26 вересня в Івано-Франківську після багаторічної перерви знову розпочнеться легендарний фестиваль театрів ляльок «Обереги», започаткований в обласному центрі як фестиваль національної класики. Цього разу він стане наймасштабнішим за кількістю країн-учасниць та переліком вистав для дітей, дорослих і сімейного перегляду. Івано-Франківський академічний театр ляльок ім. Марійки Підгірянки — господар фестивалю — окрім своїх давніх друзів прийматиме ще й партнерів із кількох європейських театрів з Литви, Чехії, Польщі та Словаччини, з котрими він співпрацює у «Літаючому фестивалі», що його фінансує Євросоюз.

П’ять днів вируватиме фестиваль національної класики, щодня «даватимуть» по кілька вистав та обиратимуть найкращих у різних номінаціях. Окрім цього, Івано-франківські актори і прикарпатська земля складатимуть іспит перед євроспільнотою. Адже приїзд театрів-партнерів має на меті не лише звичний  творчий обмін. На кону — право подальшої участі театру ляльок з Івано-Франківська (він наразі єдиний український театр, що бере участь у так званому «Літаючому фестивалі») в найбільшому та найавторитетнішому фестивалі театрів ляльок Євросоюзу і фінансова підтримка нових постановок та нових закордонних гастролей. 

«Обереги-2011» розпочнуться не так як завжди. Свято прокотиться вулицями міста й запросить жителів і гостей краю у казку. Урочиста театралізована хода і концерт розпочнуться на майдані Шептицького, гігантські ляльки прямуватимуть разом з усіма охочими до Ратуші і далі до Театру ляльок на «стометрівці».
Першого фестивального дня відбудуться вистави Івано-Франківського академічного театру  ляльок, найновіші його постановки — «Людвіг плюс Тутта» Яна-Олофа Екхольма та «Ерле — королева вужів» Саломеї Неріс.

Загалом на фестивалі покажуть свої роботи, створені за мотивами національного епосу, театри з Литви, Росії, Білорусі, Молдови, Словаччини, Чехії та Польщі, а також Львівський академічний обласний театр ляльок, студенти Харківського національного університету ім. А. Котляревського, Херсонський обласний театр ляльок, Чернівецький обласний театр ляльок, студенти Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. і. Карпенка-Карого та Львівський театр естрадних мініатюр.

Кілька вистав ітимуть на сцені Івано-Франківського академічного  муздрамтеатру ім. І. Франка. Зокрема, артисти Старого театру Кароля Спішака з Нітри (Словаччина) запросять театралів усіх вікових категорій на виставу за Даніелем Пастірчаком «Чінчет, або Море на краю світу», а польський театр «Бай Поморські» покаже виставу «Ластівочка» Тадеуша Слободзянека. Очікуваною, без сумніву, стане «Дівчина з помаранчами» за Юстейном ўордером від чеських ляльковиків з Острави. Постановку заявлено як виставу для дітей від 12 років.
Блискуча вистава для дорослого глядача, втілена в життя на сцені івано-Франківського театру ляльок, — «Скрипаль на даху» за повістю Шолом-Алейхема «Тев’є-Молочар» — ітиме 30 вересня о 14 годині на сцені Театру ляльок в день закриття «Оберегів». Ще однією цікавинкою фестивалю стане робота творчої групи «IF» з Івано-Франківська, котра запропонує на суд глядачів виставу за творами Олеся Бердника та Антона Чехова «Пропозиція, або Раунд №6».

28 вересня в Театрі ляльок для фахівців театральної справи відбудеться творча лабораторія на тему «Національна класика на сцені театру ляльок: історія, сучасність, майбутнє».  

Сторінками історії

 Фестиваль національної класики на сцені Театру ляльок «Обереги»  започатковано у жовтні 2001-го.

Тоді у ньому взяли участь представники трьох країн — Білорусі, Росії та України. До івано-Франківська приїхало сім  театрів ляльок, а також студенти Харківського інституту мистецтв ім. і. Котляревського та Ярославського театрального інституту. Загалом фестивальна програма налічувала 12 вистав.
Фестиваль планували проводити раз на два роки. 2003-го спонсори фестивалю та глядачі вже спільно обирали найкращих артиста  та артистку і вручали їм призи глядацьких симпатій. і не тільки. Тоді народилося багато номінацій, підкорення яких додавало наснаги акторам та господарям фестивалю, котрі ще не мали власного приміщення і проводили фестиваль «Обереги» в орендованих залах івано-франківської філармонії та Народного дому.

«Це дивовижно, що в таких умовах театр працює й робить цікаві вистави, організовує фестиваль...», — зауважували фахівці. Театральний критик Алла Підлужна зазначила: «івано-франківські «Обереги» подарували творчу наснагу лялькарям, оберігатимуть своїх маленьких глядачів і чекатимуть на нові відкриття у вічно юному ляльковому мистецтві».

Далі були «Обереги» 2005-го і 2007-го. Число західних театрів ляльок, котрі мали за щастя приїхати на Прикарпаття, зростало. Національна класика — казка, легенда — прилучала дітей до глибинної спадщини поколінь, формувала критерії її ментальних цінностей та вміло вводила у світ прекрасного.

Критичним для міжнародного фестивалю «Обереги» став 2009 рік. Театральний форум європейського рівня не отримав підтримки від рідної влади — обласна державна адміністрація відмовила у фінансуванніѕ Його формально відсунули, перенесли — аж до нинішнього року, який, на щастя, став роком повернення «Оберегів».

Сьогодні «Обереги» отримали й оновлений символ фестивалю, його автором є головний художник театру Ростислав Котерлін. Коник, пташка та сонце над ними вгорі уособлюють безмежний національний всесвіт, котрий дитина мусить пізнати, аби почуватися щасливо у світі дорослих, котрий починається з дитинства.
 
22 Вересня 2011, 14:37
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47