Карикатура Сергій Елкін

Чи існує життя після перемоги Януковича і яким воно буде, «ГК» поцікавився у прикарпатських політиків і бізнесменів

Вибір стався. Перемогу таки здобув Він, який у двох турах поспіль отримував на Франківщині найнижчу в Україні підтримку. Для Прикарпаття, де в другому турі майже 90% голосів отримала Вона, результат цілком демократичного волевиявлення може обернутися політичною травмою. Загострилися призабуті фобії про донецьких, які начебто прийдуть забирати бізнес чи закатувати в асфальт, з'явилися симптоми депресії й розчарування.

- Яка, зрештою, різниця, як писати - откат чи відкат? - зітхнув один із депутатів-«нашоукраїнців» обласної ради, оцінюючи результат 2-го туру.

Втім, галицький здоровий глузд, твердо опертий на принцип «якось воно буде, бо ще так не було, аби ніяк не було», уже шукає позитив у нібито цілком безрадісній ситуації. І що цікаво, навіть знаходить.

У ніч підрахунку голосів з 7-го на 8-ме лютого переможного настрою не було ні в обласному виборчому штабі Віктора Януковича, ні в таборі Юлії Тимошенко.

Втіху від результатів екзит-полів функціонерам Януковича отруювали показники по області - знову найнижчі в Україні, і знову не взято планку, встановлену центральним штабом. «Нам треба ще свою перемогу захистити», - діловито пояснив відсутність ейфорії заступник керівника штабу Ігор Зварич. Порівняно з першим туром, результат штаб таки покращив. В Івано-Франківську, Коломиї, Верховині навіть піднявся над планкою у 10%. «Але ж село, - зітхає Ігор Зварич, - роль церкви, сільських голів... І проти всіх, як закликав Ющенко, галицький хлоп, якщо вже прийшов на дільницю, голосувати не буде».

У штабі Тимошенко - все навпаки. Переможні реляції з районів - подекуди понад 90% за Тимошенко - вже нікого не тішили. Поспілкуватися з керівництвом не вдалося - всі буцімто на виїздах, по дільницях. Втім, можливо, просто не було заготовки на випадок провалу. А ще якихось три тижні тому, у виборчу ніч з 17 січня, керівник штабу Дмитро Шлемко впевнено розповідав про стопроцентну готовність його команди посісти владу в області після неминучого тріумфу Тимошенко в другому турі. Сама Вона також була незвично мовчазною увесь понеділок.

Натомість місцеві політологи, правники, науковці і політики з команд кандидатів, які завершили свої кампанії ще 17 січня, нагоду потішитися роллю глядачів боксерського поєдинку не втратили. Для цього Івано-Франківський обласний блок Віталія Кличка влаштував круглий стіл «Ніч виборів». Як змиритися Прикарпаттю з перемогою Віктора Януковича, як тепер місцева політична еліта будуватиме стосунки з Києвом? Чи загостряться прояви сепаратизму? Як вплине «фактор Януковича» на вибори до місцевих рад? Які головні уроки президентських виборів-2010? Розмова затягнулася до глибокої ночі.

- Чи не побіжать зараз колишні прихильники Ющенка у табір переможця?

- Ну чому ж побіжать... Поїдуть на джипах...

- Сепаратистських настроїв не буде у зв'язку з гнучким хребтом галичан...

- Надія хіба на тих 5%, які проголосували проти всіх, їх і залишається об'єднувати і творити державу тут і тепер...

Імовірність радикальної опозиції - аж до акцій протесту і Майдану - політики вважають низькою. Правда, за умови, що Віктор Янукович не зазіхне на базові цінності, як-от єдина державна мова. Але дискутанти зійшлися на думці, що таких «дурниць» переможець не робитиме хоча б тому, що це «невигідно». «Оскільки політика в нас - це великий бізнес і робиться за критеріями «вигідно - невигідно», то другої державної мови не станеться - бо невигідно. Дострокових парламентських виборів не буде - бо невигідно. А президентська республіка - вигідно, бо це - більше влада. Протистояти авторитарним тенденціям здатне тільки громадянське суспільство, яке в Україні ще не сформоване. А з'явиться воно тільки тоді, коли люди зрозуміють, що це їм - вигідно», - зазначив Павло Андрусяк, голова обласної організації Єдиного Центру.

