Міністерством внутрішніх справ уживається комплекс заходів, спрямованих на попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів у сфері банківської діяльності. Так, упродовж 2009 року у цій сфері співробітниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито 3300 злочинів (у 2008 році – 3294), у тому числі безпосередньо у банках – 1531 злочин. Кожен шостий викритий злочин (всього 724) – зі збитками понад 100 тис. грн. (у 2008 році – 675). Виявлено 137 злочинів зі збитками понад 1 млн. грн. ( у 2008 році – 81).

За порушеними кримінальними справами установлена сума збитків складає 200,06 млн. грн. (у 2008 – 89,6 млн. грн.), з яких на цей час забезпечено відшкодування 262,7 млн. грн. (у 2008 – 71,2 млн. грн.), з яких за постановами слідчих органів та суду накладено арешт на майно в сумі  174, 4 млн. грн.

За виявленими злочинами до відповідальності притягнуто 903 особи, з яких 52 керівники філій та відділень банківських установ, 153 інші службові особи банків та 272 особи, що учинили злочини у складі груп. До суду направлено кримінальні справи за 2993 злочинами.

Аналіз викритих у сфері банківської діяльності злочинів свідчить про наявність трьох суб’єктів злочину :

1. Службові особи банківських установ.

2. Службові особи юридичних осіб.

3. Фізичні особи.

Службові  особи банків вчиняють злочини за наступними схемами:

- розкрадають кошти  вкладників, що знаходяться на депозитних рахунках (шляхом підробки банківських документів по переказу грошових коштів на розрахункові рахунки інших суб’єктів господарювання, які знаходяться у змові зі службовими особами банків).

Для прикладу: на Запоріжжі за матеріалами оперативників Державної служби боротьби з економічною злочинністю прокуратурою порушено кримінальну справу за ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України стосовно керуючої філією акціонерного комерційного банку. Протягом 2007-2009 років зазначена банківська установа видала кредити на загальну суму 11 млн. грн. Надання зазначених кредитів проводилося за особистою вказівкою керуючої та фактично заставою забезпечено не було. У той же час керівництво банківської установи постійно вимагало зменшення обсягів неповернутих кредитів. Враховуючи зазначені вимоги та достовірно знаючи, що в позичальників відсутні будь-які ресурси для погашення заборгованості по кредитах, зловмисниця надала вказівку підлеглим працівникам підготувати низку фіктивних договорів майнової поруки від імені осіб, які мали значні кошти на своїх депозитних рахунках у даній банківській установі. Встановлено, що з метою прикриття неповернення двома комерційними підприємствами кредитних коштів за вказівкою правопорушниці було підготовлено два договори майнової поруки від імені підставної особи на загальну суму 100 тис. доларів США. Ці договори були сфальсифіковані співробітником банку та безпосередньо керуючою філією.

- розкрадають кошти  банківських установ,  при цьому оформлюють фіктивні кредитні договори на втрачені документи громадян (паспорт та ідентифікаційний код) або використовуючи завірені копії документів вкладників, які мали або мають банківські депозити.

Зокрема, на Київщині працівниками Департаменту Держслужби боротьби з економічною злочинністю зібрано матеріали відносно ліквідаторів двох банків, якими до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб надано списки фізичних осіб, відповідно до яких кошти в сумі 7,8 млн. грн. від імені 50 громадян України вони отримали (у середньому - по 150 тис.грн. на 1 особу). У подальшому вказані фінансові ресурси акумулювались на розрахунковому рахунку, відкритому в комерційному банку. Під час перевірки осіб, які згідно з наданими до Фонду зазначеними ліквідаторами банків списками отримували кошти через АКБ "Укрсоцбанк", було встановлено, що громадяни України на прохання молодих людей нібито для підвищення рейтингу банків серед кількості залучених вкладників відкривали рахунки в зазначених банківських установах за винагороду в розмірі 100-200 грн. Для відкриття рахунків зазначеними особами банківським працівникам надавались копії паспортів, ідентифікаційних кодів, однак кошти на депозитні рахунки не вносились, що виключає їх право на отримання гарантованих сум за рахунок коштів Фонду, учасником якого є Національний банк України та інші банківські установи. Відповідно до наданих комерційним банком документів частину коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за дорученням отримував один із ліквідаторів, який працює в банку "Є." на посаді начальника одного з управлінь. У жовтні – листопаді 2009 року ним особисто отримано близько                          10 млн. грн., з яких 1,5 млн. грн. він начебто передав вищезазначеним наглядно знайомих особам без складання будь-яких документів про отримання коштів. Кошти в розмірі близько 8,5 млн. грн. нібито знаходились у відкритій на його ім’я скриньці іншої банківської установи. Матеріали перевірки скеровано до Генпрокуратури України для вивчення та прийняття процесуального рішення.

