Понад 180 тисяч прикарпатців зможуть отримати 1000 гривень компенсації за вкладами, втраченими в Ощадбанку колишнього СРСР, відповідно до соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича. Проведення компенсаційних виплат вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР розпочнеться, як відомо, після 1 червня. А про те, що власникам ощадних книжок належить до того часу зробити, аби отримати належну їм тисячу гривень, ми попросили розповісти начальника філії — Івано-Франківського обласного управління ПАТ «Ощадний банк України» Василя КРИЧУКА.

— Із 2 квітня всі установи філії — івано-Франківського обласного управління Ощадбанку України розпочали підготовчі роботи до наступної виплати компенсацій нашим краянам, — розповідає В. Кричук. — Що б хотів насамперед зауважити? Керівництво банку врахувало той, на жаль, сумний досвід, який мали під час виплати компенсацій у 2008 році. Коли люди, здебільшого літні й нерідко — не дуже вже здорові, спозаранку займали черги під ощадкасами та годинами штовхалися у них до віконець касирівѕ Тому цього разу виплаті компенсацій передує підготовчий етап, який фахівці назвали актуалізацією бази даних «Реєстру вкладників заощаджень громадян». Насправді така актуалізація потрібна. Бо хтось за минулі роки вже помер і його майно, в тому числі й ощадні вклади перейшли до спадкоємців. Хтось змінив адресу проживання, а хтось після одруження — прізвище. Тому в процесі актуалізації даних оператори «гарячої» телефонної лінії Ощадбанку України виконують, власне, дві основні операції: по-перше, перевіряють, чи внесено прізвище вкладника до реєстру, суму вкладу на ощадкнижці й те, у якому відділенні його компенсаційний рахунок. А по-друге, призначають вкладникові, який зателефонував, день і точний час, коли він має особисто прийти до відділення Ощадбанку й подати документи, необхідні для виготовлення національної платіжної картки, яку зможе отримати після 1 червня.

- Тобто власникам ощадкнижок з компенсаційними рахунками спочатку потрібно зателефонувати у Київ до Ощадбанку України?

— Саме так, за тел. +38-044-364-21-21 (вартість дзвінка — за тарифом «Укртелекому». — М. П.) або 0-800-212-000 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів. — М. П.). З’єднатися з оператором, повідомити своє прізвище, ім’я та по батькові та номер компенсаційного рахунку, зазначений в ощадкнижці. Після перевірки цих даних за «Реєстром вкладників заощаджень громадян» оператор повідомить власникові ощадкнижки день і годину, на які йому належить прийти до того відділення нашого банку, де відкрито його рахунок. Є й ще одна можливість розпочати процедуру актуалізації — через інтернет, зайшовши на веб-сайт Ощадбанку й заповнивши спеціальну форму.

- Чи абсолютно всі прикарпатці, які втратили заощадження в Ощадбанку колишнього СРСР, матимуть право тепер отримати компенсацію?

— Право на отримання компенсації в 2012 році мають лише власники ощадкнижок, яких включено до реєстру вкладників, сформованого на 1 січня ц. р. і які не встигли отримати належної їм тисячі гривень у 2008 році. Якщо оперувати конкретними цифрами, то на 1 січня ц. р. до національного реєстру включено понад 367 тисяч прикарпатців, які втратили вклади в Ощадбанку колишнього СРСР. Але половині з них ми встигли виплатити належну їм компенсацію ще в 2008 році. Відповідно у цьому році вони вже не мають права на неї. Не зможуть її отримати і ті власники ощадних рахунків або ж їх спадкоємці, котрі з різних причин не звернулися до відділень Ощадбанку, аби їхні дані внесли до реєстру. Хоча ми не припиняли цю роботу аж до кінця минулого року.

- Чи означає це, що всі, хто реєструвався, але не отримав компенсації у 2008 році, можуть одномоментно телефонувати на номери «гарячої» лінії Ощадбанку?

— Дуже слушне запитання. Бо знову ж таки, щоб уникнути черг, усіх, хто має право на отримання компенсаційних виплат, розподілено на п’ять вікових груп і кожну з них розвели у часі.

- Як саме? Кому і коли слід телефонувати?

— Із 2 по 20 квітня включно оператори «гарячої» телефонної лінії банку надаватимуть інформацію про місце і час актуалізації даних вкладникам, яким виповнилося 80 і більше років. із 21 квітня по 20 травня вони працюватимуть із вкладниками віком 70—79 років. З 21 травня по 20 червня — з тими, кому сьогодні 60-69 років. З 21 червня по 20 липня інформацію про те, коли їм конкретно приходити до відділень Ощадбанку, зможуть отримати 50—59-річні, а з 21 липня — і ті, кому ще не виповнилося 50 років.

- Але не у всіх власників вкладів є телефон, а тим паче інтернет. А людям, яким уже за 80, і телефонувати, мабуть, непросто?

