http://eco-ua.org/articles/img/1249888588.jpgРизик виникнення екологічної катастрофи спільна місія Євросоюзу та Програми розвитку ООН оцінила як 60%. У складі місії на екологічно небезпечних об’єктах впродовж чотирьох днів працювали 10 осіб. Вивчали реальні масштаби проблеми та оцінювали ризики витоку розсолів у водоносні горизонти. За оцінками спеціалістів, найбільше побоюватися слід можливої весняної повені.

Члени місії мають за плечима роботу із подібними екологічними негараздами по всьому світу: від Африки до Латинської Америки. Досліджують, в основному, три аспекти проблеми: соціально-гуманітарний, гірничо-геологічний і аспект навколишнього середовища. Місія прибула до Калуша на запрошення Адміністрації Президента. Екс-глава держави Віктор Ющенко розіслав по міжнародних організаціях запрошення відвідати Калуш.
Як зазначив по приїзді до нашого міста один із членів місії Сергій Волков, експерти, насамперед, намагатимуться визначити реальні масштаби екологічної загрози. Наразі цифри, які наводяться на всіх рівнях, різняться суттєво. До прикладу, за одними даними, повідомляють про 9 мільйонів тонн розсолів у Калуші. Інші джерела вказують уже на 14 млн. тонн.
Остаточні висновки місія обіцяє оприлюднити за два-три тижні уже у Києві. Повідомлення про висновки і рекомендації іноземних науковців надішлють до профільних міністерств і Міністерства закордонних справ. Крім того, Програма розвитку ООН спільно із МЗС проведуть ряд заходів для можливого залучення донорських структур для вирішення проблеми міста.
Поки що місія займається, зокрема, аналізом взятих із Калуша проб і зразків. Відтак, перед відбуттям із нашого міста підбили тільки попередні підсумки роботи. Вони, однак, не сказали практично нічого нового калушанам, чимало з яких, якщо і не відчувають екологічної небезпеки на собі, то поінформовані про загрозу не гірше, ніж науковці.
Загальні спостереження на місцях екологічної небезпеки окреслили ряд сфер, у яких заходи для поліпшення становища не вимагають великих коштів. Головне, на думку керівника місії Рене Нієнхаус, — необхідність прийняття стратегічного рішення із локалізації проблеми, оскільки, надзвичайно малоймовірно, що можливий майбутній інвестор ДП “Калійний завод” візьме на себе відповідальність за поточні події у Калуші.
Головну проблему міжнародна делегація вбачає саме у Домбровському кар’єрі та хвостосховищі №2. Більше спокійними можна бути за полігон захоронення гексахлорбензолу.
— Наразі взяті зразки із полігону захоронення гексахлорбензолу. Їх детальний аналіз дасть змогу об’єктивно оцінити рівень небезпеки. Попередні спостереження говорять про те, що у тутешньому середовищі ця токсична речовина розповсюджується повільно, — зазначив на підсумковій зустрічі у неділю Рене Нієнхаус. — Також ми працювали на хвостосховищі №1. Поки що чекаємо на результати аналізу вмісту солей і важких металів у тамтешніх розсолах. Ми вважаємо, що танення снігу не спричинить істотної небезпеки на цьому хвостосховищі.
Набагато більші побоювання комісії щодо затоплення Домбровського кар’єру. Тому, на думку експертів ООН, русло річки Сівки необхідно спрямувати в обхід кар’єру.
— Неможливо точно спрогнозувати, що відбуватиметься у кар’єрі під час танення снігу. Комісія працює над конкретними рекомендаціями щодо підняття рівня дамби та переспрямування річки Сівки. Наразі ризик прориву дамби  — 3 за 5-бальною шкалою. У весняний період найважливішим є те, щоб рівні дамб не збільшувалися, — підсумував Рене Менненхайс.
Рекомендації міжнародної місії не є обов’язковими для виконання, проте, як зазначив заступник міського голови із питань будівництва Василь Петрів, місто всіма силами намагатиметься виконувати їх. Також він пообіцяв ужити максимальних зусиль для виходу з екологічної кризи, тим паче, що місто уже має кілька окреслених шляхів для цього.
Відбуваючи із Калуша, гості залишили свої записи у Книзі почесних гостей. На згадку про наше місто отримали подарунки. Також до Києва, а, може, і за кордон, відвезуть прапор нашого міста. Експерти міжнародних організацій кажуть, що по їхньому відбутті місто прогресуватиме. Завдяки зусиллям членів місії про проблеми Калуша дізнаються і на міжнародному рівні. А голова місії Рене Нієнхаус пообіцяв повернутися до Калуша. Щоправда, не уточнив, у якій якості.

До теми
Калуськими розсолами зацікавилися німці

Наприкінці лютого Калуш відвідала німецька делегація, яка вивчала можливість переробки розсолів. У Німеччині цією проблемою займається велика група, зокрема, вона уже працює на подібних об’єктах у Індії, Франції та Чилі. В Україні їх, зокрема, зацікавили родовища калійних солей у Калуші та Стебнику. Уже у квітні наше місто сподівається отримати проект економічних підрахунків та розробки спеціальної установки для випаровування солей. Кінцевим результатом переробки місцевих розсолів мали би стати не тільки солі, а і метали, зокрема, цинк і хром.
За словами в. о. заступника міського голови із питань будівництва Василя Петріва, вартість проекту поки що не розголошували. Відомо, що з українського боку хочуть тільки технічної допомоги від інституту галургії. Іноземці ведуть мову виключно про переробку розсолів із Домбровського кар’єру. Тому проектом передбачено будівництво трубопроводу із хвостосховища до кар’єру, щоб розсоли звідти під час переробки перекачувати у кар’єр. Не виключено, що установка для випаровування розсолів буде плавучою.
Василь Петрів наголошує, що калуська сіль цінна тим, що не містить хлору. Наразі Україна переважно імпортує мінеральні добрива із Білорусі. Хоча, є можливості виготовляти і власні мінеральні добрива, адже сучасні технології — вигідні і не вимагають значних витрат газу. Що стосується переробки калуських мінеральних солей, то малоймовірно, що це робитиме калійний завод.

15 Березня 2010, 8:09
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47