Долинщина — проти реформування, яке більше нагадує руйнування, ніж зміни на краще

Ігор ЛАЗОРИШИН

Порухи зі змінами в медицині на Долинщині — чи не найскандальніші в області. Чого, наприклад, варті лише нескінченна епопея з реформуванням Вигодської міської лікарні у с. Старому Мізуні та призначеннями і звільненнями її керівників або цьогорічне несподіване звільнення із займаної посади головного лікаря Долинської центральної районної лікарні і т. д. А нещодавно соціальний спротив сягнув свого апогею: медпрацівники і громадськість району спочатку заблокували роботу двох сесій районної ради, відтак кілька разів перекривали державну автодорогу і насамкінець — спонукали районних депутатів посеред ночі скасовувати скандальні «медичні» рішення. Люди ці події образно називають «долинською медичною революцією», керівництво району — реформуванням у сфері охорони здоров’я, а ми — «долинським медичним кризом».

Біг позаду воза
Такої соціальної напруги в районі вже давно не було. Медичні працівники різних лікувальних закладів Долинщини і громадськість шляхом блокування роботи спочатку «закрили» одну із сесій Долинської районної ради, а на іншій примусили депутатів зробити перерву до 28 липня, згодом перекрили державне шосе і пообіцяли так чинити, щораз збільшуючи тривалість акції, поки влада району не дослухається до людей. Адже замість порозуміння в сесійній залі від деяких депутатів учасники спротиву на свою адресу чули принизливі слова образ.
Ніна ЯЦКіВ, чільник Вільної профспілки медпрацівників Долинщини:
— Нас збурило те, що керівництво Долинської РДА ще й досі послуговується у реформуванні медицини «законами» «регіоналки» Раїси Богатирьової. Тож ми вимагаємо зупинити таку реформу в нашому районі, адже вона «провалилася» у кількох пілотних областях України. Навіть прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначав, що лише до кінця 2016 р. запропонує «дорожню карту» медичних реформ. А наші депутати в районі вже все стрімголов порішали — зокрема, кілька років тому створили Центр первинної медико-санітарної допомоги (далі ЦПМСД. — Авт.), який і став одним із каменів спотикання, а цього року навіть призначили його головного лікаря. Але що таке ЦПМСД — ніхто з них до ладу не знає. У його структурі наразі троє осіб на чолі з новопризначеним головним лікарем. До речі, кілька років тому ЦПМСД планували створити як один із підрозділів Долинської ЦРЛ. А первинна і вторинна ланки мали працювати як одне ціле. Проте їх розділили, і відбулося просто дублювання штатів. До нас письмово зверталися працівники сільських ФАПів району, що на них чинять тиск — спочатку змушують писати заяви про розрахунок із державної структури, а відтак — про перехід у районний комунальний заклад ЦПМСД. Людей страшили, що їх позвільняють з роботи, якщо ті не перейдуть у ЦПМСД.
Через таке «реформування» медики втрачають дуже багато. Наприклад, через відсутність у структурі ЦПМСД педіатрів лікарі — без категорії і дільничності — мали б одержувати таку зарплату, як молоді спеціалісти після ВНЗ, тобто меншу на одну чи дві тисячі гривень. У штатному розписі ЦПМСД нема патронажних медсестер, фельдшерівѕ Вони також відчують на собі «вплив» реформ, бо почнуть працювати з нуля — як сімейні медсестри. Звісно, на словах нам обіцяють, що ми нічого не втратимо. Проте на папері цього нам ніхто не доказав. Тож ми не знаємо, що нас чекає. Я не розумію, як таке реформування поліпшить якість надання медичних послуг людям? Невже зі зменшенням зарплат медики запрацюють ефективніше?

Реформування — це передусім капіталовкладення в медицину, зокрема у спеціалістів різних рівнів, а не доведення сфери охорони здоров’я до жебрацького стану. До речі, через створення ЦПМСД, окрім іншого, в районі можуть закрити єдину дитячу поліклініку, яка в Долині працює вже майже чверть століття, і таким чином знищити на Долинщині педіатрію. Тож ми вимагаємо призупинення роботи ЦПМСД до подальшого вивчення цього питання. Складається враження, образно кажучи, що реформатори і самі не знають, чого слід очікувати Долинщині від тих реформ. Віз кудись собі їде, ми його наздоганяємо, а візник і не орієнтується, куди ті коні мчать. Бо ми не второпаємо, для чого той поспіх? Міністра охорони здоров’я в Україні ще нема, нема і головного лікаря на Долинщині, нема й, до речі, жодного медика серед депутатів райради (є один підприємець з освітою фельдшера. — Авт.), а керівництво району вперто і стрімголов хоче у сфері охорони здоров’я району нав’язати зміни, які громадськість вже означила руйнуванням, а не реформуванням медицини.
ѕЯк негативний приклад такого реформування медицини на Долинщині — багаторічне невідоме майбутнє Вигодської міської лікарні у с. Старому Мізуні. З
1 серпня ц. р. на її базі запрацює реабілітаційне відділення на 15 ліжок для учасників АТО. Добра, потрібна, свята справа! Але ж громадськості й досі ніхто офіційно не сказав правду, що ті 15 ліжок облздороввідділ не додасть, а навпаки, забере від лікарняної терапії. і відтак у лікувальному закладі залишиться лише 35 ліжкомісць. А згідно з чинними законами, медзаклад може бути власне лікарнею планового лікування, якщо має не менше 50 ліжкомісць. За такого реформування Вигодська міська лікарня має реальні «шанси» стати амбулаторією чи закладом відновного, а не планового лікування. А перебіг подій навколо «смітникової люстрації» головного лікаря цієї лікарні Мар’яна Студента, його звільнення райрадою, програш головним лікарем всіх судів і попри все подальше обіймання посади керівника — хіба то реформування, а не руйнування медицини в районі?

