Як свідчить міліцейська статистика, на Івано-Франківщині найчастіше викрадають нові, не старші двох років автомашини. Улюблена марка автомобільних викрадачів - "Шкода"

Для того, щоб новенький, а тому особливо дорогий автомобіль служив його власникові якнайдовше, експерти радять не заощаджувати на засобах безпеки. У середовищі автомобілістів навіть побутує напівжарт про те, що вартість охоронної сигналізації має становити щонайменше 10 відсотків вартості автомобіля.

Нова, дорога, ексклюзивна автівка неодмінно впаде в око одразу двом категоріям любителів заволодіти чужим транспортом - парубкам, які просто охочі покататися на крутій тачці, залишеній без нагляду, та професійним злодіям, для яких угон став прибутковим ремеслом. Якщо в першому випадку у власника залишаються великі шанси врешті-решт знайти своє авто покинутим і побитим десь біля річки чи на узліссі, то за умови "роботи" професійних угонщиків повернути свою машину буде значно складніше. Як свідчить міліцейська статистика, тільки трохи більше половини викрадених автомобілів вдається розшукати одразу.

За даними обласного управління ДАІ, упродовж минулого року на Івано-Франківщині викрадено 33 автомобілі. Найкриміногеннішими в цьому плані були міста Бурштин та Калуш. Попитом серед злодіїв користувалися новенькі авто - не пізніше 2007 року випуску. Найпопулярніші марки - "Шкода" та різні моделі ВАЗів. До рук злодіїв також потрапила рідкісна для Івано-Франківщини "Ауді А3" - машину викрали в приїжджого поляка. А з території приватного підприємства у Калуші якісь відчайдухи навіть угнали новенький КамАЗ із бетонозмішувачем.

Розшукати торік правоохоронцям вдалося тільки 19 викрадених автомобілів. Решта - перебуватиме у базі даних розшукуваних автомобілів, поки оперативники карного розшуку не натраплять на слід злочинців або поки саме авто (здебільшого із перевареним номером кузова) не буде виявлене під час техогляду чи реєстрації у МРЕВ.

"У нас був такий випадок, коли чоловік прийшов реєструвати придбаний у Рівному автомобіль і виявилося, що в цієї машини переварений номер кузова і вона перебуває у розшуку як викрадена, - розповідав керівник прес-служби УДАІ УМВСУ в Івано-Франківській області Костянтин Кулак. - Коли таке виявляється, то автомобіль як речовий доказ у кримінальній справі вилучається. Після завершення досудового слідства суддя приймає рішення, якому власникові має належати автомобіль і хто має відшкодовувати збитки".

...Як свідчить практика, найобачніше поводяться ті автовласники, які залишають свої авто на платних охоронюваних стоянках чи під замком у власному гаражі. Торік жодна автівка з-під такої охорони безслідно не зникла. Один-єдиний випадок угону з території гаражного кооперативу стався в Івано-Франківську. Знахабнілі молодики зірвали замок з гаража, проникли в авто, завели його і виїхали з обгородженої території кооперативу, розбивши машиною ворота та зачепивши дахом шлагбаум, внаслідок чого викрадене авто ледь не перетворилося на кабріолет. Автівку знайшли на березі Дністра у Тлумацькому районі, куди угонщики сп'яну вирішили поїхати скупатися.

Найчастіше автівки крадуть із дворів, де їх залишають на ніч. Якщо двір у багатоповерхівці, малолюдний і погано освітлений, а авто нове і дороге, то одного препаскудного ранку власник машини на місці її не знайде. Охоронна сигналізація при цьому не завжди гарантує надійне збереження авто. Для угону автотранспорту злодії навчилися користуватися такими собі електронними відмичками - сканерами кодів брелка.

