Фото Олекси Бутчака

Міська влада Івано-Франківська дозволила будівництво ще одного торгового центру в історичній частині міста.

Невдовзі поруч станіславівської колегіати, пам'ятки архітектури національного значення, в якій розташований обласний художній музей, з'явиться ще один кількаповерховий торговий центр. Згідно з рішенням міськвиконкому, підписаним 29 вересня минулого року головою міста Віктором Анушкевичусом, кооперативу "Первоцвіт" дозволено влаштування в торговому ряді поруч з майданом Шептицького "квіткового ринку з громадськими туалетами".

Наразі існує два архітектурні проекти торгового центру - двоповерхового з мансардою та підвальними приміщеннями і на один поверх вищого із дзеркальними стінами. Торгуватимуть квітами тільки на першому поверсі, у підвалах будуть громадські вбиральні, решта приміщень перейдуть до забудівника і будуть використані на його розсуд. За словами Віктора Рудницького, генерального директора будівельної компанії "Арс-дім", яка виступає підрядником будівництва, спорудження торгового центру можна було б починати навіть вже, тільки сніг заважає.

Квіткові інвестиції

...Квіткарки, які тепер мерзнуть у своїх залізних будках під стінами колегіати, куди їх "тимчасово" переселили з ринку ТзОВ "Горизонт" (між майданом Шептицького та вулицею Новгородською) ще в 2005 році, радіють перспективі переселитися у новий торговий центр. В їхній історії вже була одна спроба торгувати в цивілізованих умовах - під дахом великої торговиці. Однак тоді, як вони вважають, їх просто кинули.

Як розповіла Олена Сазанкова, голова обслуговуючого кооперативу "Первоцвіт", що об'єднує 25 підприємців, які торгують квітами, ще п'ять років тому представники ТзОВ "Горизонт", які орендували територію ринку, змусили продавців квітів розташувати свої торгові точки майже впритул до обласного художнього музею. На місці, де вони торгували раніше, орендатори ринку розпочали спорудження торгового центру. У ньому, буцімто, мало знайтися і місце для квіткарів - продавцям квітів пропонували дольову участь в будівництві і придбання площі для торгівлі за її собівартістю.

"Ми підписали договір, що коли перейдемо на це місце, де ми зараз є, вони збудують торговий комплекс і перший поверх за собівартістю нам віддадуть, - розповідала пані Олена. - Ми ще тоді їхали разом з ними до Львова, в "Укрзахідпроектреставрацію", щоб просити про збільшення поверховості. Але вони потім нас кинули. Судова тяганина з "Горизонтом" йшла три роки, потім нам запропонували такі умови, які не всі могли сприйняти".

Як стало відомо, забудівник запропонував продавцям квітів викупити приміщення для торгівлі на загальних підставах, приблизно по 2 тисячі доларів за квадратний метр.

Заробити на квітах стільки, щоб в один момент викласти 20-30 тисяч доларів за робоче місце, звісно, нереально. Але 25 підприємців не впали духом і почали боротися за право оренди чотирьох соток землі навпроти новозбудованого торгового центру, який, до речі, дотепер стоїть наполовину порожній. Після трирічних судів-пересудів, у вересні 2009 року, договір оренди на цю земельну ділянку кооперативом "Первоцвіт" таки було зареєстровано.

"Отой кусочок землі, тих 4 сотки - це остання надія підприємців, які залишилися тут і хочуть займатися своєю роботою, - говорила Олена Сазанкова. - Цю землю не виділив ні Шкутяк, ні Анушкевичус, ми відсудили її через важкі труди і Верховний суд. Люди пам'ятають, як працювали під відкритим небом, всі ці квіти гріли свічками в морози. Тому всі дуже сподіваються, що вдасться збудувати тут свій торговий центр і мати власний, а не орендований магазинчик - з проточною водою, що дуже важливо для квітів, з нормальним опаленням. Поки не скінчилися суди, щоб не захопили цю ділянку, ми ночували тут кожен по черзі".

Квіткарки розповідають, що пошук підрядника та інвестора будівництва був непростий. Деякі підприємства відмовилися через незручності з розташуванням будівельної техніки на цьому майданчику, труднощі із заїздом та невеликий обсяг забудовуваної площі. Порозуміння вдалося досягнути тільки з будівельною компанією "Арс-дім". За домовленістю із цим підрядником квіткарі отримають по 10-15 кв. м. торгової площі за ціною 1150 доларів за квадратний метр. Причому забудівник, начебто, погоджується розтягнути проплату на 2-5 років, а перший внесок підприємці кооперативу "Первоцвіт" заплатять тільки після того, як розпочнеться спорудження першого поверху торгового центру.

Чи є загроза для пам'ятки?

Радості від майбутнього будівництва торгового центру у безпосередній близькості від колегіати не поділяють в обласному художньому музеї, який розташований у доволі ветхому приміщенні пам'ятки архітектури ХVIII століття. Директор музею Михайло Дейнега заявив, що неглибокі тріщини у стінах костелу почали розширятися і активно руйнують трьохсотрічну будівлю. "Про будівництво біля музею нам нічого не повідомляли, оскільки це вже не наша територія, - сказав репортерові "ГК" пан Дейнега. - Але забудова навколо триває вже не перший рік. Я хоч і не спеціаліст, але вважаю, що все це негативно впливає на стан споруди, в стінах справді збільшуються тріщини".

