На сайті Верховної Ради оприлюднено текст законопроекту №9265-1 від 10 жовтня 2011 року «Про вибори народних депутатів України». Законопроектом пропонується визначити, що вибори депутатів здійснюються за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою:  1) 225 депутатів обираються за пропорційною системою у загальнодержавному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій;

2) 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.
Кожний виборець має в одномандатному та загальнодержавному округах по одному голосу (крім виборців, включених до списку виборців на відповідній закордонній виборчій дільниці, які мають голос лише в загальнодержавному окрузі).

Виборчий процес чергових виборів депутатів розпочинається за дев’яносто днів до дня голосування. Скорочення терміну перебігу виборчого процесу, значною мірою пов’язане з тим, що запроваджується постійна система територіальних виборчих округів та виборчих дільниць. Питання формування округів та дільниць винесене за часові межі виборчого процесу.

Вибори депутатів проводяться у загальнодержавному окрузі, який включає в себе всю територію України і закордонний виборчий округ, до якого входять всі закордонні виборчі дільниці, та у 225 одномандатних округах, що утворюються Центральною виборчою комісією та існують на постійній основі.

Право висування кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі реалізується виборцями через партії у порядку, передбаченому цим Законом.
Право висування кандидатів у депутати у одномандатних округах реалізується виборцями через партії або шляхом самовисування у порядку, передбаченому цим Законом.
На відміну від чинного Закону України "Про вибори народних депутатів України" блоки політичних партій не утворюються.

Систему виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення виборів депутатів, становлять Центральна виборча комісія, окружні виборчі комісії, дільничні виборчі комісії. Суб’єктами подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій є:

1) політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання;
2) всі політичні партії – суб’єкти виборчого процесу.

До складу окружної виборчої комісії обов’язково включаються (за наявності відповідного подання) по одному представнику від політичної партії, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання. Не більше ніж по одному представнику від всіх політичних партій – суб’єктів виборчого процесу включаються до складу окружної виборчої комісії шляхом жеребкування, що проводиться Центральною виборчою комісією.

Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій мають:
1) політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання;
2) всі політичні партії – суб’єкти виборчого процесу;
3) кандидати у депутати, які балотуються у відповідному одномандатному окрузі в порядку самовисування.

За пропозицією експертів ОБСЄ/БДІПЛ законопроект не передбачає для суб’єктів подання кандидатур до складу окружних та дільничних виборчих комісій права відкликати членів відповідних виборчих комісій після їх призначення.

Враховуючи, що законопроект не передбачає участі у виборчому процесі блоків політичних партій, з метою забезпечення однакових прав усіх політичних партій, представлених у Верховній Раді України, за пропозицією представників опозиції та громадських організацій Прикінцевими положеннями законопроекту передбачається, що на чергових виборах до Верховної Ради України, що проводяться в останню неділю жовтня 2012 року:

1. Право подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій мають:
1) політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання;
2) політичні партії, що входять до виборчого блоку, депутатська фракція якого зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання;
3) всі політичні партії – суб’єкти виборчого процесу;

2. Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій мають:
1) політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання;
2) політичні партії, що входять до виборчого блоку, депутатська фракція якого зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання;
3) всі політичні партії – суб’єкти виборчого процесу;
4) кандидати у депутати в одномандатному окрузі.

Після утворення виборчих дільниць органи ведення Державного реєстру виборців складають попередні списки виборців для звичайних виборчих дільниць відповідно до Закону України "Про Державний реєстр виборців".
Кожний виборець може звернутися до дільничної чи окружної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися. Уточнені списки виборців на звичайних виборчих дільницях передаються відповідним дільничним виборчим комісіям одночасно з виборчими бюлетенями.
Голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії мають право вносити зміни та уточнення до уточненого списку виборців лише на підставі рішення суду та повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців.
У день голосування зміни та уточнення до уточненого списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.