Серед ключових особливостей президентських виборів 2010-го учасники круглого столу назвали низьку явку виборців, неподоланий поділ України, відсутність помітних фальсифікацій. «Низька явка - тривожний симптом, який свідчить, що суспільство самоусувається від участі у політичному житті. Люди розчаровуються вже навіть не в політиках, а в самій процедурі виборів, - зауважив кандидат політичних наук Ігор Доцяк. - Це також свідчить, що виборець, передовсім молодь, вже не готовий пробачати політикам популізм, порожні гасла». Тож якщо Віктор Янукович не зуміє вирватися з популістської моделі, нас уже через рік-другий можуть чекати дострокові президентські вибори.

Політики й експерти також визнали неминучим посилення Партії регіонів у місцевих радах Прикарпаття після виборів 30 травня цього року. Натомість, імовірно, втрачатиме представництво БЮТ. «Добивати лежачого - це в багатьох наших політиків просто спеціальність», - зауважив представник Благодійної фундації імені Короля Юрія Віктор Кімакович.

Голова обласної організації КВУ Юрій Лисюк повідомив про відсутність системних фальсифікацій в області, як і в цілому в Україні, що робить безнадійними спроби Юлії Тимошенко оскаржити результати або взяти владу на Майдані. Відтак прикарпатцям, які звикли розповідати гостям Івано-Франківська, що фонтан у вигляді яйця біля Івано-Франківської ратуші - це пам'ятник «яєчному теракту» 2004-го року, доведеться звикати і до Лідера в президентському кріслі.

Експертиза

Ігор Олійник, голова Івано-Франківської обласної ради:

Сьогодні ситуацію слід сприймати спокійно і залишатися демократами. Вибори відбулися демократично і визнані чесними, і це, до речі, завоювання Майдану.

Хто б не став Президентом, головне завдання місцевої влади залишається незмінним - захищати інтереси кожного мешканця краю - незалежно від його статків чи політичних уподобань. Щодо страхів про прихід донецьких - не думаю, що такі страхи виправдані. Зрештою, є органи влади, місцеві політичні сили, та й суспільство сьогодні не те, що до 2004-го року.

Стосунки з центральною владою слід будувати в межах повноважень, передбачених законодавством. Розмови про якусь опозицію до столиці не мають сенсу: ну яка може бути опозиція Прикарпаття до Києва? Ви чули, щоб Баварія ставала в опозицію до Берліна? Місце опозиції - в парламенті.

Тому і стосунки з губернатором у мене залишатимуться робочими. Сподіваюся, що Президент призначить на цю посаду місцеву людину. Причому - прагматичну, господарника, який буде дбати про стабільний розвиток громади, а не гнути партійну лінію. Що стосується впливу фігури Президента на конфігурацію місцевої влади після виборів 30 травня, то, без сумніву, вплив буде. Логічно, що Президент посилить присутність своєї політичної сили в областях. Думаю, що і в нашій облраді з'явиться фракція Партії регіонів. Але ж будуть так само фракції «Свободи», «Нашої України», БЮТ, «Фронту змін». Це зрозуміло з результатів 1-го й 2-го турів голосування на цих виборах.

Віктор Анушкевичус, міський голова Івано-Франківська:

Я не драматизував би ситуацію з приводу перемоги Віктор Януковича. Це не катастрофа. Вибір відбувся, який вже є... Особисто я дуже сподіваюся, що Янукович 2004-го і Янукович 2010-го - все ж різні люди. Сподіваюся, він і його команда усвідомлюють, що після цих виборів, які знову розірвали країну навпіл, необхідно робити кроки до об'єднання. Тому питання мови, НАТО і т.д. слід відкласти.

