Найзнаковіші мистецькі події, зокрема проект сестер Тельнюк «Наш Шевченко» та номінований на Оскара документальний фільм  «Зима в огні», мали нагоду побачити іванофранківці та гості краю на Першому міжнародному мистецькому фестивалі країн Карпатського регіону «CARPATHIAN SPACE» — «Карпатський простір», що відбувся в Івано-Франківську й об’єднав музику, театр, образотворче мистецтво та мистецтво національної кухні.

А окрім того — зачаруватися магнетичною енергією грузинського танцю у виконанні ансамблю «іберієлі» та концертом Національної оперети і голосами солістів у супроводі симфонічного оркестру Івано-Франківської обласної філармонії під керівництвом Віктора Олійника.
Програма фестивалю була напрочуд розмаїтою. Виглядало так, що Вічевий майдан не міг вмістити всіх охочих, котрі прийшли на концерт гурту «Kozak System», а також виступи гостей свята — колективів «4 for dance» з Угорщини, «Церенкуца»  з Молдови, «Княгинька» зі Словаччини і фольклорного румунського гурту з м. Марамуреш.  Успіх мали частування національними стравами в театрі кіно «Люм’єр», а також фільми «Зима у вогні: боротьба України за свободу», чеський — «Пута», грузинський — «Моіра» та польський — «Валенса. Людина з надії».
Аншлаг на сцені обласної філармонії зібрав концерт польського гурту «Волосі», котрий до Івано-Франківська приїздить уже не вперше, сестер Тельнюк та артистів Національної оперети України. У рамках міжнародного мистецького фестивалю «Карпатський простір» відбувся також унікальний концерт карильйонної (дзвонарської) музики на майдані Шептицького.