Витрати на підготовку і проведення виборів депутатів здійснюються виключно за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів депутатів, та коштів виборчих фондів партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в загальнодержавному округу, кандидатів у депутати в одномандатних округах.
Обсяг коштів для підготовки і проведення чергових, позачергових, повторних, проміжних виборів депутатів за поданням Центральної виборчої комісії передбачається окремим рядком у законі про Державний бюджет України. Витрати на підготовку і проведення позачергових виборів депутатів можуть здійснюватися з резервного фонду бюджету в порядку визначеному Кабінетом Міністрів України.
Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному округу, кандидат у депутати в одномандатному окрузі зобов’язані відкрити рахунок свого виборчого фонду не пізніш як на десятий день з дня реєстрації Центральною виборчою комісією кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії, або з дня реєстрації окружною виборчою комісією кандидата у депутати в одномандатному окрузі.
Виборчий фонд партії, кандидати у депутати, від якої зареєстровані в загальнодержавному округу має один накопичувальний рахунок, на який надходять кошти для фінансування передвиборної агітації, а тако ж поточні рахунки, з яких здійснюється фінансування витрат на передвиборну агітацію.
Виборчий фонд кандидата у депутати в одномандатному окрузі має один поточний рахунок, на який надходять кошти для фінансування передвиборної агітації.
Виборчий фонд партії формується за рахунок власних коштів партії, а також добровільних внесків фізичних осіб.
Виборчий фонд кандидата у депутати в одномандатному окрузі формується за рахунок його коштів та добровільних внесків фізичних осіб.
Добровільний внесок до виборчого фонду однієї партії не може перевищувати чотирьохсот розмірів мінімальних заробітних плат, кандидата у депутати в одномандатному окрузі – дванадцяти розмірів мінімальних заробітних плат. Власні кошти партії, кандидата у депутати в одномандатному окрузі, які перераховуються на відповідний рахунок, не підлягають обмеженням за сумою і кількістю перерахувань.
Законопроектом передбачено, що розпорядник коштів накопичувального рахунку виборчого фонду партії та розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати у одномандатному окрузі зобов’язаний не пізніш як на п’ятнадцятий день після дня голосування подати до Центральної виборчої комісії фінансовий звіт про надходження та використання коштів виборчого фонду, який оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії".

Законопроект визначає, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.
Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.
З метою розмежування питань передвиборної агітації та інформування виборців про перебіг виборчого процесу, на відміну від чинного Закону України, законопроект доповнений новим розділом "Інформаційне забезпечення виборів".

Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, має право делегувати одного представника до Центральної виборчої комісії з правом дорадчого голосу, який уповноважений представляти інтереси партії в Центральній виборчій комісії під час виборчого процесу.
Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, може мати не більше п’яти уповноважених осіб у загальнодержавному окрузі та не більше двох уповноважених осіб у кожному одномандатному окрузі.
Кандидат у депутати в одномандатному окрузі має право визначити із числа виборців своїх довірених осіб (не більше трьох осіб), які сприяють кандидату в депутати у проведенні виборчого процесу; представляють інтереси кандидата в депутати у відносинах з виборчими комісіями, органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об’єднаннями громадян, виборцями, виконують інші повноваження, визначені цим Законом.

У виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від партій, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі та громадських організацій, які зареєстровані у порядку, встановленому цим Законом. Офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій можуть вести спостереження за ходом виборчого процесу.

Офіційні спостерігачі від партії, кандидатів у депутати, громадських організацій є суб’єктами виборчого процесу, чим у регулюванні питання спостереження за виборами у законопроекті зроблено великий крок уперед. Також вперше передбачається право офіційних спостерігачів від громадських організацій бути присутніми без дозволу чи запрошення на засіданні Центральної виборчої комісії.

Голосування на виборчих дільницях проводиться в день голосування з восьмої до двадцятої години без перерви.
Виборцю, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але за віком, у зв’язку з інвалідністю чи за станом здоров’я не здатний пересуватися самостійно, дільнична виборча комісія надає можливість голосувати за місцем перебування цього виборця.
Окружна виборча комісія встановлює підсумки голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та підсумки голосування в одномандатному окрузі.
Визнання голосування недійсним в межах одномандатного виборчого округу не допускається. Центральна виборча комісія на підставі протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та закордонному виборчому окрузі не пізніш як на п’ятнадцятий день з дня голосування встановлює результати виборів депутатів у загальнодержавному окрузі.
Право на участь у розподілі депутатських мандатів набувають кандидати у депутати, включені до виборчих списків партій, що отримали п’ять і більше відсотків голосів виборців, у відношенні до сумарної кількості голосів виборців, поданих за кандидатів у депутати, включених до виборчих списків партій.

Центральна виборча комісія на підставі протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування в одномандатних округах не пізніш як на п’ятнадцятий день з дня голосування встановлює результати виборів депутатів у відповідних одномандатних округах. Обраним вважається кандидат у депутати, який одержав більшість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні у відповідному одномандатному окрузі, відносно інших кандидатів, які балотувалися в даному одномандатному окрузі.
Центральна виборча комісія не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює результати виборів депутатів у газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр". Виборчий процес завершується через п’ятнадцять днів після дня офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів депутатів.

Законопроект передбачає оскарження рішень, дій та бездіяльності, що стосуються виборів, як до суду, так і до виборчих комісій.
12 Жовтня 2011, 8:59
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30