Впродовж  року Державна акредитаційна комісія проводила перевірку ВНЗ України на порушення умов прийому абітурієнтів. Долю 32 вищих навчальних закладів-порушників визначатимуть найближчим часом. 

    Нова система вступу випускників бореться не лише з корупцією, як було задумано першочергово, а й суттєво зменшує кількість претендентів на навчання у виші. Відтак жорстка конкуренція породжує нелегку боротьбу за кожного абітурієнта. Особливо серед приватних вищих навчальних закладів.

    Спеціальною комісією доведено, що такі заклади, як Івано-Франківський коледж Львівського національного аграрного університету та Івано-Франківський університет права імені короля Данила Галицького умови  вступу до вузів порушили. Перший незанконно прийняв одну особу, другий аж 36. Приймальна комісія здійснила прийом на навчання осіб з сертифікатами нижче 124 балів. Ситуація трапилась минулого року. Розгляд справи триває донині.

    Перевірка порушень при вступі до ВНЗ відбулась з подачі Українського центру оцінювання якості знань, зізнається директор центру оцінювання якості знань івано-франківської області Богдан Томенчук. «Ми проаналізували базу учасників тестувань та базу вступників до вишів і виявилось, що кількість абітурієнтів не зовсім відповідає кількості учасників тестування. І ці люди (керівники вузів – ред.) попалися. Але повноваження коментувати цю справу ми не маємо, звертайтесь в управління освіти і науки ОДА», – порадив пан Томенчук.

    У місцевих вишах нам повідомили, що нині працює система-конкурс – це розроблений перелік умов. Коли абітурієнт подає документи у вищий навчальний заклад ІІІ-ІV рівня акредитації в Україні, приймальна комісія зобов’язана перевірити сертифікат абітурієнта. Перевірка проводиться на достовірність сетрифікату. В базі системи є дані про те чи абітурієнт проходив тестування та чи в даному документі немає балів нижчих встановленого рівня. Щодо ймовірних порушень при вступі можна віднести прийом сертифікатів із балами нижче 124, прийом документів із одним сертифікатом (якщо у правилах виписано два чи три) та прийом вступних документів без сертифікатів.

      «Сьогоднішні правила прийому практично не дають підстав для порушення, – говорить відповідальний секретар приймальної комісії медуніверситету Ігор Сарапук. – Якщо їх недотримуватися – це означає порушувати правила прийому, які написані самим навчальним закладом і умови, виписані міністерством освіти і науки України».

    Загальнодержавні  умови прийому до вищих навчальних закладів розробляє міністерство освіти і науки України. На основі цих вказівок кожен виш розробляє свої правила прийому. Якщо при провірці через систему конкурс порушень немає, абітурієнт продовжує здавати документи на вступ до вузу.

    «Піддавати  оцінці чи критиці скоєні порушення іншим навчальним закладом Івано-Франківська було б не коректно, – вважає ректор Західноукраїнського економіко-правничого університету Ганна Бондарчук-Грита. – В кожному навчальному закладі чітко визначені правила прийому. Це та шпаргалка, яка повинна бути під руками приймальної комісії. Ми можемо вносити свої корективи, але не в розріз з основними вимогами. Кожен має нести відповідальність».

      Ймовірно, порушення спровокувала ситуація із щорічним зменшенням абітурієнтів.  

    За  даним профільного  міністерства, у 2009 році кількість абітурієнтів зменшилася на 37 тис. осіб. Цього року випускників шкіл було майже на 20 тис. менше, ніж минулого. Відомо, що лише 40 тисяч, або кожен п’ятий абітурієнт, які складали тест, скористалися своїми сертифікатами для вступу до вищих навчальних закладів. Загальна кількість «протестованих» – це тільки 26 відсотків від загальної кількості школярів-абітурієнтів. 

    Із  щорічним зменшенням випускників погоджуються і в обласному міністерстві освіти і науки. зменшилась загальна кількість випускників шкіл та кількість тих, які брали участь у незалежному оцінюванні, пояснюють причину державні службовці.

    «Лише перші заяви подано до університету і ми не можемо спрогнозувати кількість  студентів, – спростовує думку ректор економіко-правничого університету. – Звичайно існує конкуренція, особливо між приватними вузами. І  абітурієнт буде там, де в першу чергу є якісне знання. Другим важливим фактором буде помірна плата за навчання».

    Про цьогорічне підняття вартості навчання говорили чимало. Відтак керівники місцевих вишів виправдовуються, мовляв підняття цін на навчання прописано у вказівці з міністерства освіти. Воно повинне були не вищим, аніж коефіцієнт інфляції минулого року. «Кожен рік ціна зростає. Це пов’язано з здорожчанням енергоносіїв, комунальних послуг, росте вартість витратних матеріалів, – виправдовується представник медуніверситету та переконує. – Здорожчання відбулось не на всіх факультетах. Плата за спеціальності: фармація, сестринська справа та ортопедична стоматологія змін не зазнала».

    Те, що у місцевих вузах порушення при вступі були – факт і державна акредитаційна  комісія ці порушення вивчала, повідомили кореспонденту ІФО в управлінні освіти і науки ОДА. Про рішення, які прийняла комісія на місці нічого не знають, бо присутні тільки представники із МОН. Коментарів з вуст міністра чи заступника профільного міністерства до управлінні освіти ОДА поки не надходило.

    Засідання Державної акредитаційної комісії, де розглядалось питання щодо анулювання ліцензій зазначеним навчальним закладам-порушникам вже відбулось. Таких засідань було кілька, є вузи, яких ліцензії позбавляють, є й ті, що відвойовують право на існування надалі, повідомили кореспонденту в Держкомісії. Але офіційних результатів щодо долі місцевих вузів оприлюднено ще не було.

    Керівництво Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького каже, що у них все нормально. Ситуацію стосовно виявлених порушень коментувати відмовились.

    Вступна кампанія вже у розпалі, а справа щодо долі деяких навчальних закладів під грифом таємно. Хотілося б, щоб ВНЗ нашої країни і міста, зі зміною умов вступу та збільшенням ціни за навчання, переймалися і зміною якості освіти у кращий бік. Навмисне заниження оцінок з метою вимагання хабарів, гучні святкування зі спиртним на кафедрах, прогули викладачами пар, хамство і низький рівень викладання  у вишах неприпустимі. Такі речі стали звичними у наших вузах і навіть не викликають супротиву. Студенти і батьки, які оплачують освіту, повинні усвідомити, що вони є споживачами дорогих інтелектуальних послуг і мають право вимагати їх відповідної якості.
10 Липня 2009, 9:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39