Дмитрові 38 років. У нього невеличкий бізнес, любляча дружина і двоє синів. За найоптимістичнішими прогнозами лікарів, молодому чоловікові залишився рік, максимум два. Три місяці тому курець зі стажем отримав діагноз - рак легенів. Курити Дмитро почав у 14. Спочатку за рогом школи, потім між парами в Архітектурному. У 25, коли починав бізнес, викурював не менше пачки на день. Сьогодні Дмитро і не намагається покинути в прямому для нього сенсі вбивчої звички, хоча і лікарі, і дружина, і діти дуже просять. Чоловік впевнений - свій шанс він втратив, тепер для нього головне, щоб до цигарки не потягнулися діти.

У березні Дмитро ходив під Адміністрацію президента. Разом з іншими громадськими активістами просив Віктора Януковича підписати закон про повну заборону реклами цигарок. «Свідомо» висвітлювало драматичну долю цього закону. Його проштовхувала коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну». А протистояли тютюнові лобісти, приховані в усіх парламентських силах. Саме вони, зокрема, Олена Кондратюк з Блоку Юлії Тимошенко та Олена Бондаренко з Партії регіонів, самі себе переграли. Вони настільки наполегливо намагалися викреслити ключову ідею заборонити рекламу в місцях продажу (на касах супермаркетів, в магазинах та кіосках), що врешті-решт заплутали себе і всю Раду. Депутати (випадково і не усвідомлюючи цього) проголосували за повну заборону тютюнової реклами. Коли це з'ясувалося, навколо документа почалися бурхливі підкилимні ігри. Спікер Ради Володимир Литвин півроку не відправляв проголосований конституційною більшістю закон на підпис Віктору Януковичу. Та зрештою це сталося, президент підписав закон, і з жовтня він набуде чинності.

Реклама цигарок стане табу для всіх ЗМІ й інтернету. З магазинів та кіосків мають прибрати вивіски з тютюновими брендами. Зникнути мають і концерти, де під виглядом спонсорства рекламують сигарети. «Свідомо» проаналізувало, до чого такі обмеження призвели в інших країнах.

Страшні картинки

Першопрохідцем стала Канада. У 2000 році виробників тютюну змусили половину пачки «прикрашати» жахливими фотографіям наслідків куріння. За даними канадського міністерства охорони здоров'я, якщо в 2000-му курило 23% канадців, то у в 2001-му їх поменшало до 21%. За п'ять років кількість курців впала до 17%.

Приклад канадців взяли Бразилія, Бельгія, Румунія, Латвія, Туреччина, Таїланд, Австралія та Євросоюз. За рік після введення страшних малюнків в Уругваї курців серед мешканців маленької південноамериканської країни поменшало на 6%.

В Україні восени станеться те саме. Замість блискучих стильних метеликів та квіточок, пачки цигарок прикрашатимуть почорнілі від смоли легені, зморщена шкіра, знівечене раком горло та розтяті мерці. Ось які малюнки вже були запропоновані: КОЛЕГО, ТУТ ФОТО

В Україні є кого фотографувати на такі картинки. Попри те, що за останніх п'ять років курців з 14-ти мільйонів поменшало до 10-ти, завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я Костянтин Красовський не дуже радіє статистиці. Він запевняє: «Насправді кинуло курити трохи більше 2 мільйонів, а різниця обумовлена тим, що за ці п'ять років померло біля трьох мільйонів курців, а їм на заміну прийшов один мільйон молодих».

Заборона реклами

З 2002-го таку заборону запровадив Європарламент - в усіх країнах ЄС не можна рекламувати сигарети. До цього сім років поспіль рівень паління ріс і досяг 39%.

Що сталося після заборони? У 2009-му відомства, що опікуються здоров'ям, почали фіксувати помітне зниження кількості курців. Різко поменшав відсоток любителів тютюну у Швеції (з 33% до 16%). Данія скоротила кількість курців з 43% до 29%. Франція - з 44% до 33%, Фінляндія - з 26% до 21%.

