Олександр Охрименко радник голови правління АБ «Укргазбанк», к.е.н. прогнозує поведінку фінансового ринку

Якщо підсумувати кількість позитивної і негативної інформації про стан світової економіки за минулий тиждень, то можна зробити висновок, що світова криза втрачає свої позиції з усіх напрямків.  У США виросла кількість промислових замовлень у жовтні на 0,9% в порівнянні з вереснем; збільшилася на 6,1% кількість нових угод на купівлю будинків, виріс індекс ділової активності і зменшилася кількість дефолтів по кредитах підприємств малого і середнього бізнесу. А крім того, за підсумками третього кварталу 2009 року, виросла продуктивність праці в США на 9,5%, що дозволило скоротити вартість робочої сили на 5,2%. Зростання індексу ділової активності у сфері послуг було зафіксовано у Франції, Великобританії, Італії, Німеччині та в країнах Єврозони. Крім того, об'єм промислового виробництва у Великобританії у вересні виріс на 1,6% у порівнянні з  серпнем поточного року. Але,  в той же момент, для європейських країн проблемою номер один залишається рівень безробіття, який продовжує рости, і за підсумками вересня 2009 року досяг рівня 9,7%. Ще більше проблема безробіття спостерігається в США, там протягом всього року росте рівень безробіття і вже перевищив критичну відмітку в 10%. Як результат - у країнах Єврозони спостерігається зниження об'ємів роздрібних продажів на 0,7% у вересні, в порівнянні з серпнем і дефляція споживчих цін. Роздрібні продажі падають і в США, хоча й не так суттєво. Доходи населення США і європейських країн істотно впали під впливом кризи, і це дуже суттєво гальмує вихід економіки цих країн із кризи.

Валюта

Динаміка курсу долара минулого тижня проходила під впливом очікування покупки валюти для оплати за природний газ Росії. Тому на початку минулого тижня гривня почала девальвувати. Хоча при цьому об'єми операцій тільки зменшувалися. Ця девальвація була викликана не стільки попитом і пропозицією, а очікуваннями ринку. Але, як тільки стала відома інформація, що для розрахунку за природний газ валюта на міжбанківському ринку не купуватиметься, відбулося зміцнення гривні. В результаті, після того, як курс долара на міжбанківському ринку виріс майже до 8,3 грн., у кінці тижня він упав до 8,17 грн.  Найближчим часом, курс долара формуватиметься під впливом попиту на валюту з боку фармацевтів. Не виключено, що гривня знову почне девальвувати, як тільки збільшиться покупка валюти для оплати імпортних контрактів за ліки. Стримуючим чинником тут може виступити роль уряду по централізованій покупці ліків на міжнародному ринку. А так в цілому очікується, що гривня може знову девальвувати до рівня 8,3 грн. Але якщо це і відбудеться, то буде лише тимчасовим явищем. В цілому ж і на міжбанківському, і готівковому ринку курс долара прагнутиме до рівня 8 грн. Оскільки кількість охочих продати валюту тільки збільшується і збільшуватиметься  найближчим часом.

Інформація про рішення ФРС і ЄЦБ не міняти свої облікові ставки внесла певну нестабільність до курсоутворення євро/долар, але в цілому тенденція девальвації долара продовжується. Найближчим часом вартість євро знову повернеться  до відмітки 1,5 доларів  і далі дорожчатиме. Економіка Європи виявилася стійкішою до кризи, ніж економіка США. За цю стійкість долар і розплачується.

