Сезон хвороб, уважайте, вже розпочався. Впродовж останнього місяця в Івано-Франківську спостерігається ріст захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції - ГРВІ. Наприкінці листопада і в грудні, як прогнозують медики, нас атакує грип. З вересня в усіх регіонах України реєструють збільшення хворих на кашлюк. Хворіють переважно діти. В усіх названих випадках інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. В кожному - вражає дихальну систему і виявляється, зокрема, кашлем. Щоби захиститися від хвороб, слід знати, як вони виникають, чим різняться і які загрози несуть із собою.

Про це докладна розмова із завідувачем дитячого відділення Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні, обласним позаштатним дитячим інфекціоністом Світланою Ігнатовською.

Гострі віруси сезону

Гостра респіраторна вірусна інфекція, або ГРВІ - загальна назва захворювань дихальних шляхів, викликаних різними вірусами (грип, парагрип, аденовірус, риновірус та ін.). Ці віруси вражають клітини епітелію, якими вкриті дихальні шляхи людини від носа і горла до легенів. «Про поширеність і небезпеку ГРВІ свідчить той факт, що в холодний період року приблизно 95% всіх випадків захворювань викликані вірусною інфекцією, - пояснює Світлана Ігнатовська. - Зазвичай до вірусів приєднується ряд бактеріальних збудників. Це виявляється ускладненнями, коли ГРВІ переростає у бронхіти та пневмонії».

Віруси, що викликають ГРВІ, супроводжують нас протягом всього року, хоча активізуються саме в осінньо-зимовий час. Їх підступність полягає в тому, що кожен має від кількох до декількох десятків різновидів. Це «збиває з пантелику» імунітет людини, тому майже всі час від часу хворіють на ГРВІ. Віруси передаються повітряно-крапельним шляхом через будь-які вологі виділення з дихальних шляхів - при кашлі, чханні.

Швидкому розповсюдженню ГРВІ сприяє те, що хвороба виявляється не відразу. Вона має інкубаційний період - час від моменту зараження до появи перших ознак хвороби. Такий зазвичай становить кілька днів. Весь цей час людина ще не знає, що хвора, але вже здатна заражати довколишніх. «Тому бажано вживати профілактичні заходи проти ГРВІ відразу, як тільки настає холодна пора року, не чекаючи офіційного оголошення епідемії», - зазначає інфекціоніст.

Симптоми ГРВІ. Загальні: нездужання, слабкість, підвищена температура. Вважайте на те, що кожен вірус має свої власні прояви. Це пов'язано з тим, що такі віруси вражають не всі дихальні шляхи цілком, а тільки певну ділянку - кожний вірус свою. Наприклад, парагрип - гортань і трахею, риновіруси - слизову оболонку носа, грип - трахею і бронхи тощо. Відповідно, індивідуальні симптоми ГРВІ різняться в кожному конкретному випадку.

Оскільки ураження кожної ділянки дихальної системи має свої ознаки, то можна не тільки поставити точний діагноз, а й з високою ймовірністю припустити, який саме вірус викликав хворобу. Наприклад, осиплий або охриплий голос, грубий кашель свідчать про ларингіт (ураження гортані), викликаний, швидше за все, вірусом парагрипу. Якщо хвороба проявляє себе у вигляді рясного нежитю, але загальний стан при цьому задовільний - це риніт (ураження слизової носа), до якого призвели риновіруси. А висока температура, помітне порушення загального стану, незначний нежить та частий сухий кашель зазвичай є симптомами бронхіту, що розвинувся внаслідок вірусу грипу. Способи профілактики і принципи лікування респіраторних хвороб не залежать від того, яким саме вірусом вони викликані. Саме тому лікарі не називають конкретне захворювання, а ставлять загальний діагноз - ГРВІ.

Мутації типу А, В, С

За медичною класифікацією, грип - один з різновидів ГРВІ. Однак його умовно виділяють в окрему групу захворювань. На те є вагомі причини. По-перше, грип дуже швидко поширюється. По-друге, він має дуже високу здатність до мінливості. Через це людський імунітет щоразу виявляється безсилим перед новим різновидом грипу, що практично кожного року спричинює епідемію. По-третє, грип призводить до найтяжчих наслідків з усіх ГРВІ, навіть - до смертельних.

Виділяють три основних різновиди вірусу грипу - А, В і С. Відмінності між ними полягають у різній здатності до змін. Вірус грипу С практично стабільний. Досить перехворіти ним один раз, щоби забезпечити собі тривалий імунітет. Саме тому на грип С хворіють діти, а дорослі люди - рідко. Вірус грипу В змінюється, але повільно. Тому цей різновид грипу вражає також переважно дітей. Найбільш непередбачуваний - грип А. Його різновиди кожного року викликають мільйонні епідемії. Людський організм щоразу стикається зі зміненим вірусом, від якого не має захисту.