У музеях міста відбувалися виставки. Приміром у краєзнавчому музеї відбулося відкриття кількох виставок — «Польща. Архітектура» (Польща), «Від театрів до Дунаю» (Словаччина), «Віденський модерн» і «Порушена тиша перед бурею» (Австрія), «Вітаємо, Грузія» (Грузія), «Угорщина очима українських художників» (Угорщина), художня виставка  митців Молдови.
У Музеї мистецтв Прикарпаття відкрилися виставки: «Народжені Карпатами» — Андрія Будника, «Мої Карпати» — Олександра Храпачова, а також виставка плаката.
Делегації 10 держав прибули до Івано-Франківська для участі у мистецькому фестивалі «Карпатський простір», що стартував 6 травня і тривав три дні. Митці Польщі, Угорщини, Словаччини, Чехії, Австрії, Румунії, Молдови, Азербайджану, Грузії та Естонії привезли до нас своє мистецтво. А численні мистецькі і кулінарні проекти, що відбувалися в рамках фестивалю, збирали аншлаги.
Голова оргкомітету фестивалю наш краянин директор і художній керівник Київського національного академічного театру оперети народний артист України Богдан Струтинський наголосив на тому, що  його мала батьківщина — івано-Франківськ приваблює людей за ознаками передусім духовними.
А під час засідання круглого столу «Європа Карпат. Український аспект» міністр культури Євген Нищук, котрий народився в івано-Франківську, сказав, що фестиваль може стати справжнім брендом для івано-Франківської області.
Місією фестивалю є об’єднання країн не лише територіально,  а передовсім через мистецтво. Організатори кажуть, що він передбачає розширення кола числа країн-учасниць. Це потужний вияв культурної дипломатії, що може утворити щорічний майданчик для спілкування митців, бізнесменів, дипломатів і політиків. У кулуарах фестивалю можна було почути слушну думку про те, що фестиваль «Карпатський простір» має шанс отримати і фінансову підтримку Євросоюзу.
А учасників фестивалю привітали генеральні консули Угорщини, Словаччини, Польщі та Румунії в Україні, народні депутати, міністр культури Євген Нищук, обласна та міська влада. Відкрив цей фест виступ духового оркестру Івано-Франківського музичного училища ім. Д. Січинського під орудою Петра Гундера.
Міністр культури України Євген Нищук, відкриваючи простір класичної музики, що базувався на сцені обласної філармонії, сказав: «Я всіляко підтримуватиму цей фестиваль, бо насправді хочу зробити його великим брендом для Івано-Франківська, щоб колеги в уряді, перші особи держави і європейські гості знали, що в Івано-Франківську в травні відбувається така важлива подія. і треба їхати до Івано-Франківська, бо тут відбувається те, що дасть розвиток цьому краю й Україні. Я маю ще особливий сьогодні пієтет, бо стою на сцені, котра дала мені життя, а згодом я тут разом з гуцульським ансамблем репетирував Олексу Довбуша, і дуже зворушений бути тут сьогодні з вами й представляти артистів, з котрими я іду сьогодні по житті, — дует сестер Тельнюк. Я часто їх представляв на різних сценах і казав, що зараз до вас вийдуть артистки глибокого змісту і високого духу, неабиякого таланту, інтелекту, жіночої мужності. Вони є не у форматі українського «телевізійного ящика». Але їх знали і завше відчували українці».
...Гурт «Сестри Тельнюк» в Україні працює 30 років і щоразу збирає шанувальників. Творчість сестер Тельнюк є феноменом, бо вони не лише обдаровані Божою іскрою, а несуть соціальний підтекст у кожному своєму виступі — вміють надчутливо інтерпретувати те, що болить і ранить українця. і в проекті «Наш Шевченко» Галя і Леся Тельнюк подають тексти Шевченка так, як би хотів кожен із нас, коли б умів зробити це серцем.
«Наш Шевченко» — не данина моді. Ми не намагаємося вскочити у тренд. Ми просто визріли для того, щоб заспівати поезію Тараса Шевченка», — кажуть Галя та Леся Тельнюк.
Євген Нищук також пообіцяв ініціювати входження України в європейську програму «Єврімаш», котра сприятиме співпраці з європейськими кінокомпаніями та відкриє можливість отримувати грантову допомогу.
Учасники естонського гурту «Duo Malva & Priks» про фестиваль «Карпатський простір» висловилися захоплено: «Нам дуже сподобався фестиваль, нас так тепло приймали! Міжнародні фестивальні мистецькі заходи потрібні, аби люди могли побачити різні стилі мистецтва, саме мистецтво здатне об’єднати людей, об’єднати народи, країни, ми в цьому впевнені».
Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Молдова в Україні Руслан БОЛБОЧАН висловив слова вдячності організаторам свята за ідею та теплий прийом. «Проведення фестивалю в Івано-Франківську, в Карпатах, в місці, яке об’єднує багато народів, — символічне. Надзвичайно важливо об‘єднувати зусилля для збереження спільних духовних цінностей. Фестиваль, який проводиться в ці дні, надає всім нам прекрасну можливість ближче познайомитись і глибше зрозуміти багатство культури, традицій, неповторний національний колорит українського народу і народів сусідніх країн. Мені дуже приємно перебувати в Івано-Франківську, це справді дуже красиве місто. Приємно, що у Першому міжнародному мистецькому фестивалі «Карпатський простір» бере участь Республіка Молдова, ми щиро дякуємо за запрошення.
Наші художники виставляють свої роботи на художніх виставках, ми презентуємо нашу молдовську кухню. Сьогодні, в День міста івано-Франківська на Вічевому майдані виступив дитячий колектив із Молдови. Наша оперна співачка Марінна Булікану бере участь в концерті разом із артистами Київського національного академічного театру оперети.
Користуючись нагодою хочу побажати всім жителям міста, всім тим, хто любить Івано-Франківськ, хто підтримує івано-Франківськ, миру, добробуту та процвітання».

13 Травня 2016, 15:19
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/culture/kar
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47