Цього літа вступити до вишу було легше в порівнянні з попередніми роками. Але причина не у відсутності зловживань, а, як не парадоксально, якраз навпаки. Хто і як порушував правила при прийомі студентів?

«Вступна кампанія добігає кінця. Порушень прав абітурієнтів не було, контроль здійснювався як із боку Міністерства, так і з боку громадських організацій, з якими ми працювали душа в душу».

Цю заяву міністр освіти Дмитро Табачник зробив 10 серпня - в день зарахування абітурієнтів до лав першокурсників. «Свідомо», яке слідкувало за всією кампанією, може підтвердити - цього року вступити до вишу було вкрай легко. Але не тому, що в приймальних комісіях запанувала справедливість. Просто 17 років тому був один із найгірших показників народжуваності, внаслідок чого цього року кількість вступників впала на третину - до 290 тисяч.

І вісім сотень українських вишів вступили у такий бій за абітурієнтів, що почалися зловживання навпаки - в інститути, університети та академії приймали кого завгодно!

Двієчник? Зараховуємо

До 2010 року вишам було заборонено приймати тих, хто на тестуванні в школі не зміг набрати хоча б 124 з 200 балів. Минулоріч, за рішенням Табачника, таким дозволили вступати. Але за однієї умови - бал за профільний для обраної спеціальності предмет має бути хоча б 170. Інші тести стало можливим провалювати.

«Свідомо» проаналізувало результати прийому 16 провідних університетів. Троє порушили це правило. Вступників із «двійками» і «трійками з мінусом» з профільних предметів прийняли до своїх аудиторій Донецький національний університет, Луганський університет Даля і Київський національний лінгвістичний університет.

Наприклад, в останньому на англійській філології тепер вчитиметься Місуренко Маша. Якщо вірити інформаційній системі «Конкурс», куди приймальні комісії кожного ВНЗ зобов'язані внести дані кожного, хто подав документи, Маша взагалі не подавалася до ін`язу. Але в списку зарахованих на бюджет студентів вона є. На своїй сторінці у соцмережі в контакті дівчина вже встигла похизуватися вступом до престижного вишу. Її бали «Свідомо» вдалося у Київському політехнічному університеті, куди Маша документи подавала. 134, 123 і 137,5 балів - із цими оцінками вступати дівчина не могла нікуди - навіть на контракт, не говорячи вже про безкоштовне навчання.

Бали на шару

Допомогло у гонитві за вступником і минулорічне ноу-хау Міносвіти. За його наказом, всі, хто відвідував підготовчі курси при університеті і вступав на точні науки, міг отримати до рейтингу додатково до 20 балів. В наказі було написано - якщо вступник навчався на цих курсах погано, додавати не 20 балів, а менше. Або взагалі не додавати.

Ми проаналізували, як виші скористалися цим правилом. П'ять авторитетних університетів дораховували максимальні 20 балів всім без винятку слухачам своїх курсів. Йдеться про Національний університет «Київський політехнічний інститут», Запорізький національний технічний університет, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Донецький національний університет, Національну металургійну академію. Чи заслужили всі слухачі їхніх підготовчих курсів максимального балу? Ані заперечити, ні підтвердити цього неможливо, адже ніяких випускних іспитів слухачі курсів не складають. Зате можна порахувати, скільки грошей за сприянням Міносвіти університети заробили на цьому. Одному лише КПІ підготовчі курси, які дозволили легально додати абітурієнтами по 20 балів, принесли мінімум 5 323 500 гривень.

Географ на фінансах, філолог на правознавстві

Інше нововведення Міносвіти - додаткові 30-50 балів за третє, друге і перше місця на Всеукраїнських олімпіадах чи конкурсах Малої академії наук - відкрило двері до аудиторій ще сотням хитрунів. За наказом Міносвіти, бали повинні були додаватися тільки за умови, що абітурієнт вступатиме на ту спеціальність, з якої і виграв олімпіаду.

Дані з системи «Конкурс» відкривають зловживання і тут.

Наприклад, очолюваний колишнім міністром освіти Іваном Вакарчуком Львівський національний університет, приймаючи на правознавство і міжнародну економіку, додав бали олімпіадникам-філологам. Київський національний економічний університет Гетьмана, приймаючи на фінанси - олімпіаднику-географу. Тут же ми знайшли і липового олімпіадника. Тіліченку Євгену «накинули» додаткові 40 балів, але в списках переможців Всеукраїнських олімпіад чи конкурсів МАН його прізвища немає. У приймальній комісії «Свідомо» заявили, що це «глюки» системи «Конкурс», вони про такі випадки знають, розберуться і не зараховуватимуть таких вступників. Зарахували - при чому на бюджет.

