Тюдівці протестують під обласною прокуратурою. Дружина побитого сільським головою Дмитра Колотила з сином

Громади Тюдова й Угринова повстали проти свавілля сільських голів

Понад півроку мешканці Тюдова, що на Косівщині, потерпають від знущань сільського голови Василя Слижука. Війт незаконно розпродує коштовні землі туристичного гірського села, жорстоко б'є односельчан, зі зброєю в руках погрожує їм розправою. Геть очманілий від влади, війт нахваляється, що скаржитися на нього - марна справа, бо, мовляв, він просто купив районну прокуратуру...

Земля - товар

Терпець селянам нарешті урвався, коли сільський голова разом із своїм сином скалічили бейсбольними битами мешканця села Дмитра Колотила, який намагався протистояти безчинствам війта. У середу, 17 лютого, тюдівці зібралися під обласною прокуратурою. Історію своїх поневірянь вони почали з серпня минулого року, коли в село навідалися працівники СБУ.

«Слижук підробляв рішення сесій, на підставі чого вироблялися акти на землю. Відповідно, потім землю він перепродував», - розповідає депутат сільської ради Богдан Чекіт.

У серпні 2009 обласна прокуратура порушила кримінальну справу стосовно службових осіб Тюдівської сільської ради за ст.ст. 364 ч.2, 366 ч.2 КК України, які, зловживаючи службовим становищем, оформили державні акти на право власності на земельні ділянки площею 3,1307 га. Збитки, завдані сільській громаді внаслідок незаконного вилучення та продажу землі, оцінили у 1 037 650 грн. Тоді на допит в обласну прокуратуру викликали депутатів сільради. Мешканка села Дарія Сухолитка розповідає: «У мене дочка - інвалід першої групи. Влітку прийшли до мене з СБУ і сказали, що Слижук записав на дитину 90 соток. Я їм не вірила. Наступного дня вони мені показали три державні акти, оформлені на доньку, і повідомили, що 70 соток він вже продав».

У Андрія Артемчука сільський війт забрав документи на хату і пригрозив життям на вулиці

Кримінальна справа не зупинила Василя Слижука. Восени 2009 року з'ясувався ще один факт. В село прибула бригада робітників, яка почала щось будувати на березі Черемоша. Слижук пояснив людям, що вони будуть укріплювати береги. Та згодом з'ясувалося, що, за фальсифікованим рішенням сесії, у селі має розпочатися будівництво міні-гідроелектростанції. Селяни, які живуть неподалік ріки і досі не можуть отямитися від повені 2008-го року, не на жарт злякалися й почали протестувати. Тоді депутати сільради й вирішили покласти край самоуправству голови сільради. 16 листопада 2009 року на позачерговій сесії сільради депутати призупинили роботи з будівництва міні-ГЕС та 15-ма (з 19-ти) голосами усунули Слижука з посади. Виконувати обов'язки сільського голови доручили секретарю сільради Оксані Довганюк.

Куля в голові

Василь Слижук складати повноваження не поспішав. Звикнувши одноосібно приймати рішення, оголосив сесію недійсною. «Він не хотів передати печатку секретарю сільради, - розповідає Богдан Чекіт. - Робота сільради практично паралізувалася, а він робив різноманітні провокації. Одному завірить довідку, іншому не завірить. Міг просто порвати документи, на які треба було вдарити печатку». Оксана Довганюк додає: «Через те, що нема печатки, працівники дитячого садка не можуть отримати зарплату, не можемо зареєструвати новонароджених дітей, здати звіти, видати паспорт повнолітнім».

Частина родинного "холдингу" Слижуків

Свавілля Слижука цим не обмежилося. З'ясувати стосунки з непокірними селянами він вирішив з допомогою кулаків. 5 лютого він побив депутата сільської ради Василя Фірчука. Той одразу поскаржився у міліцію. «Свідчення у мене взяли аж 12 лютого. Я попередив, що наступного будуть бити Дмитра Колотила. Міліція на це уваги не звернула. У суботу, 13 лютого, ті прийшли з пістолетом додому і мене шукали. Я від суботи вдома не ночую...», - розповідає потерпілий.

Дмитро Колотило і справді виявився наступним. Його дружина Галина Колотило розповідає, що Василь Слижук разом зі своїм 22-річним сином Назаром перестріли його на дорозі, витягли з машини і побили дерев'яними битами. Сьогодні Дмитро Колотило у важкому стані в обласній лікарні.

