http://pedagogika.at.ua/_pu/0/22928.gifНаклейки із написами на кшталт “алкоголізм викликає імпотенцію” на пиво поки що не клеять, а аналогічні написи на пачках із цигарками, схоже, ще нікого не вберегли від згубної звички. Тепер Верховна Рада вирішила перейти до більш рішучих заходів. Пиво зарахували до алкогольних напоїв, а що стосується цигарок, то заборону на паління у громадських місцях, нібито, і не знімали, але тепер тютюновим димом можна буде подихати набагато частіше.
Українці живуть у середньому на 10-12 років менше, ніж мешканці країн Євросоюзу, а передчасна смертність працездатних українських чоловіків є вищою у 3-4 рази. Така сумна статистика має за вину не тільки низький рівень життя, погане фінансове забезпечення українських родин і недосконалу систему медичного забезпечення, але і недбале ставлення до власного здоров’я самих українців. 
Поширеність куріння в Україні — одна з найбільш високих у Європі. Поруч із незбалансованим харчуванням, травматизмом та зловживанням алкоголем, куріння сьогодні є однією з основних причин смертності українців у працездатному віці. Це стосується, зокрема, і нашого регіону. За багаторічними спостереженнями онкологів, в  Івано-Франківській області саме на курців припадає не менше 85-90% всіх первинних випадків раку легенів. А смертність від цієї недуги у чоловіків, які викурюють більше двох пачок цигарок на день, у 15-20 разів вища, ніж у некурців.

Треба кинути палити
— Речовини, які входять до складу тютюнового диму, проникають через дихальні шляхи, швидко всмоктуються у кров і розносяться по всьому організму. Через декілька хвилин після вдихання вони досягають клітин головного мозку і проникають всередину, різко порушуючи діяльність нервової системи. Виникають перші ознаки отруєння: запаморочення, слабкість, неспокій. Починають тремтіти руки, нерідко порушується свідомість. По великому рахунку, цигарка — це звичайний наркотик. І курець, вдихаючи дим від тютюну, часто не задумується про шкоду для здоров’я, — застерігає терапевт Калуської міської поліклініки Ольга Турович. — Адже, цей дим складається з 750 хімічних речовин. Концентрація окису вуглецю у ньому перевищує максимально допустиму норму у 840 разів, вміст акролеїну — у 150 разів, ціаніду — у 160, ацетальдегіду — у 16 разів більший. У цигарковому димі твердих часточок у 10 мільйонів разів більше, ніж у найбільш забрудненому повітрі мегаполісів. При згоранні тютюну утворюється найсильніша канцерогенна речовина — тютюновий дьоготь. Він, головним чином, викликає онкозахворювання. Доведена наявність у тютюновому димі і радіоактивного полонію. Цей елемент присутній там у вигляді ізотопу, а потрапляючи у дихальні шляхи та легені, стимулює злоякісний ріст тканин. Людина, яка викурює за день пачку цигарок, отримує дозу опромінювання у 3,5 раза більшу, ніж безпечна доза.
Кинути палити — можливо, але важко. 30-річному калушанину Віктору не допомогла відвикнути від паління навіть надбавка до зарплатні.
—  Я працюю за кордоном. Там встановлені правила, згідно з якими люди, які не палять, отримують надбавку до зарплати у розмірі близько 300 гривень. Перші місяці і я її отримував: або ж не палив, або ж палив потай. Потім довелося від надбавки відмовитися. Взагалі вважаю куріння дійсно шкідливою звичкою для чоловіків і згубною — для жінок. Постараюся всіма методами не допустити, щоб почала палити моя донька, — розповів “Вікнам” Віктор.
Часто люди кидають шкідливі звички тільки після того, як опинилися через них на лікарняному ліжку. На жаль, пряма загроза для здоров’я — найдієвіший стимул для того, щоб позбутися згубної звички. Так уже чотири роки не палить 58-річний Євген Михайлович. Каже, що зараз немає навіть бажання запалити цигарку.
— Я палив близько 30 років. До 54 років спалював по дві пачки цигарок вдень. І тільки після того, як чотири роки тому у мене трапився інфаркт, я зрозумів, що палити далі не можу. Процес відвикання від паління — тривалий. Дивно, але я на собі зрозумів значення вислову “хочеться палити, аж вуха пухнуть”. Так, у перші тижні без цигарок у мене дійсно боліли вуха і ділянки голови навколо них. Лікарі пояснювали, що це — від браку нікотину. Потім симптоми фізичної залежності минули, але ще приблизно рік боровся із залежністю психологічною. Проте, і вона минула. Без цигарок почуваюся набагато ліпше. Стало вільніше дихати і зник кашель, який мене турбував ось уже протягом довгих років. Кинути палити вартує чималих зусиль, але це — можливо, — переконаний Євген Михайлович.

Мінливе законодавство
Лікар Ольга Турович погоджується з тим, що найбільш дієвий спосіб зменшити кількість курців — законодавчі обмеження та пропаганда здорового способу життя. І коли спеціальні премії на роботі, повна заборона реклами куріння, жорсткий контроль за палінням у громадських місцях, навіть при необхідності накладення штрафів — методи, дієві у всій Європі, то в Україні на них так і не наважуються.
Чималу кількість курців “Вікна” нарахували біля міських супермаркетів, на зупинках громадського транспорту тощо. Фактично, заборони паління дотримуються хіба що в органах державної влади або ж на підприємствах та установах, де закон зобов’язує виділити спеціальне місце для куріння.
Відтепер ще один головний біль для некурців — заклади розваг та громадського харчування. Досі законодавство зобов’язувало чітко відокремлювати зону для курців від зони для тих, хто не палить, і відводити зі зони для курців тютюновий дим. Тепер Верховна Рада такі обмеження відмінила. Тож виділяти 50% площі для некурців та відводити з приміщення тютюновий дим для власників кафе та ресторацій — не обов’язково. Якщо власникові ресторану дотримати досі обов’язкової вимоги не вдавалося — тоді, будь ласка, повна заборона паління у закладі! Новий закон викреслив зі старого ці слова: “так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію”. Тобто, з такими змінами власникові бару достатньо написати на столику “Куріння заборонено”, і хмари диму — це вже не його клопіт. Такі зміни, швидше за все, не сприятимуть зменшенню кількості тих, хто не палить. Утім, автор таких змін до законодавства, народний депутат України Тарас Чорновіл мотивує таке рішення відстоюванням прав самих курців.
— Ідея щодо зняття вимоги по диму була моя. Технологічно її дотриматися неймовірно складно, що дає підстави для зловживань. Це треба якийсь акваріум для курців будувати. Я вважаю, ця норма була штучною, — пояснив свою ініціативу Тарас Чорновіл, який сам палить.
Разом із нововведенням щодо тютюнового диму, депутати взялися і за пиво. Тепер воно визнане алкогольним напоєм.  З 11 лютого заборонено продавати пиво та слабоалкогольні напої неповнолітнім. Продавці повинні вимагати паспорт або інший документ, який підтвердить вік покупця. За порушення цього правила продавцю загрожує штраф розміром 6800 гривень.
Пиво та “слабоалкоголку” не можна буде пити у парках, на дитячих та спортивних майданчиках, у лікарнях, навчальних та освітньо-виховних закладах (досі, виявляється, це не було порушенням законодавства. — Авт.), громадському транспорті, у культурних центрах, органах державної влади, ліфтах. За розпивання у цих місцях можна заплатити штраф від 17 до 85 гривень. Якщо вдруге спробувати випити пива у цих місцях, можна позбутися від 51 до 119 гривень.

09 Березня 2010, 12:22
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47