http://www.umoloda.kiev.ua/img/content/i21/21599.gifУкраїнці будуть менше пити. Зате більше курити?

Після довгих років боротьби медиків і громадських організацій з пивним лоббі в парламенті у четвер, 11 лютого, таки набув чинності закон, що забороняє продавати «слабоалкоголку» неповнолітнім. В Україні, яка протягом останніх років лідирує з-поміж 40 країн Європи за підлітковим алкоголізмом, такий закон - це безсумнівний поступ. От тільки, на жаль, широкою громадськістю залишилося непоміченим, як цим законом, наче димовою завісою, скористалося інше лоббі - тютюнове. Воно спромоглося протягнути в документі положення, яке дозволяє власникам кафе і ресторацій не очищувати своїх закладів від тютюнового диму й не відводити 50% їхньої площі для некурців.

Що заборонили?

Відтепер не можна продавати пиво та слабоалкогольні напої неповнолітнім. Продавці повинні вимагати паспорт або інший документ, який підтвердить вік покупця. За порушення цього правила продавцю загрожує штраф у 6800 гривень.

Пиво та «слабоалкоголку» не можна буде пити у парках, на дитячих та спортивних майданчиках, у лікарнях, навчальних та освітньо-виховних закладах, у громадському транспорті, у культурних центрах, у ліфтах, в органах державної влади. За розпивання в цих місцях - штраф від 17 до 85 гривень. Попався двічі - від 51 до 119 гривень.

До 11 лютого 2010 року будь-хто міг прийти до школи чи й дитсадка, продати там пиво і ще й допомогти дітлахам відкоркувати пляшку - і це не було порушенням законодавства. З початку незалежності такі напої офіційно не вважалися в Україні алкоголем. І ніякі обмеження на рекламу, продаж та споживання на них не поширювалися. За шість парламентів лише шість депутатів-одинаків намагалися їх запровадити. Та їхні законопроекти навіть не ставились на голосування.

Хто герої?

І раптом 21-го січня у Верховній Раді - 359 голосів «за» закон, який два роки пролежав без руху! Комуністи - одностайно, в Блоці Литвина - усі, крім самого Литвина, в Партії регіонів та у БЮТ - більшість обранців. Лише уламки НУНСу віддають менше половини своїх голосів.

Що сталося з депутатами, звідки раптом таке прозріння?

«Більшість внутрішньо була готова проголосувати. Через тиск медіа, громадськості, яка обговорювала небезпеку пива та «слабоалкоголки», - розповідає автор закону віце-спікер Микола Томенко. - Головна складність полягала у тому, щоб поставити його на голосування». Віце-спікер пояснив, що скористався службовим становищем і упросив спікера Володимира Литвина дати закону шанс. От така надихаюча історія.

Однак, за підказкою Коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну", ми відкрили іншу, не таку привабливу, історію. Виявляється, депутатам не повідомили, що, впроваджуючи обмеження на пиво та лонгери, вони одночасно допомагають поширювати інше лихо.

...І антигерої

За оцінкою Світового банку, паління вбиває більше українців, ніж алкоголь. В рейтингу факторів, які викликають хвороби, цигарки на третьому місці після високого кров'яного тиску і високого рівня холестерину. Експерти банку пророкують більше половині курців смерть від цієї звички.

За останні п'ять років під тиском громадськості й медиків парламент запровадив чимало обмежень і на паління. Одне з них - вимога ізолювати від диму принаймні 50% місць у кафе, барах та ресторанах. Ця вимога набрала чинності 11 липня минулого року. Як стверджує екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук, це одразу зменшило статистику серцевих нападів.

Чи справді це настільки важливо? Цікаву інформацію можна знайти у внутрішніх документах гігантів тютюнової індустрії, які були розсекречені за рішенням суду у Сполучених Штатах (див. на сайті http://tobaccodocuments.org). Ось як, наприклад, описує «Philip Morris» значення для тютюнників заборони на паління на робочому місці й обмежень на паління в громадських закладах. «Якщо буде запроваджена повна заборона, індустрія втратить від 8,7 до 10,1% виробництва... Випадки повної відмови від звички палити почастішають на 74%».

І що? В Україні скасовують вже чинну заборону, яка передбачала, щоб у місцях громадського харчування не менше половини площі відводилося некурцям. Та ще так, щоб тютюновий дим не потрапляв на цю територію. Якщо ж власникові ресторану дотримати вимогу не вдається - тоді, будь ласка, повна заборона паління в закладі! Новий закон викреслив зі старого ці слова: «так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію». Іншими словами, тепер власникові бару достатньо написати на столику «Куріння заборонено», і хмари диму - це вже не його клопіт.

Хто таке придумав? Ідею схвалили в комітеті Ради по податках. Очолює його Сергій Терьохін з БЮТ. Першим замом є Микола Круглов з Партії регіонів. Запекла боротьба їхніх лідерів на телеекранах не заважає депутатам обох сил домовлятися про поширення тютюнового диму.

А безпосередньо висунув ідею депутат, який пішов і від «синіх», і від «помаранчевих», - Тарас Чорновіл. В новому законі він також виписав іншу поступку для тютюнових компаній. Раніше вимагалося: кожні три роки уряд затверджує кольорові малюнки та написи типу "Куріння пошкоджує сперму і може призвести до імпотенції", а виробники цигарок впродовж шести місяців після затвердження розміщають їх на пачках. Тепер, на пропозицію пана Тараса, такі малюнки з написами уряд має оновлювати кожні п'ять років, а виробники можуть наносити їх через вісімнадцять місяців після затвердження.

Ми поцікавилися в обранця, що спонукало його проштовхнути в антиалкогольному законі поблажки для тютюнових компаній.

«Звернення низки компаній. Зрештою, усі ці страшні написи я бачив у Канаді чи Таїланді. Це не заважало мені купувати цигарки» , - відказав Тарас Чорновіл, але чомусь ніяк не зміг пригадати, які ж компанії до нього звернулися.

- Ідея щодо зняття вимоги по диму була моя. Технологічно її дотриматися неймовірно складно, що дає підстави для зловживань. Це треба якийсь акваріум для курців будувати. Я вважаю, ця норма була штучною, - рознервувався депутат.

- Але хіба це нормально, що парламентарій захищає продавців шкідливих звичок? Зрозуміло, що Ви сам палите, але ж закони - для виборців?

- Виборці так само палять. Якщо в країні половина дорослих свідомих людей палить, чому хтось не може стати на захист їхніх прав? - відрізав Тарас Чорновіл.

На завершення - кілька статистичних показників. На жовтень минулого року, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, в Україні палило 47% чоловіків і 6% жінок. Цікаво, що 2005 року, коли були запроваджені перші обмеження на паління, курили 62% чоловіків та 16% жінок. Зміни очевидні, як і те, що народні обранці повинні захищати народ, а не тютюнову індустрію.

22 Лютого 2010, 13:20
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30