Цінні папери

За підсумками минулого тижня індекс Української біржі виріс з 1400 до 1550 пунктів і, хоча після цього наступило невелике зниження індексу, в цілому тижневе зростання склало поннад 7%. Подорожчали акції тих компаній, які входять до десятки лідерів за обсягами операцій на Українській біржі.  Примітна та обставина, що на зростання вартості акцій не вплинули навіть погані новини про результати роботи цих компаній за поточний рік. У січні-жовтні 2009 р. Єнакіївський металургійний завод знизив виробництво чавуну на 22,9%  (до 1735 тис. т), сталі - на 18,2% (до 1963 тис. т) і готового прокату на 22,4,% (до 1845 тис. т.) в порівнянні з січнем-жовтнем 2008 р. У той же момент ціни на акції Єнакіївського металургійного комбінату за минулий тиждень виросли на 9%. Алчевській металургійний комбінат у січні-жовтні 2009 року скоротив виробництво готового прокату, за попередніми даними, на 19,9% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року - до 2,848 млн. тонн.  Акції Алчевського металургійного комбінату за минулий тиждень виросли більш ніж на 8%. Причина зростання цін на акції українських компаній криється в процесах, які відбуваються на світовому фондовому ринку. Надлишок ліквідності, очікування швидкого виходу світової економіки з рецесії, бажання інвесторів інвестувати гроші, які були вилучені з бізнесу і інших об'єктів інвестування, збільшує попит на акції в цілому. Як результат - зростання цін на акції продовжується, не дивлячись на негативні результати роботи самих емітентів. Інвестори  поки готові платити за високі акції, як очікування майбутніх доходів. Тому зростання вартості українських акцій продовжуватиметься. Невелике падіння курсової вартості українських акцій, яке відбулося на початку минулого тижня, буде компенсовано подальшим зростанням вартості акцій.

Золото

Ціна на золото на міжнародному ринку минулого тижня впритул наблизилися до відмітки  1100 доларів за тройську унцію. Це відбулося під впливом інформації про покупку Індією 200 тонн золота у МВФ. Як повідомлялося раніше, МВФ запланував продати близько 400 тонн золота зі своїх резервів. Продаж такої великої кількості золота викликав побоювання, що ціни на золото упадуть. Але як тільки стало відомо, що МВФ зумів домовитися про продаж великої партії золота поза ринком, це стало стимулом для зростання цін на золото у всьому світі. Отже подорожчання золота було викликане скоріше миттєвою новиною, ніж фундаментальними чинниками ринку. Тому зниження ціни на золото до рівня 1090 доларів за тройську унцію (після того, як пристрасті уляглися) не виглядало несподіванкою. В цілому ж тенденції зростання цін на золото залишаються. Найближчим часом на подорожчання золота істотно впливатиме девальвація долара США. Крім того, чимало інвесторів захочуть підняти вартість золота на світовому ринку, щоб вдало закрити свої ф'ючерсні контракти на кінець поточного року. Тому, швидше за все, рубіж 1100 доларів за тройську унцію буде подолано незабаром.

Кредити

            Будь-якого істотного збільшення об'ємів кредитування не відбулося.  Частково відновлюється автокредитування. Не дивлячись на високі ставки, кількість автокредитів росте, здебільшого завдяки знижкам на нові автомобілі. В цілому ж об'єм кредитного портфеля фізичних осіб зменшується, частково за рахунок погашення кредитів населення, частково за рахунок вилучення заставного майна.

Депозити

НБУ підвів підсумки роботи комерційних банків за третій квартал поточного року. Згідно з інформацією НБУ,  лідерами з приросту залишків грошей населення на  депозитних рахунках у третьому кварталі, в порівнянні з другим кварталом поточного року,  серед найбільших банків стали ВТБ банк, Укрексімбанк,  ОТП банк.  Хороші об'єми приросту залишків депозитів населення були зафіксовані у банках: Дочірній банк Ощадбанк Росії, Ерстебанк, ВіЕйБі банк, Унікредитбанк, БМбанк. Варто відмітити, що не всі ці банки дають високі відсотки по депозитах. Укрексімбанк, наприклад, встановив ставки по депозитах для населення на рівні одних з найнижчих на ринку.  Найвища ставка по гривневому депозиту Укрексімбанку всього 18,5% річних, в той час як інші банки платять по гривневих депозитах 24-27% річних. У ВТБ банку і ОТП, а так само в інших банках, які можуть похвалитися суттєвим приростом вкладів населення, ставки  невисокі. По гривневих депозитах - в межах 20-22% річних. Виключення може складати Дочірній банк Ощадбанк Росії та ВіЕйБі банк. Дочірній банк Ощадбанк Росії приймає гривневі депозити по ставці 25,7%, а ВіЄйБі банк по ставці 23,36%. На підставі цієї інформації можна зробити висновок, що населення при виборі банку для розміщення депозитів, більше  орієнтується не на ставку депозиту, а на статус банку. Державні банки і банки із зарубіжними власниками викликають у населення більше довіри, ніж суто українські банки. Криза  в банківському секторі істотно вплинула на світогляд українських вкладників.

09 Листопада 2009, 12:38
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46