Натомість гендиректор "Арс-дому" Віктор Рудницький запевняє, що свідомий своєї відповідальності за стан та збереження пам'ятки архітектури національного значення. "Якщо є пересторога щодо художнього музею, то поспішу заспокоїти, що під час будівництва не будуть битися палі, ми будемо використовувати метод монолітно-каркасного будівництва: вибирається земля, встановлюється арматура, заливається бетоном. Ми будемо ледве дихати на сусідні історичні будівлі, адже якщо ми щось пошкодимо, то всі проблеми повісять на нас".

За словами начальника відділу охорони культурної спадщини облдержадміністрації Андрія Давидюка, забудівника справді можна притягнути навіть до кримінальної відповідальності, щоправда, тільки тоді, якщо він... зруйнує дощенту пам'ятку. За пошкодження передбачений штраф. Поки що розміри таких штрафів, можна сказати, символічні. Тому треба сподіватися тільки на сумлінність забудівника.

"Треба сказати, що, згідно з висновком львівського НДІ "Укрзахідпроектреставрація", заплановане будівництво торгового центру перебуває поза межами охоронної зони пам'ятки, - розповів репортерові "ГК" Андрій Давидюк. - Оскільки такі межі для пам'яток національного значення має право встановлювати саме ця ліцензована організація, а не наш пам'яткоохоронний орган, ми не мали підстав не погоджувати будівництво. Однак ми підтримали зауваження, які висловлювалися на містобудівельних радах з приводу поверховості та об'ємності проектованої споруди".

Зате на засіданні консультативної ради міськвиконкому з питань охорони культурної спадщини, яке відбулося минулого тижня, у точності визначення охоронних меж для пам'ятки засумнівалися. Зокрема, голова ради, начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин заявив, що границю охоронної зони пам'ятки слід вважати не меншою за 50 метрів від кожної стіни. Бо так вимагає "Інструкція по охороні культурних пам'яток".

Директор КП «Культурна спадщина Прикарпаття» інституту археології НАН України Василь Романець зауважив, що у місці, де планується будівництво торгового центру, накладаються аж дві охоронні зони - від пивоварні і музею. "Охоронна зона художнього музею і пивоварні накладаються і сягають від вулиці Галицької до Новгородської, - сказав пан Романець і додав: - На сьогодні достатньо правових підстав, щоб заборонити будівництво в охоронній зоні".

Проектні метаморфози

Василь Романець між іншим пояснив, яким чином серед погоджувальних документів на будівництво цього торгового центру виявився і дозвіл з його підписом. Він сказав, що у 2007 році, коли підписував цей папір, мова йшла про ряд невеликих квіткових крамничок, які стоятимуть навіть без фундаменту. Однак тепер з'явилися зовсім інші проекти. Як стало відомо, один з них має два, а інший три поверхи плюс мансарду та підвальні приміщення.

Заступник начальника управління архітектури і містобудування міськвиконкому Олег Баран підтвердив, що торговці квітами отримали дозвіл на проектно-пошукові роботи, коли мова йшла про одноповерхову споруду. "Це мали бути магазинчики для продажу квітів, - говорив пан Баран.- В архітектурному плані мало цікава, але невелика споруда недалеко від котельні художнього музею. Років три було тихо, а тепер раптом випливла цілком інакша споруда, фактично на 4 поверхи".

Врешті-решт у п'ятницю, 12 березня, на позачерговій сесії міськради було озвучено депутатський запит щодо правомірності будівництва торгового центру біля пам'ятки архітектури національного значення.

"Дивно, що питання було поставлене саме про неправомірність забудови, - здивувався у розмові з репортером "ГК" гендиректор "Арс-дому" Віктор Рудницький. - Насправді ж ми підключилися на тому етапі, коли у замовника уже були всі необхідні дозвільні документи для початку будівництва, значну частину яких видав власне міськвиконком. До того ж не зрозуміло, чому консультативна рада, яка є дорадчим органом виконкому, заперечує рішення, які прийняв той же виконком. Таке враження, що права рука не знає, що робить ліва. Містобудівельна рада розглядала запропоновані архітектурні проекти, дала свої зауваження, і всі вони будуть виконані. Як місто скаже, так і буде побудований торговий центр. Але сам факт будівництва оскаржувати вже пізно".

...Так чомусь склалося в Івано-Франківську, що про будівництво чергового об'єкту в центральній, історичній, частині міста, громада дізнається лише після того, як на місці забудови з'являється виритий під фундамент котлован. Попри обіцянки міської влади погоджувати кожне будівництво тільки після громадських слухань, новітні споруди в середмісті здебільшого виростають несподівано. Історія зі спорудженням квіткового ринку з громадськими туалетами біля станіславівської колегіати, на жаль, не стала винятком.

 Галицький кореспондент    

19 Березня 2010, 12:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30