У кіосках державного підприємства "Укрпошта" в Івано-Франківську разом із газетами та журналами можна придбати «цілющий» алкоголь. Який насправді, за висновками експертів, небезпечний для здоров’я.

Пляшечки настоянки ТМ "Цілющий" з хріном, з медом та перцем, а також з женьшенем міцністю 35% викладені на найвиднішому місці - якщо у вас навіть думки не було шукати алкоголь в газетному кіоску, то вона може з’явитися "в процесі". Цінник повідомляє, що цей трохи слабший від горілки диво-напій називається "Продукт харчовий" і коштує 14 гривень. Як алкоголь потрапив у мережу державної "Укрпошти" - окрема історія. Ті, хто купує ці настоянки, мають знати, що вони дуже небезпечні і можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю.
До кіоску... за чверткою "цілющого" алкоголю
Детальніше поцікавитися темою незвичного для державного поштового підприємства гендлю підштовхнули читачі "Галицького кореспондента". Людей дивувало, чому в газетних кіосках міста продають алкоголь, якщо суб’єкт господарювання не має ліцензії на продаж лікеро-горілчаних напоїв. Найбільше обурення франківчан викликало те, що настоянки ТМ "Цілющий" продаються у кіоску головного відділення "Укрпошти" в самісінькому центрі міста. Одночасно цим питанням зацікавилась правозахисна організація "Споживчий контроль" та інспекція з захисту прав споживачів. Для початку журналісти подалися на головпоштамт…

У кіоску біля головного входу на пошту пляшка ТМ "Цілющий" стоїть у вітрині, а ще три розкладені просто на газетах у віконечку. Питаємо у продавчині, як це "Укрпошта" може продавати алкоголь. "Це не алкоголь! - запевняє жінка. - Ви ж бачите, написано "продукт харчовий". На пляшці й справді вказано, що це "продукт харчовий для спеціального дієтичного споживання на основі рослинної сировини та продуктів бджільництва, рідкий". Дивуємося, як спиртова настоянка може бути харчовим, ще й дієтичним, продуктом, якщо її міцність 35%. Продавчиня каже, що всі питання до директора. "Начальство пило - і нічого", - запевняє жінка.

Слава Богу, що нічого! Від результатів, які отримала Інспекція з захисту прав споживачів, втіхи мало. Настоянки від ТМ "Цілющий" можуть запросто вкласти на лікарняне ліжко. Як розповів "ГК" Ярослав Лаврушко, заступник начальника Інспекції з захисту прав споживачів в Івано-Франківській області, Всеукраїнська "Правозахисна асоціація "Споживчий контроль" звернулася до Держспоживінспекції України, а також Генпрокуратури з проханням перевірити якість сумнівних настоянок ТМ "Цілющий", на які постійно надходили скарги від мешканців Прикарпаття.

"Спершу треба було з’ясувати, чи ТМ "Цілющий" справді є продуктом для спеціального дієтичного харчування, як його рекламують, чи це звичайний алкогольний напій, - розповідає Ярослав Лаврушко. - У першому випадку цей напій можна вживати всім верствам населення: дітям, пенсіонерам, спортсменам, що зазначається на пляшці напою. У другому випадку цей напій мав би обкладатися акцизним збором і реалізовуватися за правилами торгівлі як алкогольний". Фахівці інспекції відібрали у кількох магазинах взірці ТМ "Цілющий" і направили їх на дослідження у лабораторію ДП "Львівстандартметрологія".

Результати засвідчили, що ТМ "Цілющий" не є напоєм для спеціального дієтичного споживання, наголошує Ярослав Лаврушко. Хоча на пляшці зазначено, що у складі настоянок є спирт ректифікований сорту "Люкс", реальний склад напою не відповідає спирту "Люкс" за показниками ДСТУ. У лабораторії виявили, що у настоянках ТМ "Цілющий" вміст альдегідів перевищено в 30 разів! (при нормі 2,0 виявлено альдегідів 62,13). Об’ємна частка метилового спирту також вища від норми (при нормі 0,01 фактично 0,016), а масова концентрація естерів більша утричі (при нормі 2,0 фактично 6,52). Ці цифри означають лише одне: настоянки в жодному разі не можна пити не те що хворим на дієті, але й здоровим людям! При повторному аналізі напоїв з іншої партії результати повторилися.

Як пояснює міський гастроентеролог Наталія Красій, напій з альдегідами не може бути дієтичним, адже альдегіди - це токсичні речовини. "Споживання напоїв із перевищеним рівнем альдегідів може мати дуже непередбачувані наслідки для людини. Альдегіди можуть спровокувати токсичний гепатит, гостре токсичне отруєння, гострий гастрит, панкреатит. Чим слабше у людини здоров’я, тим гіршими можуть бути наслідки. Санстанція мала би заборонити ці настоянки!"