Сам Слижук описує ситуацію інакше, намагаючись подати пригоду як вимушену самооборону, під час якої він отримав вогнепальне поранення й змушений був злягти до лікарні. Правда, пораненого війта постійно бачать у селі, часто буває він в Івано-Франківську. У вівторок навіть навідався до редакції газети.

Причиною сутички з Дмитром Колотилом сільський голова вважає розбіжності у політичних поглядах і пияцтво свого опонента. «Він очолює у селі організацію КУН, а я є керівником районної організації Партії регіонів», - пояснює війт. - Того дня Колотило напився в дзюдзьку, поставив машину впоперек дороги, вийшов з машини і почав стріляти. Стріляв мені в голову, моєму синові - в руки». Василь Слижук показує невеличку ранку над бровою і додає: «Добре, що кістка тверда. А якби в око попав?» Слижук запевняє, що він воювати не хотів, хоч міг би запросто покарати нападника. Бо в Колотила, мовляв, не пістолет, а так - «пукавка». «В мене також був пістолет... настоящий «ТТ», але я не стріляв, а якби би влупив, то в нього б голова розлетілася. І був би йому конец», - переконував, як умів, війт. Коментарі зайві. Сподіваємося тільки, що «ТТ» у Слижука - іменна нагорода від Президента або міністра УМВС. Або ж він щось плутає. В іншому разі, як повідомили «ГК» в обласному управління МВС, власнику такої зброї загрожує кримінальна відповідальність.

Після пікету селянами обласної прокуратури 17 лютого Василь Слижук таки передав печатку Оксані Довганюк. Та доки він залишається на волі, селяни бояться навіть спати. «Збираються дві-три сім'ї і разом ночують, додому ніхто не йде», - скаржиться Василь Фірчук. А біля в.о. голови сільради Оксани Довганюк щодня чергують 3-5 депутатів.

З прокурором за ручку?

Василь Слижук очолив сільську раду чотири роки тому. Тоді сільрада виділила київським бізнесменам дві ділянки під будівництво відпочинкових комплексів. Слижук цим скористався і, створивши ініціативну групу, виступив проти дерибану землі. Попередній сільський голова сам написав заяву на звільнення і добровільно пішов зі словами: «Подивимося, як вами нова влада накерує».

Його застереження, на жаль, виявилося пророчим. Василь Слижук, здобувши посаду, не втримався від спокуси заробити на землі, сотка якої у мальовничому гірському Тюдеві коштує від 2,5 до 4 тисяч грн. На сьогодні достеменно не відомо, скільки сільської землі він встиг розпродати: слідство ще не завершене. Зате точно відомо, що Фірчук з Колотилом не єдині, на кого колишній війт піднімав руку.

Жителька Тюдова Світлана Яремчук каже, що рік намагалася приватизувати земельну ділянку, а все закінчилося плачевно: «Він у сільській раді мене так стукнув кулаком по голові, що окуляри в лоба залізли. То я не перший раз з ним билася». Після цієї бійки Світлана написала заяву у міліцію, звідки отримала відповідь, що Слижука оштрафували на 400 гривень, і пораду подавати справу до суду. «На нього нема управи. Він явно-славно каже, що з прокуратурою за ручку ходить. Неодноразово заявляв і на сесії сільської ради, і на сході села, що ніхто йому нічого не зробить, бо купив районного прокурора Хомина», - розповідає жінка. Депутат Василь Фірчук додає: «А тепер він приїхав з Франківська і каже, що обласну прокуратуру купив. По селу кричав: я купив прокурора області, я майбутній голова райдержадміністрації!»

Приватизувати землю намагався й пенсіонер Андрій Артемчук, необхідні документи приніс до сільради. «Слижук забрав у мене папери і сказав: тепер ти житимеш на вулиці. Мені депутати порадили виробити нові документи. Я так і зробив. А Слижуку сказав: ті папери можеш засунути собі в одне місце», - розповідає пенсіонер.

Такі витівки Слижука селян вже навіть не дивують. І не таке бачили. «Кілько раз ми виділи, як він понабирає курвів і возить їх всюди, - розповідає Світлана Яремчук. - То це голова сільської ради? То сміх!»

