news-image: Боєць АТО розповів франківським школярам що дарує імунітет від сепаратизму
«Я хочу, щоб війна завершилася не якнайшвидше, а остаточно. Моєму синові — дев’ять років. Коли я приїжджаю додому, він каже мені: «Тату, я йду воювати». Це страшно чути. Тому я хочу, щоб війна завершилася раз і назавжди, щоб перемога була за нами. Дякую Богові, що дав мені шанс боронити свою країну, але я не хочу, щоб мій син то робив», — з такими словами до учнів Івано-Франківського обласного ліцею для обдарованих дітей з сільської місцевості та гостей з Херсонщини звернувся боєць 37-го окремог

На зустріч з дітьми військовий приїхав зі східного фронту, адже переконаний, що саме національно-патріотичне виховання молодого покоління українців дарує імунітет від сепаратизму. Ми поспілкувалися з ним про те, наскільки важко бути націоналістом та жити в східній Україні, а також про важливість патріотичного виховання сучасної молоді.   

— Що спонукало приїхати вас з передової до Івано-Франківська на зустріч із дітьми?   
— Нині дуже багато уваги приділяють дітям зі сходу України, а діти скрізь однакові, скрізь їм потрібна увага. Мені випала така нагода побачити Івано-Франківськ та докласти свої зусилля до патріотичного виховання української молоді. На мою думку, тут немає кордонів, немає обмежень містами, областями, регіонами. Патріотичного виховання потребують як діти з Маріуполя, Авдіївки, так і з Івано-Франківська. Дітям не треба щось нав’язувати, це дуже мудре, помірковане покоління, розвинене в патріотичному плані.
— Упродовж десяти днів на Прикарпатті перебували діти з Херсонщини, які спільно з учнями івано-франківських шкіл записали відеозвернення до своїх однолітків з Маріуполя... Як гадаєте, чи можна таким чином об’єднати країну, налагодити мости порозуміння між жителями різних регіонів України?
— Будинок починають будувати не з даху, не з вікон, не з дверей і не з димаря, а з фундаменту. Діти — фундамент будь-якої нації, країни, суспільства. Тому я переконаний, що треба єднати дітей, щоб саме вони долали роками створені штучні бар’єри. Держави України, як мені, націоналісту, не прикро це казати, на жаль, нині немає. Держава Україна якраз здобувається нами на фронті, а дітьми — в своїх рідних містах розумінням та ставленням до української культури та історії. Нам є ким і чим пишатися, нині кується новітня історія України, і ці діти також у неї ввійдуть як розбудовники Української держави.
— Скільки ви вже воюєте на східному фронті і що додає вам сил на передовій?
— Воюю з серпня 2014 року. Об’їздив майже всю Донецьку область. Зрозуміло, що дуже приємно, коли волонтери привозять нам усе, що потрібно. Але найбільше додає сил розуміння того, для чого ти воюєш. Коли бачиш дітей, особливо з Донецької області, де насправді все погано, де проукраїнськи налаштованих жителів цькують, коли вони, бачачи українських солдатів, кричать «Слава Україні!» або «Ура, солдати!», то розумієш, що ти робиш правильну справу. Саме заради дітей, держави ми воюємо. Нашому поколінню випала така місія. Я вдячний Богові за те, що мені випав шанс захищати свою країну. А теперішні дошкільнята, школярики, молодь будуть розбудовувати справжню Українську державу.
— Ви родом із Запоріжжя. Чи складно бути націоналістом, живучи в Східній Україні?
— Не складно, просто це інакше, аніж бути націоналістом у Західній Україні. Тут можна ходити і казати на кожному кроці, що я — «бандерівець». У нас в Запоріжжі ситуація трохи важча, є певний спротив. і річ не в тому, що на сході живуть погані люди, а в  пострадянському минулому, з якого ми дуже багато поганого почерпнули, та у великій кількості переселенців із Росії. У них інша ментальність, цінності, погляди на життя, вони не розуміють багато чого, що розуміють українці, котрі живуть на сході. Дуже багато моїх друзів і з Запоріжжя, і з інших східних регіонів воюють на боці українських військових, є справжніми патріотами. Не будемо забувати, що засновник теорії інтегрального націоналізму Дмитро Донцов народився в Мелітополі. 
Якщо ти обрав для себе правильний шлях, ти розумієш, що це твоя земля, ти в себе вдома, просто свій дім інколи потрібно прибирати, підфарбовувати, інколи ще щось зробити. На Прикарпатті просто більше людей, які допомагають тобі в цьому, а в Запоріжжі — трішки менше. Воно не важче, але більше роботи треба робити.
— Який основний месідж хочете донести до читачів газети «Галичина»?
— Хочеться донести ту думку, щоб батьки дуже відповідально ставилися до виховання своїх дітей, бо те, що доводиться бачити у прифронтових населених пунктах, є наслідком того, що дорослі або не мали часу, або не хотіли займатися вихованням власних дітей, тому вони й виросли такими жорстокими. Сепаратизм починається з байдужості батьків до виховання своїх дітей. Також велика відповідальність — і на вчителях. Дуже мало є педагогів, які виховують своїх учнів в патріотичному дусі, всі інші ставляться до цього, як до роботи. Вчителі мають бути беззаперечними авторитетами, першими особами в сім’ї та у суспільстві на рівні з міліціонерами, навіть вище. У нас нині не так. В одній зі шкіл Маріуполя працює молодий вчитель, років 35, він ходить у вишиванці, організовує патріотичні зустрічі для школярів, попри те, що його цькують і директор школи, і з відділу освіти. Варто розуміти, що Маріуполь — це не Івано-Франківськ чи Львів. Я не хочу применшити значення патріотів Івано-Франківська і всієї Західної України, але це такі різні речі — бути патріотом там і тут. Я бачив хату на Донбасі, на якій майорів червоно-чорний прапор. За таке можуть у кращому випадку спалити хату. А людина цього не побоялася й вивісила прапор. Оце патріот! Таких патріотів на сході є багато, просто не в такій пропорції, як на заході. і цих українських патріотів покинули на поталу москалям, а ті, що хотіли, те й робили. 23 роки ніхто нічого не хотів робити, ніхто нічого не хотів знати, були лише — гроші... гроші... Ці гроші довели до війни. Нині ми воюємо саме через те, що були байдужими 23 роки, не займалися нічим: ні дітьми, ні громадянами, ні армією. Але я впевнений, що тепер усе зміниться, адже багато людей робить усе для того, щоб ті зміни відбулися, і не менш важливо, що нині модно бути патріотом.

Газета Галичина

23 Квітня 2015, 12:54
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47