У Миколаївському національному університеті Сухомлинського «липу» виправили. Світлана Шевельова, що хотіла вступати на психологію, отримала додаткових 40 балів, а з ними - і місце на бюджеті. Та її прізвища теж не виявилося у списках призерів і переможців. У приймальній комісії вишу про цей випадок не знали, а коли перевірили, то запевнили - це технічна помилка. Вже наступного дня Свєта «вилетіла» зі списку рекомендованих на вступ як за бюджетом, так і за контрактом.

Рекет комісій

Зрозумійте нас правильно - ми не ставили за мету псувати життя дівчатам чи юнакам, яких виші зараховували з порушенням правил. Насамперед «Свідомо» звертало увагу університетів і МОНу на зловживання зі вступом на бюджетні місця - щоб безкоштовно могли вчитися справді гідні цього.

А ці зловживання все одно відбувалися. До нас звернулася 17-річна Марина Саєнко, яка мріяла вивчати італійську мову в Київському педагогічному університеті Драгоманова. Ще до закінчення вступної кампанії, 4 серпня, їй зателефонували з Приймальної комісії і почали схиляти до платного навчання.

«Подзвонили і заявили, що шансів вступити на бюджет в мене «нуль», на контракт - тільки якщо я швидко встигну приїхати і підписати договір. У мене 622 бали - не найкращий, але й далеко не найгірший результат. Але зіграли на емоціях - я горю цією спеціальністю. 6-го числа я підписала контракт. При цьому ні копію контракту, ні хоч якогось папірця, окрім чеку з сумою оплати, мені не дали», - розповіла Марина.

10 серпня дівчина відкрила список зарахованих на сайті університету і була прикро вражена. На бюджет взяли вступників з нижчими, ніж у неї, балами.

«Свідомо» переконалося, що дівчина права. Після нашого звернення до Приймальної комісії та Міністерства Марину зарахували на бюджет.

Якими будуть наслідки

«Ті, хто набрав менше 124 балів, не повинні потрапити до ВНЗ. І за це нестимуть персональну відповідальність ректори ВНЗ. Той, хто буде знущатися над абітурієнтом, отримає оцінку у вересні - з ним буде розірваний контракт, і він піде займатися не адміністративною, а виключно викладацькою педагогічною діяльністю», - попередив міністр освіти напередодні зарахування абітурієнтів.

«Свідомо» направило до Міносвіти усі знайдені нами факти значущих зловживань. Йдеться про порушення при прийомі до Київського національного економічного університету Гетьмана, Львівського національного університету Франка, Київського політехнічного інституту, Одеського національного університету Мечникова, Миколаївського національного університету Сухомлинського, Київського національного лінгвістичного університету, Луганського національного університету Даля і Донецького національного університету.

Наразі кара наздогнали зовсім інші університети. 11 серпня Дмитро Табачник оголосив догани 13 ректорам за те, що вони... не заповнили бюджетні місця!

На горіхи дісталося ректорам Києво-Могилянської академії, Запорізького національного технічного університету, Запорізького національного університету, Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет», Національного університету водного господарства та природокористування,  Дніпродзержинського державного технічного університету, Харківського авіаційного інституту, Одеського національного морського університету, Донбаського державного технічного університету, Севастопольського національного технічного університету, Запорізької державної інженерної академії, Одеської державної академії холоду і Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури. Догану оголошено... за недобір вступників. Тобто виші, які не взяли кого-небудь, щоб заповнити наявні бюджетні місця, виявилися винуватими!

До чого веде політика «вища освіта за будь-яку ціну», зараз говорить провідне столичне кадрове агентство HeadHunter.

За їхним останнім дослідженням, за спеціальністю зараз працюють лише 25% українців. Решті диплом працевлаштуватися не допоміг. Дипломом, за цим же дослідженням, цікавляться при прийомі на роботу лише 37% роботодавців. Решта вважає, що він не потрібний.

 

Галицький кореспондент

29 Серпня 2011, 12:12
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 29 Серпня 2011, 20:58
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47