Олександр Охрименко, радник голови правління  АБ «Укргазбанк», к.е.н. прогнозує поведінку фінансового ринку.

Минулого тижня найяскравішою новиною на світовому ринку стала новина про зростання ВВП Японії 1,2% за підсумками третього кварталу поточного року.  Чесно кажучи, ніхто не чекав, що японська економіка з усіма її «старими і новими» проблемами зможе так швидко одужати. Але, якщо очікування по Японії виявилися недооціненими, то очікування по європейських країнах виявилися невиправдано завищеними. У третьому кварталі ВВП країн Єврозони виросло на 0,4%, що явно мало, бо за підсумками дев'яти місяців падіння ВВП складає 4,1%. Мляве  зростання ВВП в європейських країнах пояснюється зниженням купівельної спроможності населення і як результат - періоду дефляції в цілому по країнах Єврозони. А ось Англія зі своєю валютою  могла уникнути дефляції. За підсумками 9 місяців 2009 року споживчі ціни у Великобританії виросли на 1,5%, це дозволило забезпечити зростання роздрібних продажів за той період на 3,4%, що є недозволеною розкішшю для інших європейських країн. Але найнеймовірніші новини поступили із США. За підсумками жовтня 2009 року роздрібні продажі в США виросли на 1,4%. У вересні вони упали на 2,3%. При цьому, індекс споживчих цін в США у жовтні 2009 року виріс на 0,3% у порівнянні з вереснем (з урахуванням сезонної корекції), хоча в річному численні фіксується дефляція на рівні 0,2%. Це при тому, що рівень безробіття в США знаходиться на одному з найвищих рівнів за останні сорок років. Здебільшого, це феномен американської економіки, але феномен позитивний, оскільки світова економіка дуже залежить від ринку споживання США, як найбільшого у світі. Недаремно висловлюють думку: чим швидше буде рости споживання в США, тим швидше вся світова економіка вийде з кризи.

Валюта

Дефіцит федерального бюджету США за підсумками жовтня 2009 року зафіксував черговий рекорд на рівні 176,4 млрд. дол.  Жодна країна в світі не може собі дозволити жити так в борг, як це робить США. Але за цей борг доводиться розплачуватися всьому світу. Тому девальвація долара США - явище неминуче. Часткове зміцнення курсу долара до 1,48 за євро - це  тимчасова реакція. Перш за все, викликана повільним виходом європейської економіки з рецесії. У найближчу перспективу необхідно буде звикати жити при курсі євро вище 1,5 дол.

Український валютний ринок минулого тижня показав завидну стабільність. Не дивлячись на те, що попит на готівкову валюту виріс у зв'язку з наближенням 20 листопада (дня, коли вводяться нові вимоги до ідентифікації клієнтів при покупці великих партій валюти) пропозиція валюти теж виросла.  Збільшився продаж валюти особами, які вже скуповували її з метою перепродажу по вищому курсу, частково збільшився продаж валюти, що поступає під президентські вибори. Міжбанківський валютний ринок минулого тижня виявився дуже показовим для поточної ситуації на ринку. Ростуть об'єми операцій, росте і кількість продавців валюти. В результаті, курс гривні поволі, але зміцнюється. До кінця місяця очікується, що курс долара прагнутиме до відмітки 8 грн. Окремі моменти зростання курсу можливі, але не вище 8,2 грн. А ось з готівковим курсом долара можливі часткові різкі коливання. На даному етапі на курс долара може мати істотний вплив  початок повернень депозитів Укрпромбанку. Частина населення явно захоче поміняти гривню на долар. Тому, можливі сплески попиту на готівковий долар. Але в цілому радикально обвалити курс гривні не зможуть, хоча б тому, що видача грошей по депозитах Укрпромбанку здійснюватиметься  частинами.

