Президент України Віктор Ющенко провів у місті Калуші нараду з питань мінімізації негативного впливу на довкілля та життєдіяльність людини підприємств хімічної і видобувної промисловості.

Як наголосив Президент, місцем проведення наради Калуш є не випадково, адже місто кожної миті може перетворитися на зону техногенно-екологічного лиха, оскільки неналежний рівень екологічної безпеки виробництва на «Калійному заводі» став джерелом серйозної небезпеки для людей і природного середовища.

Протягом останніх 10 років підприємство практично не працювало і в зоні його діяльності накопичилося багато природоохоронних проблем. «Сьогодні вкрай необхідно знайти ефективну відповідь і не допустити техногенної загрози для довкілля і життя мільйонів українців. Хотів би відмітити, що у зонах можливого хімічного зараження мешкає понад 10 млн. людей», – сказав Президент.

Довідково: ДП «Калійний завод», утворений на базі заводу калійних добрив ВАТ «Оріана», було введено в експлуатацію в 1967 році. До 1996 року завод працював рентабельно. Через незадовільне технічне переозброєння заводу, дефіцит обігових коштів, спричинений переходом до бартеру, випуск мінеральних добрив зменшився з 132,6 тис. т у 1995 р. до 20,9 тис. т у 1999 році. У жовтні 2001 р. було зупинено випуск калімагнезії галургійним методом. Екологічно небезпечні об’єкти – 3 рудники («Калуш», «Голинь», «Ново-Голинь»), Домбровський кар’єр, 2 відвали засолених ґрунтів, шлаконакопичувач і 2 хвостосховища (комплекси споруд для зберігання або захоронення радіоактивних, токсичних та інших відходів збагачення корисних копалини).Основні загрози: небезпека інтенсивного просідання земної поверхні, на якій розташовано понад 1300 житлових будинків у Калуші, селах Хотінь, Кропивник, Сівка-Калуська, Голинь, а також 23 промислові споруди.

Причинами такої ситуації Глава держави назвав брак розсудливості і відповідальності, продемонстровані як керівництвом заводу, так і органами влади та місцевого самоврядування. Небезпеку для жителів Калуша і навколишніх сіл становлять практично всі об’єкти колишнього виробництва. Так, підкреслив Президент, якщо не витримає гребля хвостосховища, яка вже не відповідає нормам безпеки, відходи хімвиробництва, «в яких можна знайти практично всю таблицю Менделєєва», потраплять до Дністра.

«Це несе в собі загрозу екологічної катастрофи загальноєвропейського масштабу», – вважає Віктор Ющенко. Він додав, що «справжньою міною уповільненої дії став полігон токсичних відходів». На полігоні зберігається близько 12 тис. тонн гексахлорбензолу, третина усіх токсичних відходів України. За оцінкою Глави держави, недостатнє фінансування ДП «Калійний завод» не сприяє проведенню природоохоронних робіт, адекватних рівневі загрози.

Президент підкреслив, що згадані проблеми не були і не є жодною таємницею для Кабінету Міністрів – стан справ на калійному заводі розглядався на засіданнях Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки.

«Я розцінюю цю ситуацію як вирок і галузевій, і урядовій політиці, коли десятки років ніхто належно не реагував на ці виклики», – сказав Віктор Ющенко.

Президент застеріг проти того, щоб не повторити ситуацію з повінню 2008 року, коли довелося витрачати у десятки разів більше коштів на усунення наслідків трагедії, аніж на її запобігання через фінансування національних екологічних програм.

Глава держави повідомив, що ситуацію на підприємстві планується розглянути на засіданні Ради національної безпеки і оборони України у середу, 3 лютого. «Стоїть питання, яке я хотів би провести через рішення РНБО, – як повернути господарську активність на цей об’єкт, що треба зробити із статусом підприємства, щоб воно стало привабливим для підприємств національних чи міжнародних, які займаються подібним виробництвом. Паралельно нам треба зробити невідкладні кроки, щоб не допустити погіршення екологічної ситуації», – сказав Президент. Він повідомив, що звернеться до уряду стосовно виділення коштів із резервного фонду для вирішення екологічної ситуації на підприємстві. «Я хотів би запропонувати через рішення РНБО вирішити питання забезпечення відповідного фінансування даних робіт на 2010 рік», – сказав Віктор Ющенко.

Глава держави також звернув увагу на соціальний аспект цієї ситуації, якому повинна приділити увагу центральна та місцева влада. «Нам треба знайти відповідь щодо статусу цієї території», – сказав Віктор Ющенко.

Президент висловив розуміння позиції громади, яка 17 січня 2010 року на місцевому референдумі висловилися за оголошення регіону зоною надзвичайної екологічної ситуації. На запитання у бюлетені «Чи вважаєте Ви, що територія міста Калуша є зоною надзвичайної екологічної ситуації?» ствердно відповіли 30 тисяч 436 жителів міста або 97,27%.

«Нам треба консолідувати зусилля, починаючи від РНБО, уряду, і миттєво відреагувати», – закликав Глава держави.

Віктор Ющенко повідомив також про намір звернутися до міжнародних інституцій щодо надання гуманітарної та технічної допомоги для подолання зазначених проблем.

У своєму виступі Президент визнав, що на превеликий жаль, катастрофічна ситуація складається не лише в Калуші. Наприклад, на ДП «Горлівський хімічний завод» накопичено понад 325 тис. тонн небезпечних відходів хімічного виробництва. Будь-яка зупинка аміачного агрегату найбільшого в країні заводу з виробництва мінеральних добрив «Стирол» може призвести до викиду в повітря отруйних речовин. Складна ситуація на Роздільському та Яворівському державних гірничо-хімічних підприємствах «Сірка», Стебницькому державному гірничо-хімічному підприємстві «Полімінерал», що на Львівщині.

Внаслідок тривалого видобутку сірчаної руди виникли непрогнозовані техногенні явища, пов’язані з розвитком зсувних процесів. Це загрожує екологічною катастрофою жителям кількох сіл Львівщини та басейну річок Сян і Вісла. Колишні уранові шахти перетворили міста Жовті Води і Дніпродзержинськ на справжній радіоактивний смітник. Значні обсяги відходів уранового виробництва накопичені на Придніпровському хімічному заводі у Павлограді. Перелік об’єктів, небезпечних для здоров’я і навіть життя, можна продовжувати ще довго, з жалем констатував Президент.

На його переконання «проблема полягає в тому, що держава практично усунулася від вирішення названих екологічних проблем. Це я вважаю неприпустимим. Ситуація надзвичайно тривожна...Ми знаходимося на межі екологічної катастрофи», – попередив Віктор Ющенко.

У нараді взяли участь представники уряду та РНБО України, науковці та експерти, керівники центральних, місцевих органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, серед яких: голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук, голова обласної ради Ігор Олійник, заступники голови ОДА Олег Коржак та Тарас Парфан, міський голова Калуша Ігор Насалик.

03 Лютого 2010, 8:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30