19 січня Верховна Рада України, за безпосередньої ініціативи Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, прийняла закон про студентське самоврядування. (Його автори — члени фракції БЮТ у парламенті – Наталя Королевська, Андрій Шевченко (журналіст) та голова Всеукраїнської організації «Батьківщина молода» Євген Суслов). Цим документом, як ніяким іншим, розширено студентські повноваження, права та функції. Згідно нього, органи студентського самоврядування отримують фінансування у розмірі не менше 0,5 відсотка від спецфонду вищого навчального закладу, також встановлена квота (не менше 10%) представництва студентів у колегіальних (вчених радах) вищих навчальних закладів усіх рівнів. Далі – найпрогресивніше – виключно за згодою органу студентського самоврядування адміністрацією ВНЗ приймається рішення про: відрахування з Вузу; призначення проректора (заступника декана), який відповідає за роботу зі студентами; заселення та виселення з студентських гуртожитків; затвердження нормативних документів з питань студентських містечок та гуртожитків; інші можливості впливу на адміністрацію навчального закладу.

Інформація для роздумів. За даний законопроект проголосували: Блок Юлії Тимошенко – 148 депутатів, «Наша Україна – Народна самооборона» - 63, Блок Литвина – 20, позафракційні – 1, Партія регіонів – 0, комуністи – 0.

Здавалось би, нарешті, студенти отримали реальні права та повноваження у своїх навчальних закладах. Але…На розмову Микола Зелінський, (громадсько-політичне досьє: депутат Івано-Франківської обласної ради від фракції БЮТ, 2002 року очолив обласну організацію «Батьківщина молода», з 2009-го є її почесним головою та членом правління Всеукраїнської структури), прийшов без звичного, як на мене, оптимізму.

  • ???
  • А чим тішитись, коли сьогодні існує реальна небезпека скасування цього вкрай важливого для українського студентства закону… Розуміючи, що студенти, в переважній більшості, віддали перевагу кандидатам від демократичного табору, Янукович намагається дати політичного хабара ректорам вищих навчальних закладів.

Ректори отримали гарантії, що в разі обрання Президентом, Янукович скасує Закон про студентське самоврядування та відмінить зовнішнє незалежне оцінювання при вступі до вищих навчальних закладів.

  В рамках виконання цих зобов’язань, Партія регіонів під керівництвом Януковича не дала жодного голосу за студентський закон у парламенті, а його команда публічно декларує потребу у поверненні до вступних іспитів.

— Виходить так, що під загрозою не тільки новоприйнятий закон, а й зовнішнє незалежне оцінювання знань, простіше – тестування, яке тільки лиш прижилося і, на щастя, для більшості молодих людей стало нормою для вступу у вищі школи?

  • А це не є таємницею. Віктор Янукович відкрито заявив про те, що в разі обрання його Президентом, він відмінить тестування. А це означає, що ми повернемось до ганебної практики вступу до Вузів за хабарі. І біда не втім, що платитимуть багаті, прикро те, що мудрим дітям з незаможних сімей знову буде заказано дорогу до університетів та інститутів. Про введення обіцяної другої російської мови взагалі абсурдно говорити. Не суджу старше покоління зі Східних, Південних, Центральних областей України. Вони виросли, життя прожили з цією мовою. Але ж молодь за останні роки усвідомила, що українська, в першу чергу — це шлях до вищої освіти, під неї танцюють, нею співають навіть репери. Вона тільки набула модного, нехай і так, статусу в елітних та бізнесових колах. І на тобі – назад в невизначені 90-ті минулого століття. Виходить, що все те, що з кров’ю так тяжко виборювалось славними українцями і що зовсім недавно, всього якихось п’ять років тому, вистраждалось, виборолось і виболілось уже нами – коту під хвіст?
  • Але є сили, які завжди протидіють цьому. У нас на Прикарпатті – наша гордість – молоді люди…
  • Так, молодь Івано-Франківщини, на фоні всієї України, завжди вирізнялась активною громадською позицією щодо усіх державотворчих процесів у країні. Ніколи ми не стояли осторонь, а навпаки, завжди були серед перших. Першими виїхали до Києва і взяли участь у «Революції на граніті» на початку 90-х, першими розбили намети на Помаранчевому Майдані. Ніколи не забуду той час. Усі були разом, без огляду на політичні сили – «Батьківщина молода», «Собор», «Пласт», «Молодий Рух», молодіжне крило «Нашої України», безліч молодіжних громадських, спортивних організацій — усі були, як одне ціле у своєму прагненні до змін і підтримці єдиного кандидата від національно-демократичних сил. До нас тоді не пристали тільки молоді комуністи.
  • Це вже минуле, а сьогодні?
  • Мені прикро і боляче спостерігати за тим, що нині відбувається у молодіжній політиці Прикарпаття. І це в той час, як в більшості областях Західного регіону України молодь згуртувалась, прийняла спільні звернення до ровесників стосовно об’єднання навколо єдиного проукраїнського кандидата у Президенти Юлії Тимошенко. А у нас молоді люди розрізнені, як ніколи. Багато лідерів знаю особисто, вважаю їх своїми друзями, скільки всього робили і проводили разом, і бачу, спілкуючись зараз з ними, що вони зайняли нейтральну позицію стосовно виборів Президента у ІІ турі. В голові не вкладається. Ну що це за вибір – не йти голосувати, або голосувати «проти всіх»? З одного боку, розумію, що це є тиск і «зомбування» їхніх старших побратимів по політичних силах. Але у всьому є межа. Не можна через надмірні амбіції окремих політичних лідерів перекреслювати своє майбутнє.