- отримують хабарі, у переважній більшості за надання кредитів;

- оформляють кредити  на підставних  осіб, без відому позичальників.

Крім того, службові особи юридичних осіб з метою незаконного отримання кредитів надають до банківських установ завідомо неправдиву інформацію, зокрема про фінансовий стан позичальника, щодо наявності (належності) майна, яке передається в заставу.

Так, за матеріалами  оперативників Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю столичною прокуратурою порушено кримінальну справу стосовно службових осіб комерційного банку, які, грубо ігноруючи Положення про кредитний комітет, зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах комерційної структури, незаконно надали їм кредит в сумі 6,8 млн. грн., чим завдано істотних збитків банку. На цей час документуються факти протиправної діяльності службових осіб вказаної банківської установи, пов’язані зі зловживанням службовим становищем під час надання кредиту акціонерному товариству через підставну структуру у сумі 11,5 млн. грн. та 700 тис. доларів США.

Також, працівниками Департаменту ДСБЕЗ зібрано матеріали стосовно неправомірних дій службових осіб комерційного підприємства, проведено дослідчу перевірку, за результатами якої встановлено, що службові особи зазначеного підприємства, зловживаючи службовим становищем, у період дії кредитного договору без погодження з банком здійснили розтрату заставного майна, а також уклали кредитні договори з іншими банками, унаслідок чого акціонерному банку завдано збитків у розмірі понад 10 млн. грн. На підставі викладеного в діях службових осіб комерційного підприємства вбачаються ознаки злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.5 ст.191, ч.2 ст.219 Кримінального кодексу України, у зв’язку з чим в порядку ст. 112 КПК України зібрані матеріали для вирішення питання про порушення кримінальної справи надіслано до прокуратури міста Києва.

Зафіксовані також випадки, коли фізичні особи вчиняли злочини при споживчому кредитуванні шляхом надання неправдивих відомостей про фінансовий стан позичальника (довідки про доходи) при отриманні кредитів, які в подальшому не повертають.

Довідково: банківська система України складається з Національного банку України та інших банків, що створені і діють на території України.

За даними Національного банку України  станом на 1 січня 2010 року в Державному реєстрі банків України зареєстровано 196 банків. Ліцензію на здійснення банківських операцій мають 184 банки, з них 116 (62 %) - відкриті акціонерні товариства, 41 (21,5%) - закриті акціонерні товариства, 30 (16,5%) - товариства з обмеженою відповідальністю. Із загальної кількості зареєстрованих – 49 банків створено за участю іноземного капіталу, у тому числі  18 – зі 100%-м іноземним капіталом. Найбільша кількість діючих центральних банківських установ зосереджена в м. Києві (106), Дніпропетровській (15), Харківській (12), Одеській (10), Донецькій (11) областях, що свідчить про суттєві обороти грошових коштів у зазначених регіонах.

Донедавна в Україні було два державні банки - ВАТ "Ощадбанк" (4 місце за розміром активів), ВАТ "Укрексімбанк" (3 місце), проте в рамках програми капіталізації, затвердженої Постановою КМУ від 04.11.2008 № 960, Уряд став власником ще трьох банків з державною часткою - АКБ "Київ" – 99,9%, ВАТ АБ "Укргазбанк" – 81,6 %  та ВАТ "Родовід Банк" - 99,9 %.

