Вересневе засідання члени ради обласного громадського об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» приурочили до Дня підприємця і вже традиційно зібралися, щоб підсумувати роботу за минулий, так би мовити, діловий рік і визначити найважливіші завдання, які належить вирішувати в новому.

У засіданні ради взяли участь також і гості — перший заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Василь Насадюк, заступник голови державної податкової адміністрації в області, депутат обласної ради Володимир Попович, представник Держкомпідприємництва України в області Андрій Соболевський і перший заступник начальника обласного центру зайнятості Тарас Басюга.

— За минулий рік ми провели дев’ять засідань, на які виносили всі проблемні питання, що потребували невідкладного вирішення в інтересах підприємців краю й колективів промислових підприємств, — зазначив, підсумовуючи зроблене активом обласної громадської організації, голова ради Василь ГРОДЮК. — Двічі, як пригадуєте, збиралися для обговорення проекту Податкового кодексу. Рада об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» внесла до нього понад 100 пропозицій, які через регіональний комітет економічних реформ облдержадміністрації та ДПА в області було передано безпосередньо до Кабінету Міністрів і Державної податкової служби України. Зауважу, що практично всі наші поправки визнано виваженими і обррунтованими і більшість з них включено і законодавчо закріплено у Податковому кодексі, ухваленому парламентом.


Рада ГО «Ділові люди Прикарпаття» прагнула налагодити конструктивну співпрацю з органами влади.


— Ми мали зустріч у Коломиї з головою облдержадміністрації М. Вишиванюком. Власне — дві зустрічі, на яких детально обговорювали з Михайлом Васильовичем перспективи розвитку малого і середнього бізнесу на Прикарпатті, можливі шляхи підтримки підприємництва і ті проблеми, що були на той час і які, думаю, є й сьогодні,  — продовжив В. Гродюк. — Поліпшення підприємницького середовища, створення умов для того, щоб наші виробники могли безперешкодно збувати свою продукцію принаймні на регіональному ринку, на наше переконання, є дуже важливим не лише для бізнесу, а й для краян. Бо це дозволяє створювати нові робочі місця, підвищувати заробітну плату, а отже, робити вагоміший внесок у соціально-економічний розвиток івано-Франківщини.
Далі, нагадав В. Гродюк, рада громадського об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» ініціювала розв’язання надзвичайно серйозної проблеми, що виникла у стосунках малого і середнього бізнесу та промислових підприємств з монопольним постачальником природного газу — ПАТ «Івано-Франківськгаз».
— Нас тоді поставили у досить важкі умови, нав’язавши договірні зобов’язання, за якими підприємці і підприємства мали у дво- і навіть трикратному розмірі платити за газ не лише тоді, коли перебирали місячний ліміт, а й коли недобирали газ, тобто заощаджували його для держави. Врегулюванню цього питання ми приділили дуже серйозну увагу — воно розглядалося і на засіданні ради з участю представників територіального відділення Антимонопольного комітету, Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) і ПАТ «Івано-Франківськгаз», і, з нашої ініціативи, — на засіданні регіонального комітету економічних реформ з участю начальника головного управління економіки облдержадміністрації Олега Ткача. Зрештою, наприкінці січня керівництво акціонерного товариства погодилося з нашими пропозиціями, ми досягли компромісу і конфлікт було вичерпано, — підкреслив Василь Васильович. — Водночас серйозну увагу рада об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» приділяла й загалом питанням соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини. Свої пропозиції з цього приводу ми адресували главі держави, за що отримали від Президента України подяку за активну й небайдужу позицію. Прес-секретар Адміністрації Президента особисто зв’язалася із заступником голови ради Дмитром Бідником і у телефонній розмові підкреслила, що рекомендації нашої громадської організації, спрямовані на подолання економічної кризи в державі, є слушними. На жаль, з міністерств і відомств, яким їх також надсилали, ми отримали відповіді з обтічними формулюваннями про те, що, мовляв, пропозиції громадського об’єднання відповідають вимогам часу. Насправді їх не було враховано.


Навесні серйозну стурбованість громадського об’єднання викликало стрімке подорожчання енергоносіїв для промисловості та бізнесу.


— Рада об’єднання звернулася з цього приводу до Президента як гаранта Конституції та до НКРЕ. Апелюючи до них, ми ставили низку запитань. Зокрема, про те, чому Україна, поставляючи електроенергію зарубіжним споживачам на той час по 32, а нині — по 47 копійок за кіловат-годину, власним товаровиробникам і бізнесу продає її вже по 1,02 грн. за кіловат, — нагадав колегам Василь Гродюк. — З Адміністрації Президента ми отримали листа з подякою за те, що порушили це дуже актуальне питання. Водночас нам сповістили, що глава держави Віктор Янукович вже дав відповідні доручення з цього приводу Кабінетові Міністрів й НКРЕ. Нещодавно від Національної комісії регулювання електроенергетики надійшов лист, уривок з якого хотів би зачитати, щоб ми порадилися, як бути далі. У ньому зокрема зазначається: «Варто звернути увагу на те, що споживачі Івано-Франківської області внаслідок дії єдиних роздрібних тарифів оплачують електричну енергію за нижчими тарифами, оскільки дотуються за рахунок споживачів інших областей.