«Проти всіх» - злочин. У житті суспільства та нації така позиція не можлива. Істинні патріоти не відсторонюються від проблем та загроз, бо люблять своїх дітей, родину, вулицю, село, край. «Проти всіх» можуть бути тільки нелюди, які сидять у хатах та ненавидять своїх сусідів та весь світ. Ми, галичани, з нашими національними ідеями, духом, поглядами, віросповіданням, зрештою, принципами і вихованням не є такими. Але хто з двох кандидатів допоможе нам це все не тільки зберегти, а й утверджувати далі?

  • З огляду на політичну силу, яку ви представляєте, звісно, це — Юлія Тимошенко. Тому будь ласка, коротенько найсуттєвіші кроки вашого кандидата стосовно поліпшення життя саме молодого покоління.
  • Почну з вищезгаданого прийнятого закону. Представники фракції БЮТ подали його у Верховну Раду ще 2007 року на виконання зобов’язань перед студентами, викладеними в передвиборчих програмах партії «Батьківщина». Три роки даний законопроект наштовхувався на депутатський спротив, і став дуже показовим в плані «підтримки» деякими політичними силами розвитку демократії на ділі і на словах. Стосовно студентських стипендій, то саме за двох прем’єрcьких термінів Юлії Володимирівни вони виросли з 90 грн. до 530. Уже зараз Уряд Тимошенко наполягає на ухваленні закону, згідно з яким підприємства, які братимуть на роботу молодих людей, звільнятимуться від оподаткування. Окрім того, Кабмін продовжує реалізацію державної програми забезпечення молоді житлом. Кожна сім’я, в якій є хоча б одна працююча особа, матиме можливість взяти кредит на придбання житла без першого внеску, не більше, ніж під 5 відсотків річних.
  • Що будемо мати за іншого розкладу?
  • Маєте на увазі Віктора Федоровича. Це — друга державна російська мова, подвійне громадянство, засилля церкви Московського патріархату, продана росіянам «газова труба», Російський чорноморський флот у Криму, закритий шлях до Європи, забуття національних героїв, історії, культури, традицій. Продовжувати далі?
  • Думаю, що досить. Краще скажіть кілька слів для юнаків та дівчат Прикарпаття.
  • Не закликаю, а швидше прошу. Прийдіть 7 лютого на виборчі дільниці і проголосуйте як розумом, так і серцем, зрештою, і вухами, і очима. Не піддавайтесь на провокації. Не продавайте своє майбутнє за сотню-дві. Повірте, що сьогодні кожен ваш голос важливий, як ніколи.

«Якби Юлія Тимошенко не вийшла в другий тур, я б ніколи не підтримав Віктора Януковича, але в жодному разі не голосував би «проти всіх».

05 Лютого 2010, 16:51
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02