Самого Василя Слижука селяни порадили шукати на автозаправній станції біля його хати. Крім автозаправки, у родинному «холдингу» Слижуків - магазин, сауна, пральня, газова заправка. Коли репортер «ГК» спробував його сфотографувати, вибіг кремезний молодик з двома «помічниками» і привітав журналіста словами: «Шо ти фотографуєш тут, б...ь?!» Депутат сільради, який проводив автора статті до маєтку війта, пояснив, що це син колишнього голови Назар і така манера спілкування є звичною для їхньої сім'ї. Він також порадив, що зустрічі з Назаром краще уникнути. Назад довелося швидко повертатися побічними вуличками.

Того ж вечора відзначився і його татусь. Повертаючись із допиту в обласній прокуратурі, Василь Слижук проїжджав повз сільраду, де зібралося кілька депутатів. Війт висунув руку у віконце і показав односельчанам піднятий середній палець. Втім, мешканці Тюдова таки сподіваються, що правоохоронні органи доведуть кримінальну справу до логічного завершення. Інакше, кажуть селяни, у кращому разі вони знову будуть пікетувати прокуратуру. У гіршому - на Слижука чекає самосуд.

УГРИНІВ: земельні апетити Романа Терешкуна не здатні вгамувати ні протести громади, ні рішення судів. Селяни чекають місцевих виборів, щоб позбутися ненаситного війта.

Земельне питання псує очільників місцевого самоврядування. Особливо, якщо село розташоване поблизу обласного центру, як Угринів. Охочих придбати ділянку під забудову - черга шикується. Спокуса стає нездоланною, і жоден мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення зупинити війта й кількох депутатів сільради вже не здатен. Якщо війт достатньо винахідливий, нахабний і з «прихватами» серед земельників і в прокуратурі. Тоді село за лічені роки перетворюється в дороге передмістя: на колишніх колгоспних землях виростають вілли скоробагатьків, заправки, ресторани.

Конфлікт між мешканцями Угринова і сільським головою Романом Терешкуном триває щонайменше чотири роки і неодноразово висвітлювався на сторінках «ГК». Відколи у 2006 році селяни з'ясували, що рішенням сесії ще від 21 грудня 2003 року - як вони підозрюють, фальсифікованим - пайовані землі «перенесли» в охоронну зону газопроводу, а на їхніх паях, наче гриби після дощу, почали рости престижні котеджі, протистояння з війтом не припинятється. На сьогодні навіть суха хроніка цієї війни вже зайняла б не одну газетну шпальту. До того ж вона ледь не щотижня поповнюється новими епізодами.

Дерибан триває

Позаминулого тижня мешканці Угринова пікетували обласну прокуратуру, вимагаючи від правоохоронців зупинити роздачу сільрадою і сільським головою ділянок на колишніх пайованих землях. Свого часу угринівці відважилися звернутися до Тисменицького райсуду з позовом на службових осіб сільради й оскаржити рішення про «перенесення паїв», прийняте без згоди зборів пайовиків, що є грубим порушенням Земельного кодексу України. І 26 червня 2008 року суд виніс рішення на користь селян. Роман Терешкун оскаржив рішення першої інстанції в Львіському апеляційному суді і - майже диво! - програє. Селяни святкують перемогу, але, як виявилося, передчасно.

Постанова суду, якою рішення сесії по пайованих землях визнано неправочинним, не зупиняє Романа Трешкуна, який продовжує роздавати й продавати за безцінь ділянки, що мали б належати колишнім колгоспникам. В розпорядженні «ГК» документи, що підтверджують масштабні спекуляції ділянками через підставних осіб з кількома перепродажами, після чого остаточний власник вважається добросовісним набувачем. Скажімо, ще в 2005 році якась мешканка Івано-Франківська Валерія Лєвшакова продала за один день з десяток ділянок площею 0,25 га підприємцю Олександру Меркулову, інша - кілька ділянок ТОВ «Екстім». І в 2009 році ці ж та інші підприємства й фізособи отримують наділи на пайованих землях, хоча вже усій громаді відомо про рішення суду.

Селяни спробували стримати свавілля голови, створивши громадську організацію «За справделивість», активісти якої стали регулярно відвідувати сесійні засідання й блокуючи рішення про надання ділянок на їхніх землях. Марно. Минулого року 2 га дорогої землі поблизу Калуського шосе отримало подружжя Пилип'юків, хоча деякі депутати сільради чомусь не пригадують голосування з цього питання... Але поки УБЕЗ з'ясовував, чи легітимне рішення, ділянку встигли перепродати. Потім 2 га пайованих земель в урочищі Боднарчик під особисте селянське господарство відійшло тому ж Олександру Меркулову. Приблизно 1,5 га зовсім недавно вирішено продати бізнес-партнерам Меркулова з ТОВ «Енергобуд». Спроба голови ГО «За справедливість» Лазара Будзенка заперечити війтові під час сесії закінчилися штурханиною і лайкою. Втім, Терешкун не вперше вдається до рукоприкладства: у жовтні 2008 року пан Лазар, чоловік вже похилого віку, просто на сесії отримав від Терешкуна такий удар в голову, що довелося звертатися до лікарні.

