Українці звикають ставитися до виборів як до нагоди підхалтурити. Де, як і скільки заробляють прикарпатці на виборах-2010?

Прейскурантів на агітаційні послуги на дверях виборчих штабів, звісно, ніхто не вивішує, запевняючи, що працюють з любові до кандидата та за ідею. За ідею вистоюють годинами в палатках й роздають агітпродукцію на вулицях, створюють масовки на мітингах у тріскучі морози... З любові й патріотичного обов'язку вербуються в ОВК і ДВК. Хотілося б, щоб і справді було саме так. Але.

Робота на повітрі

В агітаційних наметах, які заполонили центральні вулиці й площі прикарпатських міст, багато не заробиш, а умови - майже пекельні, бідкаються самі політзаробітчани - переважно пенсіонери, безробітні або студенти.

Жіночка з палатки Народного руху України, який тепер підтримує Юлію Тимошенко, нарікає на погодні умови, вважаючи, що 50 грн. за день - неадекватна плата. Але продовжує працювати.

Співрозмовники «ГК» з тимошенківських наметів розповідають про погодинну систему оплати - 7 грн. за годину, приблизно ті ж 50 грн. за день. Приблизно стільки ж пропонують у Литвина, Костенка, Яценюка. У біло-синіх палатках за Віктора Януковича платять найбільше - 8-10 грн. за годину.

На мітингах, зустрічах з виборцями та інших акціях можна заробити 30-50 грн.

Окремий вид діяльності - так звана розклейка. «На розклеюванні агітаційних плакатів можна заробити 100 грн. за день, а можна й 120-160 - залежно від виробітку, адже один плакат - це 15-25 копійок, знову ж таки від популярності партії, - розповідає наш співрозмовник Тарас, який взяв на себе ще один додатковий заробіток - зривання агітаційних плакатів конкурентів. Оплата нараховується від кількості зірваних плакатів.

 

Світлана на Леонід - студенти. Вони вже кілька тижнів чергують в одному з агітаційних наметів від Тягнибока. Три години такого чергування коштує 25 грн. на особу. А на день голосування вони записалися у спостерігачі, за що штаб обіцяє виплатити по 100 грн. кожному. У вільний від чергування час Світлана і Леонід займалися соціологічними опитуваннями, отримуючи 10-14 грн. за коректно складену анкету.

Комісійні

З кінця грудня були сформовані й почали працювати виборчі комісії. В Івано-Франківській області - сім виборчих округів, відповідно - сім окружних виборчих комісій. Дільничних виборчих комісій - 1031. Кожен із 18 кандидатів делегує по 2 своїх представники до складу комісій, отже, за умови повної комплектації в кожній ОВК чи ДВК працюватиме по 36 осіб. Всього по області - 37 368 осіб.

Лише 3 працівники в комісії отримають заробітну плату за півтора місяці її роботи. Здебільшого це голова, його заступник і секретар. Плата, залежно від кількості виборців на дільниці і посади, коливається від 600 до 700 грн. При цьому зарплата за основним місцем праці також зберігається. Звичайні працівники комісій також отримають офіційну плату за день голосування - приблизно 120 грн. А якщо підрахунок затягнеться до ночі - то й за два дні.

Та окрім офіційних грошей, працівники комісій і спостерігачі отримають ще й неофіційні «гонорари» - зі штабів своїх кандидатів. Сума такої винагороди залежить передовсім від можливостей кандидата і знову ж таки - від дільниці й посади працівника.

У середньому за роботу в комісіях у день голосування прикарпатцям пропонують від 200 до 400 грн. За інформацією «ГК», штаб Арсенія Яценюка обіцяє 200 грн. члену комісії, 150 грн. спостерігачу. Штаб Сергія Тігіпка - 300 грн. і 250 грн. відповідно. Найвищі гонорари обіцяють штаби Юлії Тимошенко і Віктора Януковича - до 100 дол. працівникам дільничних комісій. Для своїх людей ці штаби, як і штаб Арсенія Яценюка, навіть організовували спеціальні навчання. Суми «гонорарів» для працівників окружних виборчих комісій сягають 300 дол., а то й 500 дол.

