Якщо вірити Європейському центру з контролю та попередження захворювань, до другої хвилі свинячого грипу залишився місяць. Та чи варто хвилюватися?

У вівторок, 26 січня, в Раді Європи відбулися перші слухання на тему: чи допомагали експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я фармацевтам заробити мільярди євро на епідемії...

Хто і кого звинувачує в шахрайстві?

Головний звинувачувач - Вольфганг Водарг. Шістдесятидворічний депутат з Німеччини в понеділок, 25 січня, склав повноваження голови підкомітету з охорони здоров'я Парламентської Асамблеї Ради Європи. Але брав участь у слуханнях, які сам ініціював, як експерт. Водарг прийшов у політику з медицини. Як стверджується на його сайті, його спеціалізація - хвороби дихальних шляхів. Це важлива деталь, оскільки мова йде про свинячий грип. Найбільш поширеним ускладненням якого є запалення легенів. Водарг має ступінь доктора медицини і досвід роботи судовим лікарем та практику в німецьких клініках.

Ще у Бундестазі він домігся створення комісії "Правові та етичні проблеми сучасної медицини". У 2004-ому доктор Водарг ставив під сумнів сенс витрачати великі гроші на підготовку до епідемії пташиного грипу. (Висока смертність від цього вірусу підтвердилася, але виявилося, що він практично не передається людині).

«Пташиний грип створив паніку і змусив багато країн, зокрема Німеччину і Данію, купити великі запаси «Таміфлю», - зауважив німецький політик датській газеті «Information». Ця газета однією з перших озвучила підозри, що фармацевти підкупили експертів ВООЗ, аби ті переконали весь світ купувати ліки і вакцини. Ініційовані Водаргом слухання в Раді Європи так і називаються: «Про роль ВООЗ у перебільшенні небезпеки свинячого грипу H1N1 і про змову з фармацевтичними компаніями про необхідність масової вакцинації проти цієї хвороби».

Хто на «лаві підсудних»? Насамперед, голландець Альберт Остерхаус, який входить до Стратегічної консультативної групи експертів ВООЗ. Він був одним із тих, хто переконував організацію у небезпеці пандемії. Одночасно очолюючи приватну фірму - "Європейську наукову робочу групу з грипу". Західні журналісти стверджують: ця компанія фінансується гігантами світової фарміндустрії, що виробляють ліки та вакцини від грипу. «Novartis», «Hofmann La Roche» (у цієї компанії уряд України купував «Таміфлю»), «Baxter Vaccines», «MedImmune», «GlaxoSmithKline» і «Sanofi Pasteur» (вакцини останніх двох компаній проходять реєстрацію для щеплення українців). Журналісти іронічно прозвали Остерхауса «Доктор грип».

На чому побудовані звинувачення?

Головне твердження доктора Водарга - навесні минулого року ВООЗ схитрувала. За його твердженням, організація змінила внутрішнє визначення пандемії. Зараз ВООЗ називає пандемією будь-яку хворобу, яка розповсюдилася по всьому світу. Водарг каже - раніше перед оголошенням пандемії мало бути багато померлих.

«Було необхідно, щоб хвороба мала дуже серйозні наслідки, зі смертністю вище середньої. Цей показник був стертий з визначення", - викриває дії ВООЗ німецький політик.

Чи була маніпуляція?

Медичні словники не підтверджують повністю думку доктора Водарга. Вони скоріше мають на увазі під цим терміном масштаб розповсюдження хвороби, а не її вбивчу силу.

З іншого боку, про високу смертність від пандемій не один раз казала ВООЗ. Ми вивчили десятки її офіційних документів за останні п'ять років. І виокремили найсильніші вислови, якими організація описувала пандемії до 2009 року. Ось витяг з попередження про ризики пандемії в січні 2006-го:

«Розмах захворювань і смертності від пандемії дуже сильно відрізняється і не може бути передбачений до розповсюдження вірусу. Під час останніх пандемій ураження досягало 25-35% населення".

А ось цитата зі стратегії боротьби з пандемічним грипом, яку ВООЗ видала у 2005-му:

«Протягом усієї історії пандемії грипу заставали світ зненацька, залишаючи для служб охорони здоров'я мало часу, щоб підготуватися до різкого збільшення випадків захворювання і смертей, якими характеризують ці пандемії та які роблять їх настільки руйнівними».

Страшно? А ось це?

«За сприятливих обставин, навіть якщо вірус буде викликати незначну хворобу, у світі все одно може статися від 2 до 7,4 мільйона випадків смерті». Ця цитата з попередження, датованого груднем 2005-го. Причому мова тоді йшла не про свинячий, а про пташиний грип, який досі так і не навчився передаватися людям.

Заради справедливості треба зазначити, що в червні минулого року, оголосивши шосту фазу пандемії, ВООЗ уточнила: мова йде про хвороби середньої тяжкості. І деталізувала, що це означає для світу:

  • більшість людей одужує без госпіталізації та медичної допомоги;

  • у цілому рівень важких форм грипу не збільшився, хоча в окремих місцях спостерігається високий рівень захворюваності;

  • у цілому лікарні та системи охорони здоров'я справляються з напливом людей, які звертаються по допомогу, хоча в окремих місцях окремі лікарні і системи перевантажені.