Знаючи погану звичку автолюбителів вимикати і вмикати сигналізацію здалека, зловмисники провокують увімкнення сигналу тривоги, копнувши вподобане авто по колесу. Коли роздратований власник, виглянувши у вікно, бачить, що з машиною насправді нічого не трапилося, і звично клацає брелком, нарікаючи на чиюсь незграбність, такий спеціаліст, причаївшись неподалік, за допомогою відповідного приймача та ноутбука зчитує код брелка. Відтворивши зчитаний сигнал, викрадач, коли вже все втихне, проникає в авто без зайвого шуму. У такий спосіб, до речі, торік впродовж однієї ночі було викрадено дві "Шкоди", які стояли по сусідству в дворі багатоповерхівки у Бурштині.

І насамкінець - приємна новина. Кількість викрадених автомобілів на Івано-Франківщині з кожним роком зменшується. Якщо позаторік в області було вкрадено понад півсотні автівок, то минулого року - уже тільки 33.

Такий спад у міліцейській статистиці експерти пояснюють тим, що останнім часом майже перестали красти, як то кажуть, "на возврат". "Автомобілі тепер здебільшого застраховані, зокрема й від угону, - пояснили репортерові "ГК". - Тому власникам нема резону викуповувати своє авто у викрадачів, простіше звернутися до страховиків". Не прижився на Івано-Франківщині і такий антикризовий прийом, який автовласники практикували в інших областях, як написання заяви про угон автомобіля, щоб не виплачувати за нього кредит у банку. Торік, у розпал кризи, франківці жодного разу такими іграми із законом не займалися.

"У зменшенні кількості викрадених транспортних засобів велика заслуга обласного карного розшуку, - вважає керівник прес-служби обласного УДАІ Костянтин Кулак. - Вони за останній рік багато затримали тих, хто спеціалізувався саме на угонах. Взяли на гарячому львівську групу, яка викрала 5 машин, наших майже всіх позакривали. Можна сказати, спеціалістів по угонах на свободі майже не залишилося".

Ще одним суттєвим фактором протидії угонам стали камери відеонагляду. Зокрема, тепер усі виїзди з міста Івано-Франківська та основні перехрестя доріг у райцентрах перебувають під цілодобовим відеоспостереженням. У такий спосіб правоохоронцям вдається встановити маршрут, яким рухалися угонщики, а часом навіть розгледіти їхні обличчя за кермом чужого авто.

До теми

Автосигналізація для недорогих машин (вартістю $2000-7000)

На старенький "Жигуль" немає резону ставити дорогу автосигналізацію. У поле зору професіоналів ці машини не потраплять. Тут досить простої системи, яка забезпечить достатній рівень захисту. Для надійності можете придбати простий механічний блокіратор "руль-педалі".

Для нових "Жигулів" і старих іномарок варто поставити сигналізацію потужнішу, з декількома блокуваннями та додатковими датчиками. Також не завадить іммобілайзер з кількістю заблокованих ланцюгів 2-3. Конче потрібен замок на капот. Варто змінити штатний замок запалювання на посилений, з ключем підвищеної захищеності (стандартні в "Жигулях" занадто прості).

Автосигналізації середнього класу (для автомобілів вартістю $7000-20 000)

Автомобілі цього класу мають всі шанси стати метою автовикрадачів. Тут потрібна сигналізація з плаваючим кодом. Постановка і зняття з охорони повинні здійснюватися різними кнопками. Замок управління капотом з керуванням від окремого іммобілайзера.

З машиною міг продаватися штатний іммобілайзер, але його краще замінити або встановити додатковий. Справа в тому, що типові іммобілайзери стоять на всіх автомобілях вашої марки і мають стандартні шляхи обходу.

Автосигналізації для автомобілів вартістю вище $20 000

Тут необхідно все, що і для машин середнього класу. Але також необхідні додаткові засоби.

Не зайвим буде GSM контролер - пристрій, який сповістить прямо на мобільний телефон або пейджер про будь-які зміни в автомобілі чи охоронній сигналізації. GPS модуль - найдорожча і найнадійніша система. Через супутник можна відстежувати місце розташування автомобіля.

Галицький кореспондент

05 Березня 2010, 14:25
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47