Цікаво, що попри заманливі пропозиції штабістів, дільничні виборчі комісії на Івано-Франківщині не повністю укомплектовані. Як повідомляє обласна організація Комітету виборців України та Головне управління юстиції, значна частина ДВК не може розпочати роботу або через відсутність кворуму, або через відсутність керівників комісій.

За даними голови ГО «Бюро з прав людини» Мирона Дмитрика, фактично майже половина членів дільничних виборчих комісій - фіктивні. Тобто ці люди не писали заяви й не давали згоди на включення їх до складу ДВК, а дізналися про своє «працевлаштування», наприклад, від голови сільської ради. Саме головам сільрад, каже Мирон Дмитрик, нерідко доводилося формувати списки членів ДВК. Крім того, є підстави підозрювати, що й довірені особи деяких кандидатів, укладаючи списки «своїх» працівників ДВК, просто скористалися якимись доступними базами даних.

В середньому, каже Мирон Дмитрик, чисельність працівників ДВК не перевищує 24-27 осіб. Відтак, підрахуємо: в 1031 ДВК на Прикарпатті станом на 17 січня будуть задіяні понад 25 тис. осіб, яким штаби повинні будуть неофіційно виплатити 8-10 млн. грн.

Остерігайтесь кидка

Голова «Бюро з прав людини» Мирон Дмитрик попереджає, що за його інформацією, не всі штаби зможуть, а деякі навіть і не планують оплачувати роботу «своїх» людей у дільничних комісіях.

Особливо слід бути обережними працівникам від кандидатів, яких прийнято називати «технічними». Цікаво, що попри свою «технічність», такі кандидати як Пабат, Бродський, Противсіх, Богословська, Рябоконь, Ратушняк, Супрун, а також Гриценко, більшість із яких навіть виборчих штабів в області не мають, майже повністю заповнили свої квоти в комісіях. Не відомо, чи вистачить дотриматися слова й розрахуватися з людьми й штабістам Арсенія Яценюка, який вже через брак коштів згорнув агітаційні намети.

У деяких штабах готують такий неприємний сюрприз для своїх працівників ДВК: в обіцяний гонорар зарахують і офіційну платню. Тобто якщо вам пропонували 300 грн., від держави ви отримали 120 грн., то зі штабу вам просто докинуть різницю - 180 грн.

В кожному разі найбільш надійними є кандидати, які балотуються в Президенти не стільки заради перемоги, скільки з прицілом на місцеві й парламентські вибори. Йдеться про Тігіпка, Гриценка, Тягнибока, Яценюка. Навряд чи вони ризикнуть масово «кинути» своїх прихильників - їм ще з ними цього року працювати.

Цікаво, що президентські вибори 2010 року експерти вважають скромнішими за витратами, ніж навіть парламентську кампанію 2007-го. «Це бідненька кампанія. І нецікава», - зазначає Мирон Дмитрик. За словами голови Комітету виборців України Олександра Черненка, у цілому на цих виборах розцінки впали в 1,5-2 рази, порівняно з 2007 роком. «Якщо раніше голові комісії платили мінімум 200 дол., то тепер максимум по Україні - 150 доларів. Коли члени виборчої комісії отримували раніше 150 дол., то тепер до 600-800 грн.», - зауважує він.

Однак цей прайс - лише на 1-ий тур. У разі 2-го туру будуть сформовані нові комісії - від двох учасників. Експерти прогнозують, що «гонорари» зростуть в рази, можливі також спроби перекупки членів ДВК і ОВК, прямого підкупу виборців. Адже ціна питання буде незрівнянно вищою.

Схоже, мав рацію той дотепник, який назвав вибори в Україні унікальною подією, коли олігархи діляться грошима з бідними. Жаліти гроші «жирних котів» - безглуздо. Як, до речі, і продавати власний голос за копійки.

11 Січня 2010, 10:34
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39