Свого часу в матеріалі «Автотранспортні «зав’язки» ми вже торкалися проблеми рівня якості послуг автоперевезень пасажирів в області. Тоді йшлося про села Болехівської міськради, що потерпають від перевізницької класифікації маршрутів на «прибуткові» і «неприбуткові». Нині в центрі нашого дослідження — Рогатинщина, зокрема її букачівський напрямок — села Васючин, Вільхова, Підмихайлівці, Букачівці, Воскресінці, Чернів і т. д. Люди засвідчують, що через збитковість рейсів, якою мотивують перевізники, пенсіонери не можуть скористатися своїми пільгами, у вихідні дні годі й дочекатися автобуса, а через маломісткість «пижиків» у ранковий час пасажирам доводиться горбатіти стоячи. «Простіше до обласного центру добратися через сусідню Львівську область — там належний порядок», — наголошують у своєму зверненні до «Галичини» селяни,  а деякі депутати Рогатинської райради, сільські голови, працівники обласної психіатричної лікарні № 2 села Підмихайлівців вимагають відновити колишній графік сільських маршрутів  та допомогти ВАТ «Рогатинавто», Рогатинським райдержадміністрації та райраді «вирішити питання позитивно, а не давати відписки»...

 

«Листопад» нарікань

Попри те, що перший заступник голови Рогатинської РДА Володимир Андрійків згаданий напрямок, так званий букачівський кущ, назвав «одним із найкращих у наданні послуг пасажирських автоперевезень», є факти, які переконують: проблема в обслуговуванні деяких сіл однозначно, як кажуть, не висмоктана з пальця.

Для прикладу, що, на думку користувачів послугами, наочно ілюструє якість пасажирських автоперевезень на Рогатинщині, наведемо коротенький витяг зі звернення голови профкому  обласної психіатричної лікарні №2 села Підмихайлівців від імені працівників лікувального закладу, які щоденно добираються на роботу з 22 сіл району, до керівництва Рогатинської РДА: «Лікарня обслуговує пацієнтів з районів області, до яких приїжджають родичі переважно у вихідні дні. Але щоб доїхати до лікарні, потрібно добиратися через іншу область — Львівську, на Ходорів, де транспортне забезпечення набагато краще. Звідти автобуси їздять у наш напрямок регулярно — і у вихідні, і у святкові дні. На відміну від нашого району, де кожний такий день — щонайперше свято для більшості водіїв-перевізниківѕ» А депутат райради Володимир Шматолоха своєю чергою зазначає, що минає вже майже 20 років, як ліквідували чимало автобусних маршрутів, які сполучали деякі села з райцентром Рогатином: «Тільки через сімнадцять років вимог мені вдалося відновити рейс Рогатин — Вільхова, та й то тільки до села Васючина. А колись автобус чотири рази їхав на Вільхову і стільки ж — у Рогатин». І таких фактів-звернень у нас  чимало.

 

Пілотне село

Село Вільхова належить до Васючинської сільської ради — за 5,5 км від Васючина і 2,5 — до Підмихайлівців. Сто з гачком жителів.
ѕПеред селом є цікавий межовий знак. По один бік — прапор України, по другий — Євросоюзу, а далі читаємо напис: «с. Вільхова — пілотна громада спільного проекту ЄС та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». 2008—2009 р.».

Гречно вітаємося — і нас запрошують до хати сільські пенсіонери, дивуючись, що ми не знаємо про їх давні проблеми, і з надією, що там — у районі чи області — за багато років селян таки почують. А кожному з наших співрозмовників без малого вісімдесят — не ті роки, щоб лукавити. Тож Роман Дорошенко, Текля Дорошенко та іван Левицький нам підтвердили те, про що не перший рік інформує владні кабінети «в’їдливий депутат райради» Володимир Шматолоха.

— У Вільхові ми як від світу відрізані, — розповідають старожили,— ні до Васючина, ні до Підмихайлівців нема чим з села доїхати. Школа I-III ст. є у Васючині, а I-II ст. — у Підмихайлівцях. То діти вранці щодня мусять пішки ходити не один кілометр. Навіть магазину не маємо — бовваніє забитий дошками. У селі багато пенсіонерів. Як можемо собі дати раду без транспорту? Збудували ФАП, є церква, але ж існує чимало й інших життєвих потреб. Автобус курсує лише до Васючина, хіба, як є пасажири, то впросять водія довезти до села. Він місцевий, то нас розуміє...