Чому пройшло так багато років між забороною і результатами? Дослідження свідчать, що реклама впливає насамперед на дітей. «Запеклий курець завжди і без усілякої реклами знайде, де купити цигарки. Виходить, що реклама спрямована на дітей та підлітків», - радіє вчинку Віктора Януковича керівниця відділу з контролю за неінфекційними захворюваннями Всесвітньої організації охорони здоров'я Наталія Король.

Найефективнішою вважається якраз заборона реклами на місці продажу. За даними Союзу з боротьби проти тютюну, на неї виділяється більше 75% маркетингового бюджету тютюнових компаній. Чому? Бо така реклама залучає нову аудиторію - дітей.

Це довели науковці з Американської академії педіатрії. Вони почали слідкувати за двома тисячами підлітків від 11-ти до 14-ти років, які не курили. Вчені фіксували, скільки разів на тиждень діти заходитимуть до магазинчиків і натикатимуться там на рекламу тютюну. За півроку підбили підсумки. З тих, хто постійно навідувався до магазинчиків з рекламою, закурила третина. З тих, хто туди заходив рідко - кожен десятий.

Заради справедливості треба сказати, що разом із забороною європарламентарі вдалися ще до одного методу - підвищили акцизи на тютюн. Сильно. Якщо у нас частка податків в ціні сигарети 57%, то у Німеччині - 74%.

Чи буде це робити наш уряд? Поки що він несподівано сам зайнявся лобізмом тютюнових компаній.

Україна за "Philip Morris"

20 березня у Сингапурі на Всесвітній конференції «Тютюн та здоров'я» вже вп'ятнадцяте зібралися медики, науковці та громадські активісти. Вони вирішили лобіювати однаковий вигляд для всіх пачок цигарок: щоб ті мали один і той самий розмір, колір, шрифт, малюнок наслідків куріння і навіть якість упаковки. Першою цю ідею захотіла втілити Австралія. І одразу отримала судовий позов від «Philip Morris Asia».

До чого тут Україна? А ми вступили в торгівельну війну. Проти Австралії і на боці "Philip Morris". 13 березня від імені нашого Міністерства економічного розвитку та торгівлі до Світової організації торгівлі надійшов лист з вимогою розпочати перевірку австралійського законодавства. За тиждень СОТ - Світовий торгівельний суд - отримав ще два подібних листи. Від Гватемали та Зімбабве.

Хто розв'язав цю війну? «Свідомо» бачило копію цього листа. Там стоїть підпис урядового уповноваженого з питань євроінтеграції Валерія Пятницького. Як євроінтеграції сприяє війна проти Австралії разом з Гватемалою та Зімбабве за інтереси "Philip Morris"? Ми надіслали запит до Мінекономіки з проханням пояснити це.

«Український Уряд послідовно проводить політику підтримки українських товаровиробників та захисту їх інтересів на внутрішньому та зовнішньому ринках. У рамках цієї діяльності проводиться моніторинг змін в торговельних режимах країн СОТ з метою запобігання та усунення потенційних бар'єрів у торгівлі для українських виробників. Під час такого моніторингу було вперше виявлено інформацію про наміри Австралії внести зміни до вимог пакування та зовнішнього вигляду тютюнових виробів. Також до Мінекономрозвитку із занепокоєнням щодо законопроекту Австралії звернулися вітчизняні виробники, зокрема асоціації «Укртютюн» і «Союз оптовиків і виробників алкоголю та тютюну» («СОВАТ»)», - отримали відповідь на запит.

Керівник Регіонального центру «Життя» Андрій Скіпальський, який їздив у Сингапур, привіз звідти такі враження: «Ми розуміємо, коли наші економічні інтереси з Австралією дорівнюють нулю, мова йде про цинічне використання України транснаціональною тютюновою індустрією».

Україна має ще 60 днів, щоб забрати лист.

Старшому хлопчику Дмитра - шість, молодшому - два. Молодий чоловік сподівається, що коли його діти підростуть, їх не затягнуть до своїх тенет продавці смерті. А поки що на запитання сина біля каси супермаркету «Що це блимає» він відповідає коротко: «Отрута».

Марія ЗЕМЛЯНСЬКА,
бюро журналістських розслідувань «Свідомо»,
23 Квітня 2012, 13:01
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47