Симптоми грипу загалом схожі на симптоми інших ГРВІ. Але є й відмінність: вірус грипу вражає переважно слизові оболонки трахеї і бронхів, тому протікає важче. Як правило, грип характеризується не якимись конкретними симптомами, як-от кашель, нежить, біль у горлі, а загальним погіршенням стану хворого - дуже висока температура, сильна лихоманка, сонливість, загальна слабкість, повна відсутність апетиту. «Про грип ми говоримо тоді, коли різко наростає загальна захворюваність, перебіг респіраторної вірусної хвороби стає тяжким і загрозливим. І санстанція повідомляє, що виділено відповідний вірус», - каже Світлана Ігнатовська.

Цього року першу хвилю грипу в епідсезоні 2011-2012 очікують наприкінці листопада - на початку грудня, повідомив завідувач Українського центру грипу і гострих респіраторних інфекцій Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ Андрій Александрин. На цей період припаде і пік захворювань на ГРВІ. Другу хвилю грипу медики прогнозують у лютому - на початку березня. Вируватимуть три штами типу А, які «гуляють» Україною вже третій рік: "свинячий", «перс» та видозмінений «брісбен».

Кашель до апное

Від початку цієї осені кількість дітей, які захворіли кашлюком, зросла в рази. «За два останніх роки маємо два спалахи кашлюку, - повідомив на прес-конференції головний інфекціоніст МОЗ України Сергій Крамарев. - Очевидно, це пов'язано з тим, що почали хворіти дорослі в Європі і підлітки, які не мають достатнього імунітету». Саме в ці дні епідемія кашлюку вибухнула в Каліфорнії, США.

«Ситуація неоднозначна, - вважає Світлана Ігнатовська. - З одного боку, є ріст захворюваності на кашлюк серед дітей. Однак він незначний. Про епідемію чи спалах хвороби в області говорити не доводиться. До того ж, кашлюк є мало поширюваною інфекцією. З іншого боку, ця хвороба достатньо загрозлива. Особливо для дітей першого року життя. Часто кашлюк супроводжує апное - зупинка дихання...» Такі випадки мали місце у відділенні інтенсивної терапії обласної інфекційної лікарні цієї осені.

Кашлюк - гостре інфекційне захворювання, яке викликають відповідні бактерії - т.зв. палички коклюшу. Передається повітряно-крапельним шляхом. Характерний симптом - напади спастичного тривалого кашлю, аж до зупинки дихання. Кашлюк має від 5 до 14 днів інкубаційного періоду. На ранніх стадіях захворювання - протягом 14-20 днів, під час катарального періоду - хворий є небезпечним для довколишніх. Заразитися кашлюком можна тільки при тривалому і близькому контакті з хворим. Збудники в зовнішньому середовищі дуже нестійкі, тож ризик зараження через предмети побуту і третіх осіб практично неможливий.

«Коклюшний токсин вражає дихальну, судинну, нервову й імунну системи. Напади кашлю є результатом судом дихальної мускулатури на тлі порушень нервової системи, - розказує Світлана Ігнатовська. - Ускладненнями типового кашлюку можуть бути крововиливи (під шкіру, в слизові оболонки, склеру, сітківку ока, головний мозок), порушення мозкового кровообігу, носові кровотечі, енцефалопатія, апное, рідко - епілепсія. Кисневе голодування мозку може викликати незворотні зміни, як-от відставання в розвитку. Небезпечним є і те, що до збудника кашлюку зазвичай приєднується вторинна інфекція, розвивається пневмонія».

В кожному випадку - ГРВІ, грип, кашлюк - діагноз має ставити лікар, наголошує інфекціоніст. Із використанням лабораторних та інших досліджень. Профілактику ГРВІ, яка виявляється, перш за все, у посиленні захисних сил організму, треба починати з настанням холодів, не чекаючи, доки оголосять про спалах чи епідемію. Від кашлюку та грипу добре захищає вакцинація. «Щеплення від кашлюку проводиться за державний кошт дітям з 3-х місяців і до 4-х років, - продовжує пані Ігнатовська. - Це добрий спосіб отримати стійкий імунітет на тривалий час. Стосовно грипу, робити щеплення проти нього потрібно кожного року. Зараз іще не пізно це зробити. Наявні вакцини захоплюють основні типи вірусів, які циркулюють у середовищі. Варто захищати від грипу дітей і літніх людей, людей з т.зв. груп ризику - ослаблених хронічними хворобами тощо. Варто стерегтися ще й тому, що грип останніх років відзначається дуже тяжкими ускладненнями у дорослих».

ГК

14 Листопада 2011, 9:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47