Олександр Охрименко радник голови правління АБ «Укргазбанк», к.е.н., прогнозує поведінку фінансового ринку

Підтверджуються теоретичні передумови, що після кризи буде  перерозподіл ролей країн на світовому ринку. Минулого тижня лідером з позитивних новин був Китай. Згідно  інформації з Китаю в жовтні 2009 року об'єм промислового виробництва виріс на 16,1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За десять місяців 2009 року зростання промисловості Китаю склало 9,4% в річному численні. Економіка Європи на виклик Китаю змогла відповісти тільки зростанням об'ємів промислового виробництва в Германії всього  на 2,7% у вересні 2009 року, і падіння об'ємів промислового виробництва в тому ж вересні у Франції на 1,5% і в Італії на 5,3%. Як виявилось, економіка Китаю явно обходить європейські країни. І робить це за допомогою добре перевіреного методу - демпінгу цін. За підсумками 10 місяців 2009 року оптові ціни в Китаї знизилися на 5,8%  в річному численні. Аналогічними методами Китай нарощує і об'єми роздрібних продажів. За 10 місяців 2009 року об'єм роздрібних продажів в Китаї виріс на 15,3%, за наявності дефляції на рівні 0,5% за цей же період. Відбувається явне посилення економіки Китаю на світовому ринку в порівнянні з іншими країнами. При такому розвитку подій може скластися ситуація, коли економіка Китаю на стільки активно почне набирати обертів, що іншим країнам буде складно її наздогнати, а тим більше перегнати. Бо тоді як Китай нарощує свої позиції, економіки розвинених країн ніяк не можуть вирішити проблему зростання безробіття і зниження доходів населення. Як результат - їх ринок споживання істотно страждає від цього і гальмується процес виходу з кризи.

Валюта

На минулому тижні курс долара показав просто завидну стабільність. Фактично весь минулий тиждень курс долара коливався в досить «вузькому діапазоні» - 8,1-8,2 грн. Зміцнення гривні, це факт, який підтверджує, що притік валюти на український ринок збільшився. З одного боку збільшилися продажі продуктів харчування на експорт, а також  виросли продажі металу за кордон. В результаті валютна виручка стала у великих об‘ємах поступати на український ринок. По-перше, кінець року примушує експортерів частину валюти продати для розрахунків по своїх гривневих боргах. По-друге, напередодні виборів збільшився потік повернення грошей з-за кордону. Це теж істотно збільшило кількість пропозицій валюти. Таким чином, валютний ринок як безготівковий, так і готівковий, досяг рівноваги. Але  чи дасться цю рівновагу утримати? Найближчим часом готівковому ринку доведеться звикати до нових умов обміну валют, які вводяться з 20 листопада 2009 року (Постанова НБУ №538). Згідно з цією постановою вводиться ряд істотних обмежень по покупці кількості готівкової валюти протягом одного дня, а також обов'язкова ідентифікація фізичної особи при покупці валюти в еквіваленті більше 15 тис.грн. Будь-які обмеження завжди погано сприймаються ринком і не виключено, що вони можуть викликати підвищений попит, і саме на готівкову валюту. Тому зростання курсу долара до рівня 8,5 грн. під впливом цих подій не варто виключати. Але це зростання курсу, якщо і матиме місце, то, швидше за все, носитиме тимчасовий характер. В цілому ж тенденція до зміцнення гривні до рівня 8 грн. зберігається. Порушить цю рівновагу тільки вливання нових грошей в економіку, але, швидше за все, в найближчий тиждень це не відбудеться.

Щодо перспектив курсу євро/дол., то все залежатиме від динаміки безробіття в США. В даному випадку зміцнення долара по відношенню до євро - це аванс, який фінансисти готові надати економіці США.  Очікується, що все ж таки безробіття в США почне знижуватися і це стимулює і об'єми продажів, і, найголовніше, імпорт США. Якщо ж очікування не виправдаються то, швидше за все, курс євро знову буде вищий 1,5 дол . Поки зрозуміло одне: курс євро не буде нижчий 1,46 дол. Цінні папери

За минулий тиждень ціни на українські акції і виросли, і впали. Динаміка зміни індексу Української біржі за підсумками минулого тижня склала 1520 пунктів на початок тижня, 1620 на середину тижня і 1530 на кінець минулого тижня. В даному випадку динаміка індексу Української біржі здебільшого повторила динаміку індексу ММВБ. Наш ринок акцій став тісно корельованим з російським ринком акцій. При цьому мало хто з інвесторів звертав увагу на те, що, на відміну від України, показники зростання в Росії значно кращі. Позначався ефект очікування. Інвестори розглядали і розглядають наші акції як об'єкт вкладення на ринку, що розвивається,  при цьому на ринку, який чекає президентських виборів. І як будь-які вибори такого рангу  завжди позитивно впливають на ставлення інвесторів до акцій. Найближчим часом падіння цін на акції збережеться. При чому це відбувається на всіх фондових ринках країн, що розвиваються. Багато зарубіжних інвесторів зараз переважно задіяні операціями з державними доларовими облігаціями. В результаті - йде і відтік грошей з ринків акцій країн, що розвиваються, і, найголовніше, тимчасово втрачається інтерес до цих ринків. У той же момент, часткове зниження інтересу до наших акцій створило сприятливі умови для покупки українських акцій, що подешевшали.  Акції українських енергетичних компаній «Західенерго» і «Центренерго» після часткового зниження цін виглядають привабливо для покупців.  При чому остання інформація про можливе збільшення експорту української електроенергії тільки стимулюють попит на ці акції. Хороші перспективи мають і акції Азовсталі, Єнакіївського і Алчевського меткомбінатів. Після істотного падіння об'ємів і виробництва, і експорту зараз йде процес відновлення об'ємів виробництва металургійної продукції. Таким чином, можна очікувати, що зростання цін на акції металургійних підприємств продовжуватиметься ще тривалий період.

