Вони не схожі на героїв більшості «мильних» серіалів. Усі працівники військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону цілком звичайні люди, які щоденно сумлінно виконують свою роботу. І часто-густо їхня робота набагато складніша і небезпечніша, ніж це виглядає з екрану телевізора.

     Скажімо, на сьогодні прокуратурі цього гарнізону піднаглядні не тільки 14 районів Івано-Франківської області, а ще й і 9 районів сусідньої Львівщини. З початку року працівники прокуратури провели низку перевірок, у результаті яких порушено 18 кримінальних справ, а за актами прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 185 посадових осіб, відшкодовано коштів на суму 1 мільйон 65 тисяч гривень. Крім цього, заявлено до судів в порядку адміністративного, господарського та цивільного судочинства більш ніж сотня позовів. З них реально виконано судових рішень на суму 858 тисяч гривень, а добровільно відшкодовано у державний бюджет не багато-не мало – 1 мільйон 31 тисяча гривень!

     Вдумуючись  в ці цифри і уявляючи собі територію, на яку поширюється відповідальність цієї військової юридичної установи, важко віриться в те, що всю роботу виконують тут лише вісім прокурорсько-слідчих працівників, які працюють під керівництвом військового прокурора гарнізону полковника юстиції Михайла Олейняша.

  - Цього року прокуратура нашого гарнізону впритул займалась такими справами, як виявлення порушень у питаннях дотримання законів про соціальний статус військовослужбовців та членів їх сімей, - розповідає полковник юстиції Михайло Олейняш. – Також ми здійснювали нагляд за виконанням військового обов’язку і проходженням служби, збереженням майна, зброї та боєприпасів тощо.

   За словами військового прокурора,  останнім часом відслідковується чітка тенденція до зменшення правопорушень, пов’язаних з нестатутними взаємовідносинами. Так, у минулому році з усіх піднаглядних прокуратурі військових частин та установ за так зване «казармене хуліганство» було засуджено троє військовослужбовців, а в цьому році випадків нестатутних стосунків не було зафіксовано зовсім.

  - Великою  мірою в цьому заслуга самих  командирів частин і підрозділів, - наголошує Михайло Іванович. –  Адже вони тісно співпрацюють  з працівниками нашої прокуратури.  І не тільки залучають їх до широкої просвітницької та інформаційної діяльності, але й проводять чимало заходів, скерованих на своєчасне виявлення тенденцій та запобігання такого ганебного для військового колективу явища, як дідівщина.

   Набагато менше стало злочинів, пов’язаних з фінансово-економічною діяльністю частин та корупцією. Втім, військові юристи застерігають, що ця тенденція не має заспокоювати. Адже великою мірою тут позначилося недостатнє фінансування Збройних Сил України в цьому році. Та разом з цим цьогоріч військовою прокуратурою було проведено розслідування кількох фактів, про які вже кілька років у військових підрозділах і не йшлось. Це, зокрема, вживання та розповсюдження наркотичних речовин.

  - Завдяки  тісній співпраці з колегами  інших правоохоронних  органів, на яких покладено   функції  оперативно-розшукової діяльності, нам своєчасно вдалося викрити двох солдатів, які намагались запровадити на місці своєї служби «наркотичний ринок», - розповідає полковник юстиції Михайло Олейняш. – Відносно них  були порушені кримінальні справи та засуджено до трьох та п’яти років позбавлення волі. Також з сумом маю констатувати, що, напевно, через загальний економічний стан нашої держави в цьому році значно побільшало злочинів, пов’язаних з невиплатою заробітної плати працівникам на підприємствах Міністерства оборони. Так, за цей рік нами було відправлено до суду чотири кримінальних справи на керівників державних підприємств, які були притягнуті до відповідальності за несвоєчасну виплату заробітної платні своїм працівникам.

   Крім цього, значного позитивного резонансу набула в цьому році робота військової прокуратури стосовно притягнення до кримінальної відповідальності ухильників від проходження строкової військової служби. Загалом до кримінальної відповідальності завдяки роботі слідчих військової прокуратури було притягнуто шість громадян, яких було оштрафовано на суму 8 тисяч 850 гривень.

  - Я  думаю, що найбільшою помилкою  наших громадян є сприйняття  прокуратури, як виключно карального  органу, - говорить військовий прокурор. – Насправді це далеко не так. Ми дуже багато уваги приділяємо питанням захисту майнових та соціальних прав інвалідів, людей похилого віку, осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ніколи не відмовимо в  юридичній допомозі  як ветеранам Збройних Сил, так і діючим військовослужбовцям, незалежно від їх звання та посади. До речі, за захистом до нас можуть звертатись і так звані «діти війни».

   От, наприклад, зараз військовою прокуратурою Івано-Франківського гарнізону відстоюються інтереси колишнього військовослужбовця Збройних Сил СРСР, нині інваліда першої групи з приводу відмови військово-лікарської комісії Західного регіону України у пов’язанні його хвороби з проходженням строкової військової служби. На даний момент працівниками прокуратури вже подано з цього питання касаційну скаргу до Верховного Суду України, і вони сподіваються на позитивне рішення.

  З нагоди Дня працівників прокуратури від імені всього журналістського колективу Центрального друкованого органу Міністерства оборони України газети «Народна Армія» вітаємо всіх працівників військових прокуратур з їх професійним святом і побажати їм витримки та професіоналізму в їх нелегкій роботі.

30 Листопада 2009, 10:31
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47