Медична рада Косівського району проаналізувала роботу лікувально-профілактичних закладів у 2009 році. Участь у ній взяли перший заступник  начальника головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Микола ОЛІНІЙЧУК і директор  обласного фтизіопульмонологічного центру Володимир Вагилевич.

Професійність кадрів

Не хотілось би вдаватись  до трафаретного «кадри вирішують все», але погодьмося, що в цьому раціональний зміст таки є. Особливо коли це стосується такої галузі, як охорона здоров’я. Бо можна все життя працювати медсестрою, фельдшером чи лікарем, а вищої атестаційної категорії так і не отримати, небезпідставно  наголосив головний  лікар Косівської  центральної лікарні Іван Фазан. А в медустановах Косівщини працюють 246 лікарів та 770 медичних сестер. Для вирішення кадрової проблеми, сімейним  лікарем «укомплектовано» (даруйте за таку термінологію) Шешорську амбулаторію, хірургом, травматологом, лікарем швидкої допомоги — Кутську міську  лікарню; педіатром — Космацьку дільничну лікарню, лікарем приймального покою та педіатром — Косівську ЦРЛ. Але цим кадрову проблему далеко не вирішено. У Яворівську  лікарську амбулаторію потрібні педіатр  і терапевт, Яблунівську райлікарню — рентгенолог і невропатолог, Соколівську амбулаторію — сімейний лікар...

На що хворіємо

Стаціонарну допомогу горянам у районі надають Косівська ЦРЛ (360 ліжок), Яблунівська РЛ (100 ліжок), Кутська МЛ (85 ліжок), Космацька ДЛ (16 ліжок), Косівський фтизіопульмонологічний  диспансер (80 ліжок). І надають належно. Експертна комісія МОЗ її високо оцінила й присвоїла Косівській ЦРЛ вищу категорію. Та попри те діяльність медиків було глибоко і критично проаналізовано.

Медики стурбовані тим, що в 2009-му зросла загальна  захворюваність як серед дорослого населення, так і серед дітей. Аналогічним є стан справ щодо первинної захворюваності. Починаючи з листопада 2009-го, в районі спостерігалося  різке зростання захворюваності на гострі респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ) та грип.

На медраді  йшлося також  про зростання  первинної  захворюваності на системи кровообігу. Вагомий  відсоток становлять усі форми гіпертонічної хвороби. Зріс показник  первинної захворюваності горян на ішемію та інфаркт міокарда.

Торік було  вперше виявлено 179 хворих  на цукровий діабет, а також 35 хворих  вузлуватою формою зобу. Медики констатують, що в районі знизився показник первинної захворюваності онкологічними хворобами. Однак ця страшна недуга не дає про себе забути, все частіше лікарі виявляють рак молочної залози. Болить і те, що загалом торік  у районі померло 20 дітей віком до 18 років.

Насамперед діагностика

Думаю, не варто нікого  переконувати в тому, що рівень медицини залежить від діагностичної  апаратури й медустаткування.  І на цьому шляху лікувально-профілактичні заклади Косівщини мають вагомий поступ. Найперше завдяки ініціативності й упертій  непоступливості чільника районної медицини Івана Фазана та розуміння  місцевого й галузевого керівництва. Попри  економічну  скруту в державі на охорону здоров’я в районі 2009 року виділено 37 млн. 455,5 тис. грн., а також  залучено 2988,2 тис. грн. позабюджетних коштів. Збільшено фінансування  на придбання медикаментів, харчування  хворих.


За  кошти місцевого бюджету придбано і встановлено цифровий рентгенапарат, три  концентратори кисню, чотири електрокардіографи, аналізатор  електролітів. За рахунок  спецкоштів тут придбали  індикатор швидкості кровотоку, УЗД-апарат — для  Яблунівської лікарні. За централізовані кошти базу медоснащеності поповнили також рентгендіагностичний комплекс, колоноскоп, електрокардіограф п’ятиканальний, хірургічний відсмоктувач. Придбано автомобіль  для відділення  швидкої допомоги ЦРЛ. А скільки  зроблено в плані  господарському, зокрема в Кутській, Яблунівській і Косівській лікарнях! «У керівників їхніх колективів поєднані душа лікарська і хист господаря», — сказав про них перший заступник начальника головного управління охорони здоров’я ОДА Микола Олінійчук.

Про все — відверто

Водночас Микола Дмитрович зауважив, що косівським медикам треба  поліпшити поліклінічну роботу, активізувати первинні ланки охорони здоров’я щодо виявлення  на ранній стадії туберкульозу, онкологічних захворювань, гіпертонії, цукрового діабету.

А директор обласного фтизіопульмонологічного центру Володимир Вагилевич стурбований тим, що в Косівському тубдиспансері досі не підключено сучасного  дорогого флюорографічного  апарата. З цього приводу, прояснив ситуацію голова  райдержадміністрації  Ярослав Шинкарук, є домовленість з енергетиками, які прокладуть до тубдиспансеру  нову електролінію в борг, який буде проплачено коштами  обласного бюджету. М. Олінійчук подякував медикам за роботу в період епідемії грипу. Було організовано донорство, хірургічну службу.  Гарні враження на нього справили відвідини Яблунівської райлікарні (головний лікар Ігор Гнатишак) і, особливо, Кутської  міської лікарні (головний лікар ігор Грабовецький). «Косівський район — один з районів, який на п’ять з половиною мільйонів  збільшив фінансування  на потреби охорони здоров’я. Такого нема ніде в області», — зазначив обласний чільник.

Підсумовуючи розмову, головний лікар Косівської ЦРЛ І. Фазан окреслив перспективи розвитку галузі в 2010 році. А це створення окремого структурного підрозділу «Урологічний відділ» в Косівській ЦРЛ та міжрайонного центру нефрології та гемодіалізу,  завершення реконструкції терапевтичного корпусу та капітального ремонту  дитячого відділення, реконструкція поліклініки,  заміна систем опалення та водопостачання в Косівській, Яблунівській, Кутській і Космацькій лікарнях, ремонт амбулаторій та придбання для них автомобілів. Іван  Фазан від усієї медичної родини Косівщини щиро подякував чільникам влади за розуміння і допомогу у придбанні обладнання.  Адже високоякісне й ефективне надання медичної допомоги горянам неможливе без сучасного діагностичного обладнання та створення належних умов для лікування і перебування хворих у медичних закладах.

04 Березня 2010, 13:09
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47