Та що особливо небезпечно, — за кермом. Якось спало на думку пошукати в інтернеті цьогорічні випадки дорожньо-транспортних пригод з участю працівників правоохоронних структур. Не претендуючи на повноту статистики, знайшов їх аж 22. Мало чи багато — тяжко сказати. Але річ у тім, що це, як правило, були резонансні випадки, пов’язані з загибеллю або серйозним травмуванням людей, які здебільшого ставали випадковими жертвами. А другий момент полягає в тому, що у 17 із них конкретно доведено — стражі закону перебували за кермом у стані алкогольного сп’яніння. Ще в кількох, скажімо, у відомій червневій ДТП у Києві, в якій загинуло двоє людей з вини працівника СБУ, експертиза стверджує, що водій був тверезий, а от очевидці мають протилежну думку, пише Галичина.

Так само і в аварії у Львівській області, коли загинув 28-річний працівник тамтешньої прокуратури, перекинувшись на джипі марки «Тойота», теж не було офіційної інформації щодо стану водія і, власне, чи саме прокурорський працівник перебував за кермом. Та в коментарях до цього повідомлення йшлося про те, що він керував позашляховиком і навіть вказувалося, де міг вживати алкогольні напої. Зрештою, у цьому разі молода людина загинула (земля їй пухом), не завдавши шкоди іншим.
А ось уявіть собі ситуацію, коли з вини п’яного майора міліції гине 21-річна жінка, яка саме в день своєї смерті довідалася, що вагітна. Вони з чоловіком поверталися додому на старенькому «Запорожці», який дорогою зламався. Чоловік, виставивши знак аварійної зупинки, зупинився. і тут в них «ладує» «Лексус» п’яного міліціянта. Молода жінка та її дитя, котре так і не встигло народитися, пішли на небо. Ця подія сталася у січні в Запорізькій області.
У квітні в Черкаській області п’яний працівник міліції, виїхавши своїм позашляховиком на тротуар, на смерть збив 29-річного юнака. В травні у Києві внаслідок аналогічної ДТП загинув 28-річний чоловік. Щоправда, цього разу за кермом авто, яке перед наїздом на людину збило металеву огорожу, був п’яний помічник судді.
До речі, за кількістю «неслухняних» водіїв серед служителів закону — із МВС, СБУ, прокуратури та суду лідирують саме міліціонери. Чи, може, у них реально розвинений такий нігілізм щодо Правил дорожнього руху, чи просто вони частіше потрапляють у такі ситуації?

А, можливо, їх більше, тому що вони в цій системі займають найнижчий щабель, так би мовити, «чорнороби», і їм значно тяжче «відмазатися», ніж «білокомірцевим» прокурорам чи суддям?


Цікаво, що серед призвідників ДТП у міліцейській формі значну частину займають саме ті, хто покликаний стежити за порядком на дорогах. Маю на увазі працівників Державтоінспекції. Їх у цій статистиці нарахував аж шість. Причому в ній фігурує і представник такого «страшного» (його навіть колишній начальник УМВС в Івано-Франківській області Василь Варцаба побоювався) елітного «даішного» підрозділу, як «Кобра». В Київській області «кобрівець» збив на смерть двох байкерів, наздогнавши їх на дорозі своїм позашляховиком. Причому кілька десятків метрів провіз тіла мотоциклістів на капоті.
Друге місце займають прокурори та їх помічники — їх чотири. Наприклад, в інтернеті є інформація про  аварію, яку спричинив у серпні п’яний колишній прокурор Черкас, в’їхавши на своєму «Лексусі» в «Деу». Ті ж джерела повідомляють, що за п’ять років до того, ще коли працював у прокуратурі, цей чоловік також був учасником дорожньо-транспортної пригоди, в якій загинула людина.
Найбільш «законослухняні» на дорогах у нас судді. і то безпосередньо служителів Феміди в цій статистиці немає. Ми вже згадували про київського помічника судді, а в Луганську 22 вересня уже син судді збив на смерть дівчину, втік з місця пригоди і міліція його розшукала неподалікѕ однієї з районних прокуратур, коли молодик знімав номери із «БМВ Х5», за кермом якого перебував.
Найчастіше такі випадки траплялися в Києві та Київській області, двічі — на Миколаївщині та Черкащині, а також на Закарпатті, Львівщині, в Луганську, Сумах, Запоріжжі тощо.
На жаль, цього року до такого переліку потрапила і наша область. Офіційно фігурує два випадки: коли п’яний працівник міліції, якщо не помиляємося — ДАі, врізався в електроопору в селі Нижньому Вербіжі, і коли працівник карного розшуку, який також перебував за кермом у нетверезому стані, збив пішохода. Щоправда, в інтернеті надибав третій випадок. Повідомлялося, що «даішник» в’їхав у машину, яка стояла на дорозі, в результаті чого було травмовано двох людей. Щоправда, в міліції категорично заперечили причетність їх працівника до цієї ДТП, мовляв, за кермом був його тато. Цей випадок навіть став причиною сварки між обласним прокурором та начальником обласної ДАІ.
Зауважу, що подібні до цього дорожньо-транспортні пригоди розслідують важко, особливо якщо їх винуватцями є особи у «великих» погонах чи працівники вищих за міліцейську правоохоронних структур. Наприклад, кілька днів тому в Дніпропетровську «Ауді А8» з кримськими номерами сильно вдарила автомобіль таксі. Таксист загинув. В інтернеті з’явилася інформація, що цю машину бачили під будинком кримської прокуратури і за кермом на момент аварії перебував її працівник. Прокуратура Криму навідріз відхрещується від цього, а міліція каже, що особу винуватця ДТП встановлено, але її не розголошують в інтересах слідства. Чиїх реально, інтересах, панове?
Впадає також у вічі те, що наші правоохоронці переважно перебували за кермом «крутих» машин: «лексусів», «мерседесів», «тойот», «бмв» тощо, тоді як їх жертвами ставали пересічні водії «деу», «запорожців», а то й просто перехожі, чи, як в одному випадку, — велосипедистка.
Міркую, насправді таких ДТП було більше, просто ми перераховуємо ті, які потрапили до уваги засобів масової інформації. Резонанс такі випадки викликають великий. Авжеж, якщо ти — правоохоронець, то будь прикладом законослухняності. На жаль, буває з точністю до навпаки. і як на це може реагувати пересічний автовласник? Хіба так, як Вовочка з анекдота, котрий, підгледівши, що вночі роблять тато з мамою, з обуренням подумав: «і ці люди забороняють мені длубатися в носі?!.»

Правда

04 Жовтня 2013, 9:02
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47