Наприклад, у серпні цього року рівень єдиних роздрібних тарифів для споживачів I класу напруги становив по Україні 63,31, а II класу — 83,56 копійки за кіловат-годину. А розрахункові роздрібні тарифи в Івано-Франківській області для споживачів I класу становили 68,26 копійки, а другого — 94,03 копійки, що відповідно на 7,8 та на 12,5 відсотка більше, ніж по Україні». Отож нам потрібно визначитися: якщо ми на цьому зупиняємося, то закриваємо це питання. Якщо ж вважаєте, що нам доцільно було б отримати від НКРЕ інформацію про витратну частину ПАТ «Прикарпаттяобленерго», щоб ми могли побачити, чому в нашій області розрахункові тарифи вищі, ніж в інших регіонах України, і чому Івано-Франківщина дотується за рахунок інших областей, то маємо сьогодні за це проголосувати. Це одне. Другий момент — НКРЕ так і не відповіла на наше запитання щодо того, чому Україна продає зарубіжним споживачам електроенергію за значно нижчими цінами, ніж власним підприємцям і підприємствам.


— На перспективу, думаю, є дуже багато питань, які необхідно вирішувати в інтересах підприємців і промисловців краю, — завершив доповідь Василь Гродюк. — Це питання і кредитування малого та середнього бізнесу, і відносини бізнесу та влади, особливо органів місцевого самоврядування. Бо ми бачимо, що вони не зацікавлені в тому, аби підтримати підприємців — людей, котрі не лише дбають про свої родини,  а й створюють робочі місця для краян, наповнюють податками державну скарбницю і місцеві бюджети, допомагають громадам. Також, переконаний, нам необхідно повернутися і до питання тарифів, передусім на енергоносії. Хоча в останні місяці ціни на електроенергію і природний газ й не зростали, але цю проблему до кінця не розв’язано.

 

Гуртуватися,

допомагати один одному

В обговоренні доповіді взяли участь як члени ради ГО «Ділові люди Прикарпаття», так і гості. Подаємо стисло лише найголовніші їхні думки та чинні проблеми, на чому промовці акцентували особливу увагу.

Дмитро БІДНИК, заступник голови ради ГО «Ділові люди Прикарпаття»:

— За останній рік ми навчилися по-іншому працювати. Не зопалу, а створювали робочі групи, котрі кваліфіковано і ррунтовно, як на мій погляд, готували до засідань ради питання, які найбільше турбують і підприємницьку спільноту, і громадськість краю. Також позитивним, як на мене, є і те, що нас перестали розглядати як опозицію. Нас почали сприймати як партнерів у співпраці. Звісно, стовідсоткового взаєморозуміння не було, але ми шукали контакти. У нас налагодилася конструктивна співпраця з державною податковою адміністрацією в області, територіальним відділенням Антимонопольного комітету та головним управлінням економіки облдержадміністрації, де переконалися, що рада об’єднання відстоює громадські інтереси, а не амбіції однієї людини чи декількох людей. На превеликий жаль, у нас не склалося співпраці з керівництвом виконавчого комітету міської ради і так само — з народними депутатами.

Василь КОВАЛЬ, член ради ГО «Ділові люди Прикарпаття»:

— Скажу лише одне: коли порівнюю те, що ми робили навіть позаторік, скільки нашої продукції купували в івано-Франківську та в області й Україні, то бачу, що обсяги виробництва за останній час ми зменшили вдвоє. Сьогодні ми набагато краще співпрацюємо з Росією, Молдовою, Польщею, які купують нашу продукцію та устаткування. В Україні ж їх брати не хочуть. Не тому, що погано робимо — закордонні покупці в їх якості не сумніваються. Наші люди просто не мають можливості. А ще бояться організовувати власний бізнес. Кажуть відверто: держава і так нас оббере. Вкладемо гроші, а нічого не будемо мати. Люди, які працювали, розвивали своє виробництво, його закрили. Питаюся, чому не працюєте, а вони кажуть: ми не можемо сплачувати такі високі податки, розраховуватися за електроенергію, газѕ і справді, на своєму виробництві я прагну зменшити витрати електроенергії, та ніяк не можу наздогнати РЕМ. Бо тільки-но зменшу витрати, а вони підвищать ціну. іІпідвищують її до безконечності. і ніхто — ні ми, громадське об’єднання, ні, на жаль, навіть обласна рада і облдержадміністрація на них вплинути не може. Якщо так буде й надалі, то молоді хлопці, які хотіли мати свої виробництва, свій бізнес, поїдуть за кордон.

Іван ПАЛАГНЮК, член ради ГО «Ділові люди Прикарпаття»:

— Тут уже лунала думка про те, що депутати не працюють. На мій погляд, вони ніде не працюють. Ні на місцевому, ні на обласному рівнях. Думаю, було б дуже добре, якби ми звернулися до Верховної Ради з проханням якнайшвидше ухвалити закон, який дав би виборцям ефективний механізм відкликання таких депутатів. Ми їх обрали, але, як з’ясувалося, помилилися. Депутат нам наобіцяв, але не працює. Тож потрібен механізм, щоб його можна було тут же відкликати.

