Через давно небувалі на Івано-Франківщині морози в жилих будинках замерзла вода у водогонах, у школах заборонили навчання, а жертвами обмороження стали декілька людей.

Першими удар зимової стихії прийняли на себе комунальні дорожні служби та працівники ЖЕО. Через рясний снігопад, який передував сибірським тридцятиградусним морозам, в усіх містах Івано-Франківщини довелося розгрібати сніг та наводити лад на дорогах.

Як розповів начальник івано-франківського міськжитлокомунгоспу Петро Косюк, в обласному центрі подекуди довелося застосовувати для прибирання доріг важку комунальну техніку. "На окремих вулицях працювали бульдозери, бо тільки гусеницями можна було розтрощити той лід, який утворився", - доповів він у вівторок, 26 січня, на апаратній нараді в міськвиконкомі. Важко собі уявити, яким після такого прибирання буде стан дорожнього полотна навесні. Начальник міського УЖКГ відзначив самовіддану роботу працівників комунальної дорожньої служби, які 8-10 годин працювали, 2-3 години спали та відпочивали, а тоді знову бралися до роботи. Міський голова Віктор Анушкевичус подякував за роботу мужнім комунальникам і послав усіх, хто незадоволений тим, як прибрані в Івано-Франківську вулиці від снігу та ожеледиці, в Київ подивитися, що коїться у столиці.

Начальник УЖКГ також нарікав, що при температурі нижче -5 градусів за Цельсієм не працює жодна піщано-соляна суміш. Тому, мовляв, не відчувається належного ефекту від посипання нею тротуарів. При чому, як зауважив Петро Косюк, в Івано-Франківську подекуди у сумішах застосовується не кам'яний відсів, в якому багато глини, котра "після того, як розтане сніг, буде сипатися на голову, а чистий білий пісок. Такої білої суміші на білому снігу, як зазначив головний комунальник міста, "візуально не видно, але вона є".

Петро Косюк також відзначив, що боротися зі сніговою стихією довелося в умовах недофінансування та часом на позиченій техніці, бо своєї в достатній кількості для потреб міської комуналки не закупили ні торік, ні поза торік. Мер Анушкевичус погоджувався з Косюком і згідливо кивав головою.

Труби летять

Того ж дня на нараді в облдержадміністрації повідомили, що в деяких містах Прикарпаття через сильний мороз вийшли з ладу системи водопостачання. «У третини населення Тлумача зараз відсутнє водопостачання, тотально перемерзли всі мережі», - оголосив голова Тлумацької райдержадміністрації Василь Сенів. Він пояснив, що це типова в морози ситуація для Тлумача, оскільки при прокладці мереж допущені істотні помилки - труби в деяких місцях розташовані на глибині до півметра. Пан Сенів уточнив, що жителі міста звикли до таких ситуацій і користуються водою з колодязів, а постійним забезпеченням водою місцевої лікарні і школи-інтернату займається водоканал. Голова Долинської райдержадміністрації Петро Шкутяк повідомив, що в місті Долина в трьох житлових будинках замерзли стояки з водою і аварійні бригади працюють над тим, щоб забезпечити водою жителів будинків. Глава Снятинської райдержадміністрації Роман Білик розповів, що в місті Снятині у зв'язку із замерзанням труб також є проблеми з водопостачанням будинків. Начальник управління житлово-комунального господарства івано-франківського міськвиконкому Петро Косюк повідомив, що в Івано-Франківську в 9 житлових будинках замерзли 9 стояків з водою і 2 стояки - в офісних приміщеннях. Він пообіцяв впродовж 8 годин ліквідувати ці проблеми. Голова облдержадміністрації Микола Палійчук зобов'язав керівників районів і мерів міст вжити всіх заходів для забезпечення питною водою жителів будинків, в яких замерзнули системи водопостачання.

Знову канікули

У школах Івано-Франківщини не встиг ще, як слід, розпочатися навчальний процес, як школярам знову оголосили канікули. Через сильний мороз зупинено навчальний процес у 380 школах в 11 районах Івано-Франківської області. «Згідно з санітарними вимогами, якщо температура повітря є нижчою 20 градусів морозу і вологість при цьому більш ніж 80%, то учні початкових класів не навчаються, - пояснила начальник управління освіти та науки ОДА Зінаїда Болюк. - Якщо на вулиці нижче 24 градусів морозу, то не навчаються учні 5-11 класів. Цими днями в окремих населених пунктах області було зафіксовано навіть 33 градуси морозу. Тому навчання призупинили».

За прогнозами синоптиків, морози протримаються до четверга. Тож уже 28 січня діти знову мали б піти до школи. Саме цю дату як час відновлення навчального процесу в обласному центрі назвав на апаратній нараді в міськвиконкомі начальник міського управління освіти Михайло Верес.

Мороз убиває

Щоб врятувати від нещадних морозів якомога більше бездомних людей, нічліжку для бомжів в Івано-Франківську обладнали двоярусними ліжками. Тепер тут може розміститися 40 осіб, і притулок майже заповнений. Працівниця цього закладу розповіла, що у зв'язку із сильними морозами бездомним дозволяють залишатися не тільки на ніч, але й перебувати в нічліжці вдень. Їх додатково годують обідами в благодійній організації "Карітас". Міський голова Віктор Анушкевичус закликав правоохоронців бути уважнішими до п'яних, які лежать на вулицях, і доставляти їх у нічліжку, щоб ті бува не замерзли. "Бо нехай він і п'яний, але ж людина", - мотивував мер.

Як свідчить міліцейська хроніка, саме через стан алкогольного сп'яніння мешканці Івано-Франківщини стають жертвами жорстоких морозів. Як повідомили в ЦГЗ УМВС в області, тільки впродовж понеділка, 25 січня, було виявлено двох людей, які загинули від переохолодження. У Тлумацькому районі нетверезий чоловік пішов з дому і замерз у полі за селом. А в Богородчанському районі схильний до спиртного чоловік замерз у своїй нетопленій оселі.

На вихідних від морозу постраждали ще троє прикарпатців. У Калуському районі біля залізничного переїзду в селі Голинь перехожі виявили непритомного 35-літнього мешканця села Тужилів. З діагнозом «відмороження верхніх та нижніх кінцівок» його було доправлено до Калуської центральної районної лікарні, де він помер, не прийшовши до тями. До реанімаційного відділення цієї ж лікарні з діагнозом «відмороженням верхніх та нижніх кінцівок І-ІІ ступенів» поступив 50-літній житель селища Войнилів. Чоловіка було знайдено біля власного помешкання. Як констатують медики, стан потерпілого середньої важкості. У Косівську центральну районну лікарню з діагнозом «обмороження пальців правої руки І ступеня» було доставлено 46-літнього жителя села Смодна Косівського району. На даний час потерпілий перебуває в травматологічному відділенні Косівської ЦРЛ.

29 Січня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47