Дещо несподіваною виявилася тема брифінгу, який провів начальник УМВС в області генерал-майор міліції Олег Сало. Міліцію турбує, що людська байдужість призводить до трагедій. Щоправда, ці трагедії начебто не мають безпосереднього стосунку до органів внутрішніх справ. Адже за самогубства, про які йшлося на брифінгу, не питають з міліціонерів, якщо, звісно, під час перевірки не встановлено, що до такого страшного кроку людину підштовхнула чиясь зла воля. Недаремно ж у Кримінальному кодексі є 120-та стаття, котра так і називається: доведення до самогубства.

До речі, цього року за нею вже було порушено одну кримінальну справу щодо жительки Верховинського району, чия 14-річна дочка повісилася в сусідній з її хатою новобудові. А що стосується запитання, з якого ми почали цей матеріал, то Олег Михайлович відповів просто: якщо хочете, то це крик душі. У міліції зауважили, що в області є серйозною проблема із самогубствами, в тому числі й серед дітей. Тим більше, що незабаром розпочнеться весна, коли загострюються різні процеси, які можуть спричинитися до суїциду.

Більш конкретно про цю проблему - мовою цифр. Отож на 20 лютого цього року в області зареєстровано 32 випадки самогубств і три суїцидальні спроби. Щоправда, за даними редакції, останніх було чотири. Навмисне акцентуємо на даті, тому що, як бачите, ледь не щодня хтось із жителів Прикарпаття заподіює собі смерть і на час виходу матеріалу у світ ці цифри можуть зрости.

Якщо взяти географію, то лідерами за кількістю самогубств є Калуський район (6 випадків), Коломийський (5) і по три випадки суїциду - в Снятинському та Тисменицькому районах. Найчастіше до такого кроку вдаються особи від 20 до 50 років і вже літні люди віком від 60 до 80 років. Серед самогубців більшість - чоловіки. Та це у дорослої частини населення. Що стосується неповнолітніх, то тут, навпаки, переважають дівчатка. Цього року, крім вже згаданого суїциду на Верховинщині, зареєстровано ще одну спробу вкоротити собі віку дівчам-підлітком. А торік, наприклад, із десяти неповнолітніх самогубців 9 були дівчатка.

Наступної начальник УМВС в області торкнувся теми вбивства матір’ю своєї новонародженої дитини. Цього року за цією 117-ю статтею ККУ порушено вже три кримінальні справи. Наша газета про ці випадки писала, тож, міркую, не варто повторюватися. і це при тому, наголосив Олег Сало, що в івано-Франківську при міській дитячій лікарні на вул. Чорновола є так зване спеціальне “вікно”, де особи, котрі не бажають займатися вихованням дитини, можуть її залишити. Воно діє на абсолютно анонімних засадах, жодних камер спостереження там не встановлено. Проте за кілька останніх років жодного разу ним не скористалися. Щоправда, зазначив Олег Михайлович, торік у пологових будинках Прикарпаття було залишено семеро дітей, нинішнього є вже два такі випадки.

Здавалося б, що може об’єднувати на перший погляд такі різні теми? В останній бачимо конкретний кримінал, а самогубства здебільшого скоюють із причин, на які міліція навряд чи може вплинути. Хоча начальник кримінальної міліції у справах дітей області Алла Лемчак згадала випадок у Рожнятівському районі, коли наклала на себе руки неповнолітня дівчинка, але дідусь і бабуся, котрі зняли її з зашморгу, сховали шнурок. Вони хотіли, щоб у селі не знали про самогубство онучки, і дівчинку поховали за християнським звичаєм. Тим часом міліція порушила кримінальну справу за фактом убивства і на розкриття цього, як потім з’ясувалося, неіснуючого злочину було задіяно великі сили. Та це рідкість. А об’єднує обидві теми, уточнив головний міліціонер Прикарпаття, те, що значною мірою такі випадки стаються через байдужість оточення. Скажімо, коли говоримо про злочини, передбачені 117-ю статтею ККУ, то жінок штовхають на це сором перед оточенням, незадовільне матеріальне становище, страх перед батьками і так зване “а що тепер скажуть сусіди?!”

- У нас начебто віруюча область, - зазначив Олег Сало. - Отож дівчата соромляться своєї вагітності, намагаються приховати її. І водночас наважуються скоїти такий тяжкий злочин і тяжкий гріх.

Але якщо б вони вчасно відчули якусь підтримку чи розраду від батьків, друзів, то, можливо, і не наробили б такої біди.

Те саме стосується й самогубств. Дорослі переважно лізуть у зашморг у стані алкогольного сп’яніння, особливо якщо тривалий час зловживають спиртним, через поганий матеріальний стан, сімейні конфлікти, у тому числі й на ррунті ревнощів, повідомлення про невиліковну хворобу. Дітей підштовхують до цього дещо інші проблеми. Це, скажімо, непорозуміння, часті конфлікти з батьками, ревнощі, нерозділене кохання, втрата близької людини, ну і, знову ж таки, матеріальна скрута. Особливо це актуально у наш час, коли з’явився серйозний розподіл на бідних і багатих. Але якщо б їм приділяли належну увагу, цікавилися їхнім життям, проблемами, то цього можна було б уникнути. Скажімо, неповнолітні можуть поділитися бажанням скоїти суїцид з кимось із товаришів, і якщо батьки знають їх, то ймовірно, що ця тривожна інформація дійде до них. Серед поведінкових проявів, завдяки яким можна вчасно виявити дітей з високим ризиком вчинення суїцидальних дій, є, наприклад, і так звані непрямі натяки. Наприклад, прилюдна демонстрація зашморгу з мотузки чи ременя, імітація самогубства, цілеспрямований пошук засобів для скоєння суїциду, зокрема накопичення отруйних чи лікарських препаратів, тощо. І тут батьки, школа, якщо вони не байдужі, можуть допомогти уникнути найстрашнішого.

Та біда в тому, що вже маємо таку страшну статистику з початку року, а ніхто не б’є з цього приводу на сполох. Отож міліція й вирішила провести відповідний брифінг, аби акцентувати на цих проблемах.

Зауважимо, що все ж таки серед наших людей є чимало таких, котрі готові прийти на допомогу. Зокрема, ми знаємо про отця Володимира Вінтоніва, настоятеля храму Святого Йоана Хрестителя УГКЦ, розташованого в Івано-Франківську на Микитинецькій вул. У нього тепер діє цілий пілотний проект, присвячений саме питанню запобігання самогубству. Він працює з людьми, схильними до суїциду. Але більш детально розповімо про це у наших наступних публікаціях.

01 Березня 2013, 12:03
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47