Але санстанція не заборонила. Придбати настоянки ТМ "Цілющий" виробництва ТОВ "Олімпіс", зроблених на ТОВ "Золотонівський лікеро-горілчаний завод "Златогор" можна у будь-якій продуктовій крамниці, аптеках та супермаркетах. Дивує лише, як алкогольні настоянки потрапили в газетні кіоски. Директор Івано-Франківського відділення "Укрпошти" Михайло Саковський не розуміє, чому журналісти цікавляться появою цієї продукції у його відомстві. "Це ж не алкоголь, - запевняє Михайло Миколайович у телефонній розмові з ГК. - Я сам беру ці настоянки і п’ю по кілька крапель". На етикетці цієї продукції зазначено, що настоянки рекомендують для дієтичного споживання як додаткове джерело флавонідів та мінералів з метою оптимізації раціонів харчування для загального зміцнення організму, підвищення апетиту та нормалізації обмінних процесів і травлення".

Директор "Укрпошти" вживає "дієтичний харчовий продукт" згідно з інструкцією. А у сусідньому супермаркеті "Фуршет" настоянки ТМ "Цілющий" "З медом та перцем", "З хріном" та "З женьшенем" продаються в алкогольному відділі і стоять посеред "чекушок" інших виробників. Є один нюанс - ці "цілющі" настоянки є найдешевшими з усіх "чекушок". у "Фуршеті" вони коштують 11,69 грн., в той час як 250-грамові пляшечки горілки інших виробників стартують від 14-15 гривень. "Настоянки дуже популярні, - каже Тарас Маланчук, завідувач лікеро-горілчаного відділу "Фуршету". Не можу сказати, за що саме їх беруть найбільше, але їх беруть багато і постійно". Після перевірки інспекції з захисту прав споживачів і відповідного припису супермаркет змушений був зняти з полиць цілу партію настоянок, щоправда, лише тієї дати виготовлення, яка фігурувала в результатах досліджень. Законодавство не надає інспекції відповідних важелів вилучати усю продукцію. "Ми ту партію зняли і завезли нову", - каже завідувач горілчаного відділу.

Питаємо, чому у "Фуршеті" харчовий продукт ТМ "Цілющий" продається в лікеро-горілчаному відділі. "Та який харчовий продукт? Там на етикетці написано - 35%!" - Тарас Маланчук додає, що після 22:00 у "Фуршеті" придбати настоянки ТМ "Цілющий", як і решту алкогольних напоїв, не вдасться. Відповідно, особам віком до 21 року їх тут теж не продадуть. Не біда, адже поруч "Укрпошта". "Це не я придумав ці настоянки продавати, - відкараскується Михайло Саковський. - Вони є не лише в Івано-Франківську. Це все централізовано". Директор Івано-Франківського відділення "Укрпошти" підкреслив, що у постачальників ТМ "Цілющий" всі документи на продукцію в порядку.

Франківськ і справді не єдине місто, де поява алкоголю в газетних кіосках викликала обурення мешканців. Місяць тому з цими "дієтичними" настоянками у вільному обігу боролися громадські активісти у Рівному. І перемогли. Напої ТМ "Цілющий" зникли принаймні з газетних кіосків, незважаючи на те, що документи на настоянки і справді в порядку. Згідно з висновком держсанстанції від 26.10.2012 та повторним від 4.03.13, настоянки відповідають вимогам санітарно-епідеміологічного законодавства та включені до Державного реєстру харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок за 2012 та 2013 роки.

У висновку Київської торгово-промислової палати вказано що, "вищезазначені спеціальні харчові продукти відносяться до товарної групи, згідно з УКТ ЗЕД, під кодом 2106 90 20 00 і трактуються: харчові продукти, в іншому місці не зазначені: – інші: – складені спиртні продукти, крім продуктів, виготовлених на основі ароматичних речовин, що використовуються під час виробництва напоїв". У свою чергу, Державна податкова служба підтвердила ТОВ "Золотонівський ЛГЗ "Златогор", що "зазначена продукція не відноситься до алкогольних напоїв", відтак на неї не поширюються вимоги чинного законодавства щодо оподаткування та маркування марками акцизного податку.

Ми порівняли склад настоянки ТМ "Цілющий" "З перцем та медом" зі звичайною горілкою із медом та перцем від різних виробників. Склад аналогічний, за винятком того, що настоянки на 5% слабші і мають термін зберігання 24 місяці, тоді як горілка - 9 місяців. Усі українські виробники алкогольних напоїв мріяли б про такі ж неймовірні пільги, які, як виняток, отримав "Златогор" з легкої руки держсанстанції та податкової. Мабуть, на Золотонівському лікеро-горілчаному заводі знають особливий рецепт ведення бізнесу. Згідно з законодавством, інспекція з захисту прав споживачів може змусити торговців знімати з продажу лише окремі, перевірені партії продукції. А штрафують за низьку якість цієї продукції магазин, а не виробника.

Наталка ГОЛОМІДОВА
26 Вересня 2013, 16:01
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47