Тільки медіа вже рознесли по світу слово «пандемія». І люди вже були налякані.

То скільки ж людей вбив свинячий грип?

Це ключове запитання. Ось дані, які на запит «Свідомо» підготувало наше Міністерство охорони здоров'я.

Скільки смертей від свинячого грипу підтверджено в Україні?

 

 

Досліджено на свинячий грип

Вірус підтверджено

В тому числі у померлих

Крим

21

16

10

Вінницька

82

28

13

Волинська

46

16

23

Дніпропетровська

80

43

15

Донецька

18

14

15

Житомирська

31

11

11

Закарпатська

32

6

9

Запорізька

29

13

8

Івано-Франківська

39

11

17

Київська

86

46

12

Кіровоградська

54

16

16

Луганська

17

10

7

Львівська

131

57

97

Миколаївська

18

7

8

Одеська

31

16

1

Полтавська

64

14

12

Рівненська

114

37

20

Сумська

59

33

9

Тернопільська

101

56

33

Харківська

56

28

19

Херсонська

29

7

5

Хмельницька

57

26

21

Черкаська

87

44

14

Чернівецька

53

7

11

Чернігівська

74

40

24

Київ

106

56

27

Севастополь

12

9

12

Санепідемситуація на залізниці

14

5

 

Всього в Україні

1541

672

469

Так, 469 померлих - це не повний список жертв свинячого грипу в Україні. Як свідчили «Свідомо» багато лікарів, зразки для аналізу брали далеко не у всіх, хто помер із симптомами грипу. Та про що говорити, якщо під час спалаху епідемії восени у МОЗу було тільки дві лабораторії, які проводили дослідження?!

Яке число жертв у Євросоюзі, де з лабораторіями та статистикою смертей все набагато точніше? Європейський центр контролю і попередження захворювань з початку епідемії щотижня рахував цифри. Ось підсумок станом на сьогодні. З квітня минулого року по 19 січня цього Центр нарахував 2292 смерті в усьому Євросоюзі із Швейцарією разом. При цьому смертність падає:

Підтверджені випадки смерті від свинячого грипу в Європі (по тижнях з початку епідемії)

Підтверджені випадки смерті від свинячого грипу в Європі (по тижнях з початку епідемії)

Лише в одній Британії звичайна епідемія грипу може забрати за сезон вп'ятеро більше життів.

Правда, треба усвідомлювати - при підрахунку смертей від свинячого грипу обліковуються лише лабораторно підтверджені дані.

«Через відсутність лабораторних підтверджень та інших факторів справжнє число загиблих може бути недооцінене», - зазначається у звітах Європейського центру контролю і попередження захворювань. У будь-якому разі на цей момент немає доказів, що H1N1 небезпечніший вбивця, ніж звичайний сезонний грип.

Про що варто пам'ятати?

І Всесвітня організація охорони здоров'я, і Європейський центр контролю і попередження захворювань, і українські лікарі, що зіткнулися зі свинячим грипом, одностайні - серед його жертв набагато частіше зустрічаються діти та молоді люди, ніж серед жертв сезонного грипу. Ось визначені Європейським центром контролю і попередження захворювань групи ризику:

  • вагітні;

  • діти;

  • хворі на астму;

  • хворі на ожиріння.

При цьому, за оцінкою цього ж центру, приблизно третина померлих не входили до жодної з груп ризику.

Як берегтися? Менше втомлюватися, більше свіжого повітря, маска у закритих приміщеннях, до можуть бути хворі. Вакцини від свинячого грипу в Україні досі недоступні. Канадська, французька та дві російські вакцини досі не мають реєстрації. Хоча дві з них уже пройшли через державний «Центр імунобіологічних препаратів», який відповідає за перевірку вакцин в Україні. За даними, які отримало «Свідомо», одну з вакцин вже вкололи 475 добровольцям у Києві та Дніпропетровську. Жоден не захворів.

Чому вакцини не реєструють? МОЗ не дав відповіді на це питання. При тому, що в лютому-березні, як минулого літа прогнозував Європейський центр контролю і попередження захворювань, настане друга хвиля грипу. Першу хвилю центр передбачив точно.

З іншого боку, не нам її боятися. Наші лікарі вже знають, що стрімке запалення легенів - не «загадкова хвороба» і не «легенева чума», а найбільш розповсюджене ускладнення H1N1. Що в перші дві доби проти нього ефективно діє озельтамівір. А нам варто пам'ятати, що головний убивця українців не грип і не віруси взагалі. А хвороби органів кровообігу, які можна попереджати відмовою від куріння, алкоголю, нездорової їжі та малорухомого способу життя. Щоб зрозуміти, наскільки це важливіше за будь-яку вакцину від грипу, ось Вам факт. У січні-листопаді минулого року хвороби органів кровообігу, за даними Держкомстату, вбили у 78 разів більше українців, ніж грип і запалення легенів, разом узяті.

28 Січня 2010, 11:54
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47