Цінні папери

Для охочих заробити багато і відразу український фондовий ринок минулого тижня створив усі умови. Протягом минулого тижня індекс Української біржі злетів від 1550 до 1600 і знову впав до 1550 пунктів. По окремих акціях можна за два дні отримати дохід на рівні 3-4%, що еквівалентно 700% річних. При чому зростання і падіння торкнулося усіх акцій, що торгуються на біржі. Здебільшого, динаміку вартості українських акцій визначали події світового фондового ринку і російського, як найближчого до нас і найбільш інтегрованого до нашої дійсності. Зростання цін на акції склалося під впливом новин про зростання роздрібних продажів в США, зростання ВВП в Японії, позитивної інформації про зростання експорту в Китаї і ще декількох чинників. Але до кінця тижня ці позитивні тенденції почали слабшати. І коли стало ясно, що вихід європейських країн з рецесії носитиме повільний і важкий характер, песимізм тільки посилився і акції почали розпродувати. У більш виграшній ситуації опинилися акції банківських структур. Їх ціни росли навіть в умовах, коли ціни на акції інших компаній падали. Банки після такого сильного падіння демонструють перші ознаки відновлення своєї фінансової спроможності, і це стимулює інвесторів скуповувати їх акції. Акції металургійних підприємств дуже сильно  засмутили інвесторів. Зростання цін на ці акції на початку листопада було здебільшого реакцією на інформацію про зростання об'ємів випуску металу. Але  зростання цін на акції металургійних підприємств виявилося дуже бурхливим і тепер уже йде їх розпродаж. Найближчим часом тенденція коливань цін на акції протягом тижня збережеться. Цілком можливо, що індекс Української біржі подолає відмітку 1600 пунктів, але знову ж таки, це зростання буде нестабільним. Ринок акцій хоче отримати чіткі сигнали, що рецесія закінчилася, але цих сигналів якраз і немає.

Золото

Минулого тижня ціна на банківське золото «доторкнулася» до відмітки в 1150 дол. за тройську унцію, а потім злякалася, і знову впала майже до 1140 дол. Зараз на міжнародному ринку ціна на золото стала головним індикатором девальвації долара США. Зростання ціни на золото багатьма сприймається як девальвація долара, як міра вартості активу. І саме ця обставина і визначає поточну ціну на золото. Інвестори побоюються дорогого золота, бо розуміють, що, не дивлячись на всю свою привабливість, нереально повернутися до обігу золотих монет. Тому, скуповуючи золото, інвестори дуже уважно стежать за подіями на американському ринку. Як тільки з'являються позитивні новини про вихід економіки США з кризи, золото прагнуть розпродати. У зв'язку з цим найближчим часом можна буде знову побачити ціну на золото на рівні 1150 дол. за тройську унцію, але це буде ціна нестійка. Ось коли курс євро буде на рівні 1,6-1,7 дол., тоді ціна на золото буде на стабільному рівні 1200 дол. за тройську унцію.

Кредити

НБУ ліквідовувало чергову лазівку недобросовісних позичальників, які за допомогою судів намагалися довести незаконність валютних кредитів. При цьому, коли вони брали цей валютний кредит, тоді вони явно не турбувалися про законність цієї операції, і помітили це тільки коли настав час платити. За ініціативою НБУ Вищий господарський суд визнав, що валютний кредит не може бути визнаний незаконним, не дивлячись на те, що єдиним засобом платежу на території України є гривня. Здебільшого, саме різні прийоми і шахрайства недобросовісних позичальників ще більше посилюють проблеми банків і тим самим гальмують процес відродження кредитування. Тому, хоча пожвавлення в процесі кредитування має місце, але воно носить  вибірковий характер. Швидше за все, найближчим часом на поліпшення умов кредитування зможуть розраховувати виробничі компанії, пов'язані з виготовленням продуктів харчування. Вони здавалися найбільш успішними компаніями, в порівнянні з іншими видами бізнесу. Фізичні особи можуть поки тільки розраховувати на поліпшення умов оцінки суми застави, а от зниження ставок по кредитах найближчим часом досягти буде складно.

Депозити

Загальна тенденція на ринку депозитів зберігається. Банки активно упроваджують рекламні акції по залученню депозитів. І тепер можна розмістити депозит у гривні за ставкою 25-27% річних, а в доларах США -13-15%  річних у великих банках. На таких умовах можна розмістити гроші в Ощадбанку України і дочірньому банку Ощадбанк Росії, Альфабанку, Кредітпромбанку, банку «Дельта», банку «Фінансові ініціативи».  Як правило, це рекламні акції, тому умови розміщення мають обмеження по можливості дострокового вилучення грошей і можливості перевкладення їх на новий строк. Низка банків пропонує умови по конвертації гривневого депозиту у валютний за пільговим курсом. Хоча у міру зміцнення гривні, попит на ці види депозитів зменшується.  Останнім часом все більше і більше з'являється депозитних програм на строк більше одного календарного року. Для банків дуже важливо отримати стійкі пасиви. Короткі депозити явно вже не задовольняють вимог ринку. Тому банки і почали більше залучати грошей на довгострокові депозити. Ставки за такими депозитами різні: від 19% до 25% річних. Але, здебільшого, банки такими депозитами прагнуть залучати клієнтів, гарантуючи стабільний дохід, навіть тоді, коли ставки по депозитах знижуватимуться. Йде боротьба вже за консервативного вкладника.
24 Листопада 2009, 8:03
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46