Щороку напередодні 14 лютого — дня всіх закоханих точаться суперечки про те, що це свято є запозиченим з інших культур, тобто чужим, безглуздим за своєю суттю та надміру комерційним. А я пропоную поглянути на нього з іншої точки зору — з точки зору любові. Адже його основою є кохання, якого в нашому надто сучасному і матеріальному світі бракує. А присутній у ньому культ любові, привід, незважаючи на суєту буднів, згадати, що рушійною силою життя вона і є. Зробивши невелике опитування людей, які мене оточують, я з’ясовувала, що важливіше в нашому житті: кохання чи мода на святкування дня Валентина.

 

«Те, що потребує мотивації, не святе» (Умберто Еко)

Першою свої роздуми висловила моя колега Леся Тугай. «Новий для нас Валентинів день, як на мене, не набув особливого статусу, який він має в Європі, бо там усе творить присутність споконвічної традиції. Тому для більшості він є лише черговим приводом презентувати щось своїй половинці. Особисто я не маю жодних особливих почуттів до цього свята, хоча, можливо, й хотілося б. Найприємніші свята — ті, до яких звикаєш роками, котрі мають певні родинні чи особисті усталені традиції й магічність. Наразі такими є духовні свята — єдині, котрі притаманні нашій ментальності не одне століття. Однак, гадаю, що день святого Валентина для наших дітей все ж набуде того чарівного сенсу, який йому надає, так би мовити, константа істинного кохання».

Журналіст Ольга Ткаченко до дня св. Валентина не готується ніколи, але любить, коли їй роблять сюрпризи в цей день. Мабуть, саме на це варто звернути увагу її другій половинці. «Добре що таке свято є. Хоч кохані мають завжди приділяти увагу одне одному. Я люблю будь-яке свято, яке містить у собі гарну історію, особливо романтичну».

Все більше людей переконані в тому, що це звичайнісінький день, який абсолютно нічим не відрізняється від інших. Так думає і 23-річна Ірина: «Для мене це день як день. іноді хочеться його провести тільки з тим, кого любиш: тихо, в романтичній атмосфері, з запаленими свічками, екзотичними фруктами і вином».

Жителька Івано-Франківська Ольга Кушнір: «День святого Валентина — дурне свято, бо підносити любов потрібно кожного дня, а не лише у визначений день. І подарунки потрібно дарувати, коли хочеться, незалежно від дат. До того ж, нав’язаною є символіка сердець: серця м’які, пластмасові, румові, картонні... Важливим є щирість від душі. Не обов’язково дарувати подарунки. Деколи досить лише слова «люблю», ніжного погляду та часу, проведеного разом».

А є люди, які, як на мене, народилися під зіркою любові, 14 лютого у них день народження. Про своє розуміння цього свята розповідає студент Андрій Чорноокий: «Колись це свято означало лише мій день народження, моє персональне свято, коли все крутиться навколо мене: подарунки, увага і привітання. Потім — це іменини мого однокласника Валентина. Таким чином цей день став святом не лише для мене, тепер вже і я міг на 14 лютого когось привітати, так ніби поділитися  з іншими «своїм» днем.
Раніше не було усвідомлення самої його суті. Ну день закоханих, значить день закоханих, так — два слова. Нині, звичайно, для мене є щось у тому трохи більше, це вже не лише мій день і день мого колишнього однокласника, тепер є усвідомлення, що всі довкола вже в контексті цього дня. День святого Валентина — це таке свято, яке стосується абсолютно кожного, тому що кохання трапляється з усіма, і це дуже важлива річ».

«Ви мало даруєте, даруючи з того, що маєте. Коли ви даруєте частину себе — ось щедрий дар» (Джебран Халіль Джебран)

У день св. Валентина велике значення мають подарунки, адже передусім традиції цього дня передбачають обмінюватися «валентинками» — своєрідними освідченнями в коханні. В Україні їх заведено дарувати всім, хто тебе оточує. Це, звісно, дуже приємно, особливо тим, у кого цього року з коханням так собі.

В крамницях воно створює величезний ажіотаж і приносить чималі додаткові прибутки. Купують, на жаль, все підряд, не вкладаючи в покупку особливої любові. Продавці кажуть, що найчастіше дарують різноманітні статуетки (ангелочки, хлопчики й дівчатка, котики, песики і т. д.), м’які іграшки, подушки у формі сердець тощо. Більш практичні закохані купують те, що напередодні замовила їх половинка. Зауважу, що зазвичай ніхто, навіть шалено закоханий, не звертає уваги на наповнення подарунків змістом. Часто їх обирають так: побачив щось яскраве і дороге — купив. Якщо вдуматися у зміст свята, то найкраще дарувати свою любов, підкріплюючи її дарунками, що символізують твою увагу, твої почуття. і, що найголовніше, — присутність. Гроші тут не мають жодного значення.
Гарною альтернативою однаковим презентам може стати популярний тепер гендмейд (рукоділля). Чому б не купити фарби і спробувати щось намалювати чи розмалювати або зробити власними руками якусь дрібничку, потрібну в господарстві річѕ Чи навіть зв’язати шкарпеткиѕ і нехай вони будуть незграбними, неідеальними, тобто не матимуть перфектного вигляду. Це все дурниці. При тій умові, що ви дійсно даруєте частинку себе.
Що стосується «валентинок», то їх  часто дарують, не наповнюючи лише своїм, таємним змістом, тобто не пишуть: «Я тебе кохаю». А навіщо, якщо вже все, що треба в цей день, написали  за нас. Хіба це справді так?

«Амур, бог кохання, є й богом світу» (Проперцій)

Насамкінець нагадаю, Рік тигра за китайським календарем починається саме 14 лютого. Чи не бачите в цьому знакові того, що світом таки править любов?
15 Лютого 2010, 10:26
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47