news-image: У Франківську зупиняли епідемію серцево-судинних катастроф
Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» 21-22 квітня завітав на Прикарпаття. Мета проекту – підвищити якість надання медичної допомоги населенню та зробити доступними високоспеціалізовану діагностику й лікування.

В рамках проекту фахівці МОЗ України та інститут імені Амосова провели в Івано-Франківську безкоштовні консультації для дорослих та дітей.

Одним із найнебезпечніших наслідків нинішньої ситуації в Україні є психологічний стан українців та вірогідний стрибок захворювань, у першу чергу серцево-судинної системи, кажуть фахівці. Тому впровадження в усіх регіонах (з урахуванням місцевих особливостей) якісної та доступної діагностики, ургентної догоспітальної та госпітальної допомоги є питанням національної значущості.

Проект стартував у вересні 2014 року у Черкасах. Відбулися поїздки  до Сумської, Житомирської, Полтавської , Запорізької,  Вінницької областей, міст Богуслав Київської області та Новоград-Волинський Житомирської, Дніпропетровської, Тернопільської, Волинської та Рівненської області, Львівської (з відвідування Турківського району), Хмельницької та Одеської областей.

На Прикарпаття у рамках проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» приїхала виїзна бригада фахівців у складі: головного позаштатного спеціаліста МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих», д. мед. н. К.В. Руденка, та бригади фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, Інституту педіатрії акушерства і гінекології, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика .

У рамках програми робочого візиту 16 березня на базі Івано-Франківської центральної клінічної міської лікарні відбулася науково-практична конференція за участю обласних та районних кардіологів, терапевтів, лікарів сімейної медицини, швидкої допомоги та інших фахівців. Сателітне засідання «Вроджені вади серця. Сучасний підхід до діагностики та лікування» для педіатрів, неонатологів, дитячих кардіо-ревматологів та акушерів-гінекологів пройшло на базі Обласної дитячої клінічної лікарні. Фахівці НІССХ імені М.М. Амосова та ІПАГ розповіли про новітні методи, які застосовуються у сучасній практиці, про своє бачення організації взаємодії та наступності при лікуванні хворих із серцево-судинними патологіями. Під час конференції відбулася відверта розмова та обмін досвідом, були обговорені суттєві моменти ефективної та злагодженої співпраці фахівців високоспеціалізованих закладів охорони здоров'я та лікарів первинної ланки.

Київські та Івано-Франківські фахівці провели сумісне обстеження та консультації найбільш складних пацієнтів регіону. Серед них, новонароджена дитина з рідкісною  патологією – пухлина серця, яку проконсультував Р.М. Вітовський, д.мед.н., проф. каф. хірургії серця та магістральних судин НМАПО імені П.Л. Шупика. Також консиліум фахівців перинатального центру, НІССХ імені М.М. Амосова та ІПАГ розглянув випадок франківчанки, у якої після пологів було діагностовано гіпертрофічуа кардіоміопатію. Прийнято рішення про доцільність переведення хворої на подальше лікування до інститут імені М.М. Амосова.

Під час візиту Костянтин Руденко ознайомився з роботою кардіологічної та кардіохірургічної служб регіону. Руденко провів робочі зустрічі з заступником голови ОДА Ігорем Пасічняком та начальником департаменту охорони здоров’я Романом  Мельником, під час  яких обговорювались питання доцільності створення єдиного регіонального кардіохірургічного центру.

22 квітня фахівці ММ. Амосова прочитали цикл лекцій для студентів, аспірантів та викладачів Івано-Франківського національного медичного університету. Костянтин Руденко провів робочу зустріч з ректором закладу М. Рожком.

«Ситуація із серцево-судинними захворюваннями в Україні з кожним роком погіршується, незважаючи на те, що за рівнем ефективності використання сучасних високотехнологічних методик діагностики і лікування та їх результативності Україна не відстає від країн Заходу, - розповідає Костянтин Руденко, доктор медичних наук, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих», заступник головного лікаря НІССХ імені М.М. Амосова. -  Одна з причин цього – недостатня обізнаність людей у необхідності прийняття кардинальних рішень щодо свого здоров’я, нерозуміння можливостей сучасної медицини. Тому зараз, за допомогою Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф», ми поширюємо знання, необхідні усьому українському населенню.

В основі цього проекту – виявлення та ефективне використання наявних ресурсів, плідна взаємодія на усіх рівнях надання медичної допомоги, об’єднання зусиль сусідніх регіонів з метою розумного використання обладнання, особливо високоспеціалізованого. Дуже важливий аспект проекту – це сприяння поліпшенню якості сучасної медичної освіти та підвищення рівня професійної кваліфікації медиків».

23 Квітня 2015, 8:38
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47