Геннадій ГОВОРКОВ, член ради ГО «Ділові люди Прикарпаття»:

— Справді, у громадськості немає механізму відкликання депутатів. Напрошується запитання: чи може називати себе народним депутатом людина, яка обирається за партійним списком і відповідно представляє інтереси своєї політичної партії? Народний депутат — це той, кого обрали виборці в мажоритарному окрузі. Нам і справді, вважаю, необхідно звернутися до Верховної Ради з тим, аби виборче законодавство було доопрацьовано. З тим, щоб народ міг обирати справді народних депутатів.

Валентин ВАЛЕНТІЄВ, член ради ГО «Ділові люди Прикарпаття»:

— Нещодавно ми відсвяткували
20-річчя незалежності України. Два десятиліття живемо у власній державі. Але впродовж цього часу кожному з нас доводилося важко працювати. Бо ніхто нам не давав ні матеріальних, ні фінансових ресурсів, щоб розвивати бізнес. Свої гроші ми заробляли самі, у рівних з іншими умовах. У нас їх лише забирали. Малий бізнес в умовах світової фінансової кризи знову став годувальником олігархічних фінансово-промислових груп. Непомірні кошти ми платимо за електроенергію і газ, щоб підтримати олігархів, які володіють цими товарами. Як таке може бути в державі в умовах кризи, що той, хто позаторік мав п’ять мільярдів, нині вже має 25 млрд.? Є закон Архімеда про сполучені посудини, який, власне, пояснює те, що відбувається: матеріальні, інтелектуальні і фінансові цінності, що створюють колективи підприємств, підприємці, нікуди не зникають. Вони перепливають на рахунки окремих осіб. Це свідчить про те, що влада вже зосередила буквально всі кошти і все управління, а ми за цих умов стаємо таким собі придатком для тих, хто дуже багато говорить про те, що чимало робить для підприємців і народу, але насправді конкретно нічого не робить. Та у нас ще є юридичні права, і ми зобов’язані збиратися, обговорювати наболілі питання і вносити свої пропозиції як до органів місцевого самоврядування, так і до державної влади. Ми не повинні мовчати. Тому, вважаю, надалі нам слід частіше збиратися, згуртовуватися, допомагати одне одному. Можливо, не без того, що коли комусь буде дуже погано, то всім треба кричати, збиратися і одного боронити...

Василь НАСАДЮК, перший заступник начальника головного управління економіки ОДА:

— На День підприємця планувалася велика зустріч влади і бізнесу. Але через українсько-канадський бізнес-форум, яким опікувався голова ОДА
М. Вишиванюк, її відклали. Тому Михайло Васильович делегував мене до вас, щоб привітати зі святом і запевнити, що форум «Влада і бізнес» неодмінно відбудеться дещо пізніше. Повинен зазначити, що внесок малого підприємництва в нашій області є досить вагомим. Переконаний, що ми продовжимо вже чинну практику регулярних зустрічей і дискусій, що ведуться у підгрупах регіонального комітету ринкових реформ облдержадміністрації і дозволяють приймати конкретні рішення для реального поліпшення умов ведення підприємницької діяльності і бізнесу на Івано-Франківщині.

Володимир ПОПОВИЧ, заступник голови ДПА в області, депутат обласної ради:

— Насамперед зазначу, що громадське об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» об’єднало справді ділових, активних людей. Ви порушуєте важливі і справді наболілі питання, чого не роблять інші громадські організації краю. Тому на колегії ДПА в області ми одностайно ухвалили рішення з нагоди Дня підприємця нагородити ГО «Ділові люди Прикарпаття» подякою за належну співпрацю та за формування високої податкової культури платників податків. А роботу, яку ми спільно вели над проектом Податкового кодексу з тим, щоб він відповідав інтересам і держави, і бізнесу, необхідно продовжити. Бо все ще залишаються невирішеними ті питання, які ми порушували.

Андрій СОБОЛЕВСЬКИЙ, представник Держпідприємництва України в області:

— На останньому засіданні Кабінету Міністрів схвалено проект указу Президента про створення Державної служби з питань регуляторної політики і підприємництва. Як ви знаєте, Державний комітет з питань регуляторної політики і підприємництва з грудня минулого року перебуває на стадії ліквідації. Проте високопосадовці таки дослухалися до голосу підприємців і цю службу вирішено реорганізувати і залишити. Найближчим часом також будуть затверджені зміни в умовах ліцензування деяких видів діяльності, і такі, наприклад, моменти, як збирання витягів чи виписок, взагалі відпадуть. Реалізовуватиметься принцип: державний посадовець зобов’язаний сам отримати інформацію про суб’єктів господарювання та її перевірити, а не змушувати підприємців збирати і приносити йому довідки. Тобто законодавчо тут усе більш-менш впорядковано. Проте в житті, крім законів, діє ще такий принцип: до людей ставляться так, як вони дозволяють до себе ставитися.
 
20 Вересня 2011, 14:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47