«Вже не раз пробували організувати конкурс, — пояснює голова правління ВАТ «Рогатинавто» Степан Окрепкий, — але на маршрут до Вільхови ніхто документи не подає. Тільки з поваги до обласного і районного керівництва ми кілька разів на тиждень заїжджаємо у Вільхову. На мою думку, доречно подавати на конкурс маршрут Рогатин—Вільхова. Але за умови, що компенсацію збиткових відтинків маршруту візьме на себе бюджет. Загалом на Рогатинщині 85% маршрутів — збиткові. Погоджуюся і з тим також, що райдержадміністрації, а не ОДА мають бути замовниками послуг перевезень пасажирів».

 

Економія на пільгах

Єдиним перевізником на Рогатинщині є ВАТ «Рогатинавто»: пасажирським транспортом у приміському сполученні обслуговує, за інформацією голови правління Степана Окрепкого, 76 населених пунктів на 17 автобусних маршрутах. Тож на скарги сільських голів та депутата райради Володимира Шматолохи про недоброякісне курсування автобусів на маршруті Рогатин—Букачівці перевізник дає відповідь і справді «гідну» монополіста: «Наші пояснення такого стану справ не задовольняють скаржників, а ми не в змозі задовольнити їхні вимоги, і тому на засіданні правління ВАТ «Рогатинавто» прийнято рішення добровільно відмовитися від обслуговування маршруту Рогатин — Букачівці на користь іншого перевізника». Із письмовою заявою такого змісту керівник «Рогатинавто» звернувся до замовника послуг — Івано-Франківської ОДА, попередивши про розірвання договору вже з 20 березня цього року. Як уже ілюструвала свого часу «Галичина» на прикладі Болехівщини, такий крок перевізника можна розтлумачити по-різному: і як «схему», щоб позбутися неприбуткового маршруту, і як неможливість провадження конструктивного діалогу з користувачами послуг.

— Так, ми звернулися до ОДА з проханням розірвати договір. А що робити? Потрібно не займатися роками критиканством, а хотіти діалогу. Де сільський голова цього прагне, там є результат, — прокоментував керівник «Рогатинавто».

Своєю чергою начальник управління економіки Рогатинської РДА Степан Демчишин вважає, що компроміс можливий, якщо б і керівники територіальних громад, і влада та перевізник справді прагнули діалогу.

— Букачівська зона, — пояснює Степан Зіновійович, — найкраще забезпечена послугами автотранспортних перевезень. Жоден з інших напрямків району не має такої кількості маршрутів. А щодо вихідних і святкових днів — мотивація у перевізника економічна: мовляв, возити по кілька пасажирів у такі дні збитково. Окрім цього, для покриття видатків на пільгові перевезення «Рогатинавто» передбачили 747 тис. грн., але й нині Держбюджет боргує перевізникові 280 тис. грн. Хоча скарг про пільгові перевезення у нас нема. На мою думку, проблеми з наданням послуг пасажирських автоперевезень на букачівському напрямку нема.
ѕМи з начальником управління економіки Рогатинської РДА починаємо рахувати, щоб пересвідчитися, кому насправді невигідне за-провадження адресної допомоги громадянам пільгових категорій? Переконуємося — державі. Бо за всіма нормативами кількості поїздок для пільговиків Рогатинщини у Держбюджеті мали б передбачити до трьох млн. грн. Нині ж на кожного припадає до чотирьох грн. — в один бік з Васючина до Рогатина заплатити. Таким чином, за нашими підрахунками, «Рогатинавто» одержує майже в три рази меншу дотацію від реально обррунтованої. А тепер — про збитковість деяких маршрутів, про яку, як пишуть скаржники в листі до «Галичини», їм часто доводиться чути від керівництва ВАТ «Рогатинавто». Наша думка така: до того часу, поки пасажирів обілечуватимуть не в обов’язковому порядку, а за бажанням, говорити про збитковість недоречно. Бо це не мова економічного аналізу.

Наше дослідження показало: проблема надання послуг автотранспортних пасажирських перевезень існує. І не в розрізі якогось району, а в недосконалості самої системи визначення замовника послуг. Очевидно, в центрі таких замовлень має бути та чи інша територіальна громада. Тоді скарги чи побажання селян не блукатимуть по колу — з села в  область, а з області в район. А такі села, як, наприклад, Вільхова на Рогатинщині або Підбереж на Болехівщині, Закерничне на Рожнятівщині і т. д. у ХХI столітті не будуть «пасинками» перевізницьких інтересів.
25 Лютого 2010, 13:21
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47