Національним  банком України зроблені деякі кроки  щодо запобігання негативним наслідкам  фінансової кризи та можливого покращенню негативної ситуації, яка склалась на початку року, пов’язаної з фінансовим станом деяких банківських установ, а саме з метою забезпечення збереження активів та капіталу при загрозі платоспроможності, у 16-ти банках призначено тимчасову адміністрацію. У цих банках тимчасову адміністрацію призначено терміном на один рік і введено мораторій на задоволення вимог кредиторів на 6 місяців з дня прийняття рішення про призначення тимчасової адміністрації. Дані заходи запровадженні Національним банком України насамперед для збереження капіталу та активів комерційних банківських установ при загрозі їхньої платоспроможності, а також для підтримки самої банківської системи та врегулювання міжбанківських процесів.

Скорочуються  витрати банків за рахунок скорочення працівників та заробітної плати, закриття філій та відділень банків, шляхом зменшення витрат на оренду приміщень тощо.
22 Січня 2010, 14:47
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Хроніка:
На Прикарпатті прокуратура викрила на хабарі у 2 тисячі доларів США посадовців контролюючих органів
30 Грудня 2016, 17:43
Рятувальники надавали допомогу туристам в горах
30 Грудня 2016, 15:20
За минулу добу на Івано-Франківщині зареєстровано 6 пожеж
30 Грудня 2016, 14:50
У Івано-Франківську роботодавець підозрює працівницю у шахрайстві
30 Грудня 2016, 13:16
Прикарпатська поліція розшукує 42-річного підозрюваного у скоєнні злочинів
30 Грудня 2016, 8:30
На Коломийщині сталась ДТП за участі спостерігача ОБСЄ
29 Грудня 2016, 19:20
В Івано-Франківську чоловіка покусала скажена кішка
29 Грудня 2016, 18:58
У Франківську «дев’ятка» збила двох пенсіонерів на пішохідному переході
29 Грудня 2016, 18:04
За минулу добу в області виникли 6 пожеж
29 Грудня 2016, 15:18
У Тисменицькому районі викрито злодія, підозрюваного у двох крадіжках
29 Грудня 2016, 10:30
Увага! Розшукується житель Коломийщини зниклий безвісти у зоні АТО!
29 Грудня 2016, 10:06
В Івано-Франківську нетверезий водій спричинив ДТП на перехресті
28 Грудня 2016, 22:08
На Прикарпатті телефонні шахраї продовжують виманювати гроші
28 Грудня 2016, 20:56
В Івано-Франківську в ДТП зіткнулись три автомобіля
28 Грудня 2016, 20:24
За минулу добу на Прикарпатті зареєстровано 6 пожеж
28 Грудня 2016, 14:33
Небайдужі громадяни та правоохоронці викрили кишенькову злодійку
28 Грудня 2016, 9:21
ЗСУ: «На Донбасі за рік загинули 211 українських військових»
27 Грудня 2016, 20:53
Франківські патрульні наздоганяли п’яного водія, який віз чотирьох дівчат
27 Грудня 2016, 20:08
У Калуші гість після чаркування викрав телевізор господаря
27 Грудня 2016, 17:47
За минулу добу в області зареєстровано 8 пожеж
27 Грудня 2016, 15:44
На Прикарпатті знешкоджено 29 застарілих боєприпасів
27 Грудня 2016, 15:20
Івано-Франківська область: в горах знайшли заблукалого туриста
27 Грудня 2016, 14:58
У Івано-Франківську жінка намагалася обміняти долари з ознаками підробки
27 Грудня 2016, 9:42
В горах тривають пошуки заблукалого туриста
26 Грудня 2016, 15:42
За минулу добу на території Прикарпаття виникли 11 пожеж
26 Грудня 2016, 15:17