Сьогодні головним завданням є подолання економічної кризи. Країну треба витягувати з біди і забезпечувати зростання добробуту. Це можливо тільки в цільній, солідарній, соборній країні. Розколи і конфлікти ведуть до поразок, ми в цьому переконалися. При цьому Янукович також має розуміти, що опозиція повинна бути, вона корисна і з нею треба працювати. Сама ж опозиція також повинна не встромлянням палиць у колеса займатися, а зберігати конструктив.

Результат цих виборів неминуче позначиться і на виборах до місцевих рад. Сподіваюся, що в команди Януковича вистачить мудрості не робити якихось різких і агресивних кроків у регіонах країни. Досить вже ділитися і сваритися.

Андрій Романчук, депутат Івано-Франківської обласної ради, голова спостережної ради юридичної компанії «Moris Group»:

Щодо страхів галичан, мені пригадується, якою катастрофою здалася нам перемога в 1994 році Леоніда Кучми, якого тут зустріли гнилими помідорами. У 1999 році галичани вже голосували за Кучму. Я не стверджую, що так станеться і цього разу. Мова про те, що серйозних передумов для страху немає. Зрештою, Янукович уже був при владі - нічого ж фатального не сталося, пережили. І сьогодні я не бачу передумов для повернення 90-их з їхнім рекетом, переділами майна...

Нам треба усвідомити: вибір зроблено, причому цілком демократично, і, отже, з ним доведеться жити, подобається нам Янукович у ролі Президента, чи ні. Особисто я сподіваюся, що такий результат дасть поштовх для консолідації і розвитку самосвідомості місцевих еліт, для створення потужного лоббі інтересів Прикарпаття, для місцевого патріотизму. І завданнями цього лоббі мали б стати захист інтересів місцевого бізнесу і відстоювання базових національних цінностей. У який спосіб це відбуватиметься, ще важко сказати. Думаю, ключову роль може зіграти фігура губернатора, яка могла б стати центральною для цього лоббі. Результат виборів просто змушує до такого об'єднання.

Андрій Рязанцев, депутат Івано-Франківської міської ради, голова Асоціації банківського бізнесу:

На мою думку, в цій ситуації не можна займати позицію категоричного неприйняття. Незалежно від прізвища і наших вподобань, Президент обраний для всієї країни. Це факт.

За умови грамотної кадрової політики прикарпатці не відчують негативу. Зрештою, я впевнений, що Прикарпаттям керуватимуть саме прикарпатці. Губернатором повинна стати людина з місцевої політичної еліти, авторитетна фігура, яка зможе спрацювати як ефективний комунікатор, місток між областю і центром. А в економіці стільки проблем - а саме їхнє вирішення має стати пріоритетом, - що влаштовувати політичні розбори просто нереально.

Тому я абсолютно не розділяю поширену фобію про донецьких, які начебто прийдуть забирати чийсь бізнес.

Зрештою, сьогодні відрив Януковича від конкурента лише 3,5%, тому влада Президента не зможе стати необмеженою, йому доведеться рахуватися з сильною опозицією і дотримуватися рівноваги інтересів.

На місцевих виборах слід очікувати посилення Партії регіонів. Хоча б тому, що є частина населення, яка завжди голосує за чинну владу.

Юрій Соловей, голова «Громадського форуму Івано-Франківська»:

Президентські вибори - це великий міф, як, скажімо, свинячий грип. Наразі все в Україні вирішує парламент і уряд, і якихось змін цієї конфігурації очікувати зарано.

А нашій громаді передовсім слід опиратися на власні сили, бо не варто переоцінювати значення президентської влади для місцевих справ. Не бачу ніякої загрози і для місцевого бізнесу.

За великим рахунком, ці вибори нічого в Україні якісно не змінять. Справжнім початком змін стануть вибори до місцевих рад, коли прийдуть нові, молоді хлопці і зметуть усю цю псевдоеліту.

12 Лютого 2010, 12:55
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02