Золото

За минулий тиждень ціна на банківське золото подолала відмітку в 1100 дол. за тройську унцію, після цього злетіла вище 1125 дол. і впала до рівня 1110 дол. Такі різкі стрибки золота були викликані подіями навколо курсової вартості долара. Як тільки долар девальвувався нижче рівня 1,5 дол. за євро, інвестори почали активно скуповувати золото, чекаючи, що девальвація долара стимулюватиме зростання цін на золото. Але, як часто буває на фінансовому ринку, песимістичні прогнози щодо майбутнього долара не виправдалися. Після того, як стало ясно, що члени G20 підтримуватимуть долар, ситуація змінилася, і долар почав зміцнюватися. Це охолодило інтерес інвесторів до золота і його ціна почала знижуватися. Подальша доля ціни на золото буде безпосередньо пов'язана з очікуванням динаміки курсової вартості долара.  Якщо раніше на ціну золота впливали очікування продажу крупних партій золота МВФ і Росії, то тепер ціна металу цілком залежатиме тільки від спекулятивних очікувань.

Кредити

Цікава інформація надійшла із США. За підсумками  вересня 2009  року об'єм споживчого кредитування   знизився   на 7,2% в сезонно скоректованому річному виразі.  І це при тому, що американські банки відчувають колосальний надлишок ліквідності. Ставка LIBOR USD упала до рівня 0,275% річних, і має тенденцію до зниження. Причина зниження об'ємів кредитування в США не вартість грошей, а наявність хороших позичальників. На відміну від американського ринку, на українському ринку кредитування одразу дві проблеми: дуже мало якісних позичальників і дуже дорогі гроші. НБУ своєю Постановою №650 намагається хоча б частково реанімувати кредитування в Україні. Як відреагує ринок на цю постанову, покаже час. А поки це дає можливість частково зменшити вимоги до оцінки надійності існуючих кредитів. В результаті, це дасть можливість банкам зменшити суму резервів, що формується під кредитний портфель. Така переоцінка кредитного портфеля зменшить збитки банків на кінець року, і покращить їх показники ліквідності. Чи будуть банки надавати кредити під 15,25% річних,  залежатиме від вартості грошей на ринку. На сьогодні ставка за кредитами не може бути нижче 25%,  бо вартість банківських ресурсів не дозволяє істотно зменшити ставки. Рефінансування банків НБУ по обліковій ставці 10,25% дозволило б істотно зменшити вартість грошей у банківському секторі. Поки що самостійно банки істотно здешевити вартість грошей не можуть і, навпаки, вимушені підвищувати ставки по банківських депозитах, щоб бути конкурентними на грошовому ринку.

Депозити

Ставки по гривневих депозитах продовжують рости. Не дивлячись на те, що на світовому ринку вартість грошей знижується, українські банки із зарубіжними власниками вимушені на українському ринку залучати гроші дорого. Дочірній банк Ощадбанк Росії по річному гривневому депозиту готовий заплатити 25,7%. Альфабанк по аналогічному депозиту готовий заплатити 24%, Індексбанк 23,5%. Банки з українським капіталом щедріші, ніж банки з іноземними власниками, і виплачують більше по депозитах.  Кредитпромбанк по гривневому депозиту на рік з виплатою доходів у кінці строку виплачує 28,37%, банк «Фінансова ініціатива» - 27%,  Дельтабанк - 26%.  При чому, навіть державні банки встановили високі ставки по своїх гривневих депозитах. Ощадбанк залучає гроші населення по ставці  25%. А Укрексімбанк залучає гроші населення по ставці 29% після гривневого депозиту на рік з виплатою відсотків у кінці року. На дану тенденцію вплинула і боротьба банків,  і високі ставки по державних цінних паперах, і завершення календарного року, і жорстка боротьба саме за гривневі ресурси. Валютні депозити і так популярні у населення і немає сенсу підвищувати по ним ставки. Склалася ситуація, при якій  населення більше зацікавлене вкладати гроші на валютні депозити, а банки навпаки більше зацікавлені в гривневих депозитах. Тому і спостерігається така велика різниця  ставок між валютними і гривневими депозитами і ця різниця тільки росте. І очевидно, найближчим часом ця тенденція зберігатиметься.

16 Листопада 2009, 10:51
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46