «Карпати» з Кут. і там, і тут в ході другоколової боротьби можливі суттєві зміни.

Отаке турнірне становище команд. До мінусів можна ще зарахувати неявки на матчі деяких команд. Насамперед «Прикарпаття-2». Водночас не знаємо і про його подальшу долю. Річ у тім, що для команди майстрів другої ліги «Прикарпаття» створено новий клуб, є правонаступники, а «Прикарпаття-2» має великі фінансові борги перед обласною федерацією футболу. Як і ФК «Калуш». За це згідно з постановою виконавчого комітету іФФ їх та НСК «Микитинці» позбавлено трьох очок і серед дорослих, і серед юнацьких складів.

- Чи робляться якісь подальші кроки щодо поліпшення матеріально-технічної бази команд? Візьмімо хоча б Коломию, яка нарешті з’явилася на обласному горизонті.

— Я їздив спеціально до Коломиї, щоб детально ознайомитися з обстановкою на місці. Скажу відверто: поїздка засмутила. Не тому, що команда «Карпати», правонаступниця торішнього чемпіона — «Карпат» із Печеніжина, погано виступає, а через те, де грають футболісти. А грають вони на єдиному в місті запущеному стадіоні, який не бачив ремонту, мабуть, уже років 30. Сиплеться штукатурка, у жахливому стані підтрибунні приміщення, лише трохи «підшаманили» нестандартне футбольне поле. Прикро, бо Коломия, як і Калуш, має потужні традиції. Зрозуміло, турнірні очки потрібні, але й потрібно створити  відповідні умови і для футболістів, і для вболівальників.

- Щосезону ми стаємо свідками негідної поведінки під час проведення матчів з боку футболістів, представників команд і вболівальників. Чи траплялися такі випадки і в нинішньому першому колі?

— Всіляке буває, це все-таки футбол. Порушувався дисциплінарний кодекс, траплялися і попередження, і вилучення з поля, але кричущих випадків, щоб суворо карати, не зафіксовано. Наразі напередодні чемпіонату федерація звернулася до обласного управління внутрішніх справ по допомогу і звідти надійшло відповідне розпорядження. Тож під час проведення поєдинків постійно присутні правоохоронці, а на найважливіших з них — навіть наряди міліції. Їхня присутність і вгамовує людські пристрасті. Як, наприклад, під час городенківського «дербі» між «Пробоєм» і «Яспілем».

- Паралельно з чемпіонатом розігрується і кубок області...

— Ми вже на стадії півфіналу. У двох матчах — 11 і 18 серпня — зустрічатимуться «Карпати» (Коломия) — «Гуцульщина» (Косів) і «Яспіль» (Ясенів Пільний) — ФК «Гвіздець» (Гвіздець). Фінал заплановано на 24 серпня.

- Пане Тарасе, щороку з боку керівників команд і самих футболістів надходять скарги на помилкові дії суддів на полі. Протягом теперішнього першого кола чогось серйозного, здається, не спостерігалося. Якщо насправді так, то чому? Можливо, все пов’язане з належною підготовкою суддів до чемпіонату?

— Почну з новинки. За ініціативи ФФУ комітети арбітрів і інспекторів об’єднали в один. Називається він комітетом арбітрів. Це концентрація всіх зусиль, спільне навчання, спільні підходи, однакове бачення гри, підвищення контролю.
Виконком обласної федерації футболу доручив очолити такий комітет саме мені. Для ефективної роботи заступниками стали Михайло Овчар — у минулому асистент арбітра ФІФА та Ігор Лаврів, який довго обслуговував матчі вищої ліги чемпіонату України. Зважаючи на хитку дисципліну в минулому і слабку організаційну роботу, ми відразу провели загальні збори. Потім — навчально-тренувальні збори з молодими перспективними арбітрами в два етапи по шість днів. Чому саме з молодими? Бо це є майбутнє нашого суддівського корпусу. У зимово-весняний період кожному дали можливість відсудити по десять матчів, все записували на відео, здійснювали спеціальні перегляди, проводили теоретичні заняття. Згодом прийняли нормативи з фізичної підготовки, екзамени з теорії. І на одному з засідань виконкому федерації разом із представниками команд домовилися про те, що якщо на відеоплівці — всі ігри в першій лізі знімають — буде зафіксовано необ’єктивне суддівство, засідатиме спеціальна комісія, котра суворо каратиме арбітра. Врешті-решт задля посилення контролю ввели новий, так званий інститут делегатів. На найважливіші матчі чемпіонату додатково посилали представників федерації з великими повноваженнями щодо їх організації, контролю за арбітрами та інспекторами. Причому прекрасно розуміли, що претензії були, є і будуть. Однак принаймні намагалися зменшити кількість скарг і нарікань. Крім того, задля контролю і взаємодії організовуємо спільні засідання комітету проведення змагань, комітету арбітрів і тренерської ради, на які запрошуємо всіх представників команд. Ось тоді відбувається «розбір польотів» і з’ясовуємо наші стосунки, щоб надалі усувати негативні впливи.

- Попри все, невже так гладко проходило суддівство в першому колі?..

— Мені важко щось оцінювати, адже очолюю комітет арбітрів і можу насправді бути необ’єктивним, краще запитати людей, так би мовити, по інший бік барикад. Приміром, у тренерів чи у футболістів. Втім, без претензій не обійтися. Судді — люди, а не комп’ютери, їм властиво помилятися. Ми, зрештою, боремося за те, щоб помилок було якнайменше.
 
08 Серпня 2011, 11:51
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55