З червня в області розпочали роботу пришкільні оздоровчі табори. Батьки сприймають їх неоднозначно: одні раді, що є куди дитину подіти, а інші ставляться до цього скептично — кажуть, що до справжнього оздоровлення там ще дуже далеко. Та й вчителі не у захваті від такого відпочинку. Попри це, ще існує версія, що пришкільні табори є непоганим способом заробити гроші або… помститися.

Дітям — найдорожче?

На останній сесії Івано-Франківської обласної ради, яка відбулася 5 червня, депутат Романія Постолянюк звернулася до голови обладміністрації та головного санітарного лікаря області з депутатським запитом, у якому вимагає посилити контроль за харчуванням дітей у пришкільних оздоровчих таборах Тисменицького району. Депутат стверджує, що оздоровчі табори району стають місцем зароб-
ляння грошей деякими підприємцями. Тобто у школи завозяться продукти сумнівної якості — без сертифікатів і документів.

У розмові з «Репортером» Романія Постолянюк підтвердила викладені у запиті звинувачення. «Закупили огірки по 15 гривень, завезли зіпсовані сардельки. Привозять недоброякісні продукти по завищених цінах», — каже депутат. За її словами, після запиту зреагувала лише санстанція — недоброякісні сардельки вилучили. Натомість, ціни, за якими закуповуються продукти, не змінилися.

Крім санстанції, на депутатський запит досить оперативно зреагувало керівництво обласної адміністрації. Заступник губернатора Василь Гладій провів нараду з приводу цих звинувачень. Крім того, у пришкільних оздоровчих таборах Тисменицького району була здійснена перевірка працівниками головного управління економіки ІФ ОДА та інших структурних підрозділів. За словами, Гладія дійсно було виявлено недоліки щодо організації відпочинку учнів.

«Меню не погоджене районною санепідемстанцією, асортимент страв у ньому обмежений, не вказується вихід готових страв, калькуляція цін, які включені у меню, також не відповідна, не було нормативних документів. Були виявлені ситуації, коли окремі продукти харчування були закуплені за цінами вищими, ніж середні моніторингові ціни у роздрібній торгівлі», — каже заступник губернатора. І наводить декілька прикладів: «Припустімо, борошно вищого ґатунку закуплялося за ціною 3,60 гривень, коли середня моніторингова ціна була 2,97. А це на 17 % вище. Макаронні вироби по 6 гривень за кілограм, а середня моніторингова ціна — 4,41».

 

Знайти винних

За словами Гладія, середня моніторингова ціна визначається державною інспекцією цін в області та управліннями економіки районних адміністрацій. Тобто управління щотижня визначає середні ціни на продукти, а відділ освіти за цими цінами має закуповувати продукти для оздоровчих таборів. Після перевірки у Тисменицькому районі були виявлені порушення. «Перевірили декілька районів. У всіх, крім Тисменицького, було все в порядку: і організація харчування у пришкільних таборах, і ціни, за якими закуповувалися продукти, відповідали тим моніторинговим цінам, які були на той момент представлені райдержадміністраціями та інспекцією по цінах в області», — каже Василь Гладій.

Винною у цій ситуації виявилася керівник відділу освіти Тисменицької РДА Надія Качур. «До Тисменицької адміністрації направлений лист, щоб перевірити всі пришкільні табори і винних притягнути до відповідальності. А конкретно — керівника відділу освіти», — говорить Василь Гладій. Надія Качур своєї вини не визнає — каже, що готова відповісти на всі звинувачення документально.

 

Жіночі сварки

Продукти у всі школи Тисменицького району завозить одна фірма — фермерське господарство «Росинка-М». Качур говорить, що з підприємцем була укладена угода, за якою фірма забезпечувала школу продуктами. До речі, на оздоровлення дітей з районного бюджету передбачалося 128 тисяч гривень. Але 28 травня поступило тільки 100 тисяч. На цей час РДА «Росинці-М» заборгувала приблиз-но 200 тисяч гривень.

Протягом навчального року претензій до підприємства не виникало, адже інколи і в борг продукти давали, і по школах самостійно товар розвозили. Щодо завищених цін на продукти, то Надія Качур навіть обурюється. Каже, що вже не перший рік узгоджує ціни із постачальником продуктів, користуючись довідкою про середні ціни із обласного управління статистики. А про те, що районне управління економіки проводить якийсь моніторинг цін, вона дізналася на нараді у Гладія: «До речі, я не знала, що буде слухатися питання саме по Тисменицькому району. Коли зачитали довідку, що у мене ціни завищені на 40 %, я була здивована», — говорить Качур. А звіривши середні моніторингові ціни із тими, за якими закуповувалися продукти, погоджується, що, справді, по деяких позиціях були перевищення на 5‑7 %, але ж не на 40 %.

Також Надія Качур спростовує інформацію щодо зіпсутих польських сардельок, якими, за словами Романії Постолянюк, годували дітей в оздоровчих таборах. Вона каже, що цілий рік у районі всі учні харчувалися цими сардельками, і не було жодного отруєння. А після вилучення сардельок районна санстанція надала Надії Качур інформацію, що продукція відповідає ГОСТу.

Як це пояснює районна санстанція? А ніяк. Протягом трьох днів головний лікар Тисменицької районної санстанції Руслан Савчук не знайшов і хвилини часу, щоби поспілкуватися з кореспондентом «Репортера»: то він по мобільному розмовляє, то наказав, ні з ким його не з’єднувати, то не прийшов на роботу взагалі. Натомість, його підлеглі без його дозволу ситуацію у пришкільних оздоровчих таборах коментувати відмовилися.

Усі звинувачення на свою адресу Надія Качур називає провокацією з боку Романії Постолянюк, після депутатського запиту якої і почалися щотижневі перевірки. Причиною таких «наїздів» Качур вважає конфлікт між районним відділом освіти і директором Ямницької школи, яка, за її словами, є племінницею Постолянюк. «У травні в мене було п’ять перевірок з атестації. Після того взялися за табори. Думаю, що наступним кроком будуть котельні. Адже кожного року виникає питання вчасно розпочати опалювальний сезон», — говорить Надія Качур.

Знайти золоту середину у цій історії важко. Чиновники кажуть, що порушення виявлені тільки на Тисмениччині, а Надія Качур стверджує, що подібні порушення можна виявити у кожному районі. Тому ситуацію можна тлумачити двояко. Або на тисменицьких дітях справді хтось надумав нажитися, а в інших районах усе гаразд. Або для того, щоб виявити якісь порушення в інших пришкільних таборах, потрібно районному чиновнику посваритися з депутатом обласної ради.

18 Червня 2009, 13:20
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30