Вистава одного актора

Протягом 2008-2009 років мешканці Угринова випробували різні способи й засоби вгамування надто охочого до сільських земель голови - кількаденна облога сільради, нічне розорювання полів, запланованих до приватизації, звернення до прокуратури, позови до суду, погрози перекрити Калуське шосе, незадовільна оцінка роботи на сході села два роки тому, а з війта, як з гуски вода.

Фото Олекси Бутчака

Два тижні тому Роман Терешкун організував спектакль під назвою звіт сільського голови перед угринівською громадою. Запросив депутатів Тисменицької районної ради, юристів, підприємців, духовенство, мешканців. Зо півгодини ропзовідав про здобутки. Скажімо, про школу, збудовану за кошти від продажу 4 га з аукціону в 2004 році. Але забув згадати, що продав якраз колишні пайовані землі, за рішенням, яке суд тупер визнав незаконним. Як і про те, що на шкільній ділянці виріс його триповерховий будиночок. Про будівництво стадіону, з якого чомусь, за словами селян, в невідомому напрямку щез родючий шар грунту... Про заасфальтовані вулиці, тільки не про приховані від мешканців рішення сільради. Врешті, на дорікання звичайних мешканців за продані землі Терешкун відказав, що мав право продавати, бо покупці - також громадяни України. «Але ж обирали вас не всі громадяни України, а саме угринівські. Чому наша громада має бути ображена?» - не відступали угринівці, але відповіді не отримали. Коли ж дійшло до голосування з приводу оцінки діяльності голови, несподівано прибули юнаки з сільської футбольної команди, які й забезпечили війтові «тверду четвірку».

«Гаражна» справа

Тим часом лави опозиційної до війта громадської організації «За справдливість» поповнюються новими членами. Нещодавно її союзниками стали учасники гаражного кооперативу «Довго нива», які скаржаться, що війт хоче відібрати в них гаражі. Ті розташовані на нинішній території Угринова на вул. Хіміків, тобто на межі між містом і селом.

Минулого року на воротах гаражів з'явилися «писульки» від сина Терешкуна Олега Романовича з вимогою знести конструкції, оскільки ті розміщені на його землі. Виявляється, що територія, яку місто ще в 1996 році надало кооперативу під гаражі, перейшла в юрисдикцію сільради. Виданий містом державний акт на право власності на ділянку, де розміщено гаражі, на ім'я Ярослави Костюк був скасований за позовом сільради. При чому рішення сесії в 2003 році про передачу нерухомого майна на тій ділянці, яке також належало підприємцю Костюк, з'явилося значно раніше, ніж судове рішення. Терешкун просто «забув» повідомити тодішніх депутатів про саме існування власника. З 80 арів, які отримала тоді в розпорядження сільска рада, частина негайно була надана синові голови, частина - багаторічному адвокату Терешкуна Миколі Гусаку. Певно, як гонорар за працю в суді.

Документацію кооперативу якось вдало загубили, згодом рішенням сесії перенесли «Довгу ниву» на територію поблизу зализниці. Попередити про це власників гаражів, правда, забули. «Такий-от Терешкун зробив хитрий маневр: землю виділив біля зализниці, але гаражі там дав іншим людям, грошовитішим. А назва та сама ніби, і голова там новий. А наших людей просто тепер викидає! Навіть засновників кооперативу!» - розповідає один із потерпілих «гаражників Ярослав Свистун.

Так 120 гаражів опинилися раптом на приватній землі війтового сина і авдоката.

Сьогодні Василь Куцик, Ярослав Свистун, Тома Гурик та інші члени кооперативу і мешканці села знову намагаються оскаржити рішення сільради - спільно з Ярославою Костюк. Подали одразу три позови. Втім, у Терешкуна часу відвідати судове слухання ніяк не знаходиться. І справді, а навіщо? Як показує практика, суд війтові не указ.

25 Лютого 2010, 13:06
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47