— Телефонувати чи зареєструватися на веб-сайті Ощадбанку тим, які мають право на отримання компенсації, не обов’язково особисто. Це можуть зробити за них і діти, внуки або сусіди. Головне, щоб вони записали й передали власникові компенсаційного рахунку інформацію про те, коли йому належить прийти до відділення Ощадбанку для завершення процедури актуалізації даних.

Нашу розмову перериває телефонний дзвінок. Василь Якович бере слухавку й якийсь час уважно слухає. А завершивши розмову, переповідає її.

— Якраз звітувала начальник відділення Ощадбанку з Городенки. Щойно вони вже завершили процедуру актуалізації першого клієнта — 80-річної місцевої жительки. Їй оператор банку з Києва призначив прийти сьогодні, на восьму ранку, — зазначає В. Кричук. — Вся процедура зайняла навіть менше 20 хвилин, які передбачено на обслуговування кожної людини. А взагалі сьогодні до відділення в Городенці, згідно з попереднім телефонним записом, повинно прийти вісім літніх власників ощадкнижок.

- Василю Яковичу, чому власники ощадкнижок мусять особисто йти до тих відділень Ощадбанку, де відкрито їхні компенсаційні рахунки? Чи може це зробити хтось інший за них?


— Це завершальний етап процедури актуалізації даних — люди, які втратили вклади в Ощадбанку колишнього СРСР, мають прийти з документами — ощадкнижкою, однією чи декількома, бо у багатьох їх колись було дві-три і більше, а актуалізація здійснюється по кожному з цих рахунків, а також з паспортом і ксерокопіями тих сторінок паспорта, що містять відомості про прізвище, ім’я та по батькові вкладника, дату його народження, серію і номер паспорта, дату його видачі та найменування органу, що видав паспорт, відмітку про місце реєстрації та відмітку про право здійснювати платежі без ідентифікаційного номера, якщо вона є у паспорті, а також довідку про присвоєння ідентифікаційного номера та її ксерокопію. Ця довідка і її ксерокопія не надаються, якщо у паспорті є відмітка про право здійснювати платежі без ідентифікаційного номера. Наші працівники тут же заходять у базу даних «Реєстру вкладників заощаджень громадян», заповнюють і роздруковують відповідну форму, у якій зазначені сума вкладу і сума належної йому компенсаційної виплати. Наш клієнт та представник банку підписують документ. Це, власне, і завершує процедуру актуалізації. Тому й бажано, щоб до відділень Ощадбанку наші клієнти прийшли особисто. Але не обов’язково. За них це можуть зробити й ті люди, яким вони довіряють. Їм власники ощадкнижок мають дати оформлене згідно з вимогами законодавства доручення. Такий документ можуть посвідчувати нотаріуси або керівники навчальних і лікувальних закладів, а також за місцем проживання — сільські голови, керівники житлово-експлуатаційних організацій.

- А коли власники ощадкнижок зможуть прийти, щоб отримати гроші?

— Після завершення процедури актуалізації наші працівники тут же повідомляють кожному місце, дату та час, коли їм належить ще раз прийти до відділення Ощадного банку, щоб отримати національну картку із уже зарахованими на неї компенсаційними коштами.

- Тобто готівку на руки власникам компенсаційних рахунків не видаватимуть?

— Ні. Це є ще однією особливістю компенсаційних виплат, ініційованих Президентом України. Визначаючи саме цей механізм виплати, керівництво Ощадбанку виходило в тому числі й з міркувань безпеки — у літніх, немічних людей виплачену тисячу можуть легко вкрасти або ж просто відібрати. Проте наші клієнти зможуть в разі потреби тут же отримати готівку через мережу банкоматів та POS-терміналів Ощадбанку України. Або ж переказати ці кошти на спеціально розроблений депозитний вклад із нарахуванням підвищених відсотків. У івано-Франківську й інших містах власники національних карток зможуть зарахованими на них коштами розплачуватися за товари і послуги у торговельно-сервісній мережі, яку обслуговує наш банк. Також нині проробляється механізм, який дозволив би з допомогою національної картки купувати, наприклад, ліки в аптеках за пільговими цінами.

Від редакції.
З початком актуалізації даних до установ Ощадбанку України почали звертатися краяни, які, так би мовити, опинилися в нетипових ситуаціях. Хтось свого часу зареєструвався у реєстрі і, не отримавши компенсації у 2008 році, втратив ощадкнижку і тепер цікавиться, чи можна її відновити, щоб цього разу отримати належну тисячу. Ще хтось — змінив прізвище, або ж виїхав за кордон тимчасово, на заробітки, а дехто уже й встиг стати громадянином іноземної держави. Вони запитують, чи є у них право на компенсацію, а якщо є, то як її можна отримати? Відповіді на ці та інші запитання редакція «Галичини» опублікує в одному з найближчих випусків тематичної сторінки «Читач».

газета "Галичина"

12 Квітня 2012, 12:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47