В останній передвиборчий  тиждень розпочалися  масові підготування до фальсифікації  вибрів Президента України, які відбудуться 17 січня 2010 року. Основні – підкуп виборців, організація голосування на дому з метою проконтролювати волевиявлення громадян та занесення до реєстру виборців так званих мертвих душ або двійників - дісталися «у спадок» від учасників виборів 2004 року, які й на цьогорічних, не придумавши нічого суттєво нового, намагаються піти перевіреним шляхом підтасовки волевиявлення громадян України. Про це заявив сьогодні Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, наголосивши, що працівники міліції жорстко реагуватимуть на всі такі повідомлення та вживатимуть у межах своєї компетенції заходів щодо недопущення порушення виборчого законодавства.

Наразі до міліції надходить лавина повідомлень про грубі порушення виборчого законодавства, зокрема підкуп виборців, які за матеріальну чи грошову винагороду погоджуються голосувати за певного кандидата в президенти. Такі факти особливо масово спостерігаються в Донецькій, Тернопільській, Львівській, Волинській, Житомирській та інших областях, а також у Києві.

Юрій Луценко  повідомив, що вчора працівники міліції  задокументували масовий підкуп виборців у столиці. Міністр продемонстрував запрошення одного з кандидатів взяти участь у святкуванні в Будинку культури «Дарниця», які видавалися мешканцям столиці і в обмін на які люди, котрі прийшли на захід, отримували продуктові набори – гречку, цукерки та рибні консерви, вартістю близько 25 гривень. За кілька днів через цей «культурний заклад» пройшли понад тисячу осіб, яких рибно-гречано-цукерковим набором переконували проголосувати за певного кандидата, що дуже любить людей.

- Така політична неперебірливість дорого коштуватиме громадянам, адже в обмін за дешевий підкуп виборців кандидати прагнуть отримати незабаром можливість масових розкрадань бюджетних коштів, - наголосив Юрій Луценко. До того ж за сприяння фальсифікаціям виборів передбачена кримінальна відповідальність, тож за «любов» до виборчих цукерок можна отримати аж до п‘яти років позбавлення волі, - підкреслив Міністр.

Юрій Луценко  наголосив і на тому, що наразі спостерігається  тенденція до організації масового голосування громадян вдома з відповідним контролем їх волевиявлення. На сьогодні вже є регіони, де кількість «неспроможних» дійти до дільниці перевищила десять відсотків виборців.

МВС буде перевіряти законність подання заяв про необхідність голосування вдома до виборчої комісії. По перше, перевірять чи справді люди писали такі заяви, чи за них зробив це хтось інший. Також перевірять законність подання такої заяви. Якщо людина інвалід, дійсно хвора - все законно, якщо хтось «запланував хворобу» за кілька днів наперед, саме в день голосування, не звертаючись до лікарів, то тут вже є ознаки участі в масових фальсифікаціях.

- Надана до виборчої комісії заява про голосування вдома – це документ. Якщо підстав для цього не було, то такі дії будуть розцінюватися як підробка документів, - підкреслив Міністр, застерігши громадян від необдуманих вчинків, коли спокусившись на матеріальну винагороду, вони йдуть на порушення законодавства та можуть потрапити за грати.

За словами  Міністра, під час проведення відповідних звірок з наданими МВС даними, списки виборців «ущільнилися» на 700 тисяч осіб, які раніше були незаконно внесені до реєстру. Зокрема, майже півмільйона з них - мешканці ліквідованих військових містечок, неіснуючих будинків чи й цілих вулиць, інші «мертві душі». Тож наразі, за словами Юрія Луценка, організатори фальсифікацій намагатимуться заповнити цю нішу за рахунок голосування деякими людьми більше одного разу шляхом внесення їх до реєстру безпосередньо в день виборів. Для бажаючих заробити, погодившись проголосувати кілька разів на різних виборчих дільницях, Міністр наголосив, що такі дії будуть викриті, адже від попередніх виборів президента, завдяки комп‘ютеризації змінилися можливості щодо викриття таких порушників.

- Технічний стан комп‘ютеризованої бази даних виборців сьогодні дає змогу за півгодини встановити будь-яку людину, яка проголосувала більше одного разу, - сказав Юрій Луценко, зазначивши, що за такі дії можна замість обіцяної організаторами винагороди отримати до двох років позбавлення волі.

За словами  Міністра, для забезпечення виборчого процесу повинні залучатися кошти виключно з державного бюджету. Тож використання автомобілів, орендованих за партійні кошти тощо для підвезення громадян до виборчих дільниць, є не що інше, як підкуп виборців шляхом надання їм певних послуг. Порушенням законодавства є й використання членами виборчих дільниць у день голосування будь-якого транспорту, окрім найнятого за державний кошт у межах виборчого фінансування. Тож, якщо до «хворих», які масово підхопили «вірус виборчого підробітку», урну для голосування додому доставлятимуть на незаконно залученому для цих цілей транспорті, такі авто негайно будуть арештовуватися, а члени виборчих комісій, які порушували таким чином законодавство, затримуватися. Після оформлення матеріали будуть передаватися до прокуратури для порушення кримінальної справи.

- На жаль, щеплення минулих виборів, коли більше 1200 кримінальних справ було порушено за фактами фальсифікацій, і було багато стрілочників, які не здали своїх організаторів і отримали від трьох до п‘яти років, виявилося дієвою лише на парламентські вибори 2006, 2007 року. Зараз фальсифікатори взялися за старе, - зазначив Юрій Луценко. – Останній тиждень відчувається великий вал фальсифікацій по всій Україні. Однак наголошую, як організатори, так і виконавці не уникнуть відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Наразі вже порушено понад два десятки кримінальних справ за фактами порушення законодавства під час виборчої кампанії з виборів Президента України 2010 року, ще у близько сотні випадків винних попереджено та притягнуто до адміністративної відповідальності.
13 Січня 2010, 15:19
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47