Ще понад 60 років тому відомий англійський журналіст і письменник Оруелл написав свій роман-антиутопію «1984», звідки ми і взяли фразу про «Великого Брата». Нагадаємо, що письменник описував тоталітарне суспільство, яке просякнуте недовірою та стеженням за громадянами з боку держави. Власне, він мав перед собою реальний приклад СРСР, де ідею тотального контролю і стеження за лояльністю громадян було яскраво реалізовано. Тому посттоталітарні суспільства, які утворились на уламках комуністичної імперії, одним із наріжних каменів у свій демократичний фундамент поклали саме недоторканність особи та інформації про неї. Зокрема, в українській Конституції маємо статтю 32, яка стверджує, що в нашій країні «ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини». Однак схоже, що на 20-му році незалежності в Україні щось змінилося...

Днями мій батько, який нині на пенсії, зателефонував і розповів про «привіт», що його він отримав з одного із банків, у якому тримає свій невеличкий депозит. У солідному конверті з бланками та підписами прийшов лист, де клієнта банку просять «для надання усього спектру послуг та виконання законодавства України щодо ідентифікації клієнтів» заповнити анкету. Всього лиш два аркуші запитань. Але яких!


Тож клієнта просять, крім стандартного набору з паспортних даних та ідентифікаційного коду, вказати, наприклад, де він працює і який у нього щомісячний дохід. Ще можна було б спокійно сприймати таке запитання, коли ти просиш гроші у банку, але коли, навпаки, сам йому їх приносиш, подібне до цього виглядає, скажемо м’яко, не зовсім логічним і дивним. Так само, як і про заняття підприємницькою діяльністю. Наступне ж запитання взагалі поставило у глухий кут: «Чи обіймаєте (обіймали) Ви посаду, відповідно до якої маєте (мали) широкі владні повноваження (керівний склад центральних і місцевих органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, осередків політичних партій), або є членом сім’ї такої особи?». Цікаво, навіщо це банкірам знати про посади клієнтів, повноваження та керівництво в осередках політичних партій? Тим більше про членів сімей таких посадовців? Для них що, депозитні ставки будуть вищими? Чи, може, запропонують спеціалізований вклад, приміром, «комуністичний у доларах під 10 відсотків річних»? А як тоді бути з рівними правами всіх громадян?


Ще частина запитань просто межує з хамством. Банкіри не лише залізли до кишені та вже перерахували щомісячний дохід клієнта, а й ще нахабно хочуть розжитися на інформацію, яка становить комерційну таємницю, причому не лише громадянина, а й інших комерційних банків. Бо у довірливого чоловіка запитують: а у яких банках і які рахунки ви ще маєте? із зазначенням назви банку, МФО та валюти рахунку. Та яке ваше комерційне діло до вкладів у інших банках?

Нагадаю, що коли в Україні намагаються запровадити податок із доходів з депозитних вкладів, то саме дотриманням банківської таємниці комерційні банки мотивують недоцільність такого податку. Адже логічно: якщо є податок, значить, є податковий інспектор, який захоче перевірити, а чи всі податки належно сплачено. Відтак йому потрібна буде інформація про вклади конкретних фізичних осіб. і ще невідомо, де така інформація може опинитись. Повірте, дуже багато охочих знати, скільки у вас є коштів на рахунках, і заради цієї інформації вони готові на витрати. Що вже казати у країні, де трапляється відплив інформації з історій хвороб та нерозслідуваних кримінальних справ, де запросто можуть викласти в інтернет запис розмови високопосадовців та політиків. Тут можливе все. і де гарантія, що завтра інформацією про вас, ваші статки, разом із тим, чи є ви посадовцем «з широкими повноваженнями», не стануть торгувати в мережі чи на столичній «Петрівці»?


ѕЯкщо ви думаєте, що «цікаві» запитання у банківській анкеті закінчились, то ви глибоко помиляєтесь. А що, коли вже уточнювати інформацію про ідентифікацію особи, то немає чого соромитись! Вас запитають і про характеристику вашого фінансового становища із зазначенням середньорічного доходу, і про наявність нерухомого майна, і про те, чи володієте ви часткою будь-якої юридичної особи (будь ласка, із зазначенням назви, коду ЄДРПОУ та поданням розміру частки, а чого соромитись!). А на завершення ще й поцікавляться джерелом походження коштів (чиновникам можна не турбуватись, пункту «хабар» чи «поцупив із бюджету» там немає). І «припечатають» уже в самому фіналі: а чи були ви судимим? Цікаво, а як на це запитання мав би відповісти один український високопосадовець, який, як відомо, має погашені судимості? Дивно також, що не запитали про родичів за кордоном, бо про банківські вклади за межами країни запитали.


Звичайно, зауважите ви, на всі ці запитання людина розумна або хоча б досвідчена може легко збрехати. Але для чого ставити її в таке становище? Мій батько, який таки заповнив анкету (стара школа, кажуть треба, значить, треба) розповідав, що в банку клієнти, які отримували такі ж «запитальники», розвертались і мовчки йшли геть. і правильно робили. Адже нині держава і так має занадто багато можливостей контролювати своїх громадян. За допомогою мобільного оператора або спеціального обладнання можна простежувати ваш маршрут руху, можна читати ваші повідомлення та слухати ваші розмови, можна зібрати інформацію про ваше майно, статки, родину. І, головне, потужність сучасних комп’ютерів дозволяє збирати й зберігати таку інформацію як завгодно довго.


Тільки як тоді бути з пунктом Конституції, який говорить про недопустимість збирання, зберігання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди?  І хто відповідатиме за зловживання із зібраною таким чином інформацією? Тому коли підете до банкомата, аби зняти свої ж зароблені кошти, пам’ятайте, що «Великий Брат» уже порахував гроші у вашому віртуальному гаманці. Він увесь час пильно стежить за вами...

газета "Галичина"

16 Листопада 2011, 14:31
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47