Нічне «рандеву»...
на вимогу
Під час скандальної і бурхливої сесії Долинської районної ради перші керівники району були відсутні: голова райдержадміністрації Юрій Мазур — у відрядженні, а голова райради іван Данилів — у відпустці. Тож головував заступник чільника райради Михайло ЛАВРіВ, який напередодні позачергової нічної сесії, про яку наш співрозмовник і не здогадувався і яку відтак назвали «нічним рандеву», так прокоментував соціальну напругу в медицині Долинщини:
— Ще депутати минулого скликання своїм рішенням створили в районі Центр первинної медико-санітарної допомоги. Адже, за державною концепцією реформування галузі, медицина повинна мати дві ланки — первинну і вторинну. А вже депутати теперішньої каденції призначили головного лікаря ЦПМСД і почали формувати кадрове забезпечення цієї районної комунальної медичної установи. Звичайно, будь-які зміни люди сприймають неоднозначно і насторожено. А фапи, амбулаторії і поліклініки, що діють у районі, перебувають у жалюгідному стані. Є медики-фахівці, але нема належного лікувально-діагностичного забезпечення. Тож зміни — на часі. А за поділу на первинну і вторинну ланки перед нами буде завдання поліпшити матеріальну базу первинної ланки.
— На мій погляд, через наміри запровадити деякі зміни у медицині району, які ви називаєте потрібними, соціальна напруга з кожним днем наростає. Люди таке реформування називають руйнуванням. Що маєте намір робити далі?
— Районна рада — орган, який приймає колегіальні рішення. Тож після того, як медики і громадськість вдалися до блокування роботи сесії, навіть попри вилучення «медичних» питань з порядку денного, депутати вирішили створити комісію на основі постійної депутатської комісії з питань медицини та соціального захисту населення. До неї увійдуть депутати, які мають бажання у ній працювати, а також — представники медицини і громадськості району. Комісія, зокрема, вивчить і питання про тиск на працівників ФАПів, про що зазначали пікетувальники. А відтак вирішимо, куди і як рухатися далі.
Очолив комісію іван Мельник — голова депутатської комісії райради. Сесія свою роботу продовжить 28 липня, а до цього комісія надасть висновки. Розумієте, є політики і зацікавлені особи, які підігрівають ситуацію навколо медичної реформи в районі і спрямовують людей на хибний шлях, щоб таким чином заробити собі дивіденди. Бо ж ми до людей дослухалися — всі «медичні» питання було знято із сесійного розгляду, але ж попри все напруга не скресла? Я депутат райради вже у другій каденції, тож можу зробити деякі висновки. Зокрема і про те, що фінансове забезпечення районної медицини упродовж останніх п’яти років було різним. Як і загалом в Україні. А сьогодні стан медицини Долинщини — на вищому рівні, ніж середній по області.
Звісно, були й такі часи, коли і по 9 місяців казначейство не пропускало фінансування на капітальні видатки. Сьогодні ж таких перешкод нема. Всі бюджетні статті фінансують у повному обсязі. Звичайно, є проблеми з придбанням необхідних лікувальних препаратів чи устаткування. Але загалом ніхто не хоче зробити для медицини району щось погане. Хоч і влада, якщо вона працює, може помилятися. Рівень медичних послуг у районі не задовольняє багатьох людей, а принципи, на яких вони базуються, закладені ще в радянські часи і давно себе вичерпали. І це стосується не лише медицини, а й освіти, культури і т. д. Маса проблем. А на рівні держави нема чіткого плану дій. Районна рада лише призначає керівників на підприємства чи установи районної комунальної власності, а державну політику в районі курує райдержадміністрація. Вона як виконавча влада і розробляє стратегію розвитку в районі тієї чи іншої галузі, зокрема і медичної.
До 28 липня ми маємо час подумати, і люди, які блокують роботу райради, зможуть визначитися, чи зміни їх не влаштовують, чи від таких змін у медицині буде гірше їм особисто чи всьому району. У цієї проблеми є чимало сторін та інтересів. Але для нас головний пріоритет — громадськість району.
...Наступного дня громадськість і медпрацівники не дочекалися приїзду на їх вимогу голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука, а натомість до Долини прибув його заступник ігор Пасічняк. А відтак — після дворазового перекриття державного шосе у м. Долині — люди домоглися скликання і проведення позачергової сесії районної ради. Тож посеред ночі депутати скасували рішення Долинської районної ради — від 28 листопада 2013 р. про створення в районі Центру первинної медико-санітарної допомоги як окремої юридичної особи, та від 31 березня 2016 р. про призначення головного лікаря районної комунальної установи «Центр первинної медико-санітарної допомоги Долинського району».
22 Липня 2016, 13:16
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/society/med
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47