На черговій колегії облдержадміністрації розглядали питання підготовки до зими, тарифів на електро- і газопостачання, стан виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області, підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку і бюджету області за I півріччя ц. р. У роботі колегії за дорученням прем’єр-міністра взяв участь міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

Власне з його виступу і розпочалося засідання колегії. ігор Степанович наголосив, що Держбюджет-2017 складався непросто, але уряд подав його на розгляд парламенту вчасно. Цей документ, за словами міністра, дискусійний і прозорий, а основний принцип, якого дотримувались урядовці при формуванні кошторису країни, — витрачати можна лише те, що заробляємо. Тому дефіцит бюджету встановлено у межах, погоджених з Міжнародним валютним фондом, а це 3 відсотки.
Серед пріоритетів бюджету-2017 і. Насалик назвав сектор оборони, на який виділили необхідні кошти, а ще повідомив, що напередодні на засіданні уряду вирішили також збільшити фінансування кримінальної поліції. Пов’язане це зі значним зростанням злочинності в країні.
Важливою складовою державних витрат наступного року буде фінансування ремонту доріг. Крім того, уряд планує уже з грудня ц. р. значно підвищити зарплати вчителям та лікарям, а також переглянути оплату праці держслужбовців. Другий етап цього підвищення заплановано на травень наступного року.
Що стосується сфери безпосередньої відповідальності міністра енергетики та вугільної промисловості, то, за словами ігоря Насалика, минулий рік, особливо з травня по серпень, був найскладнішим періодом щодо енергозабезпечення країни за останні десять років. Навантаження на енергосистему було на 20 відсотків більшим за звичайний рівень для цього періоду, крім того, працювали лише 9 енергоблоків на атомних електростанціях, тоді як зазвичай їх працює 11-12. і це за тієї умови, що в Росії не було закуплено жодної тонни вугілля, кубометра газу чи кіловата електроенергії. Нині ж, за словами міністра, в Україні в енергетичній сфері проблем немає. Наразі йде планова підготовка до зими. і навіть коли постане питання про відмову від вугілля антрацитової групи, яке нині постачають із зони АТО, країна впорається і з цим.
Наразі атомна генерація забезпечує 52 відсотки енергетичного балансу країни. і коли раніше вона була повністю «зав’язана» на Росію — від постачання готових збірок і до утилізації відпрацьованого пального, на що, до речі, витрачались сотні мільйонів доларів щороку, то нині ситуація змінилась. Тепер будується сховище відпрацьованого ядерного палива кошторисною вартістю близько 400 млн. дол., шість енергоблоків перейшли на використання ядерного палива від американської компанії «Вестенхаус». і навіть якщо російське підприємство — виробник ядерного палива «Твел» відмовиться від постачання паливних збірок до України, то енергетична галузь здатна впоратись із цим викликом. Нині налагоджується співпраця з Казахстаном (йдеться про спільне спорудження підприємства із виробництва твелів — тепловидільних елементів), і, за словами і. Насалика, за рік-півтора Україна буде забезпечена власним ядерним паливом.
Також міністр повідомив, що його відомство уже склало енергетичний баланс на 2017 рік і у відомстві сподіваються, що уже в березні-квітні наступного року в Україні вперше за роки незалежності можна буде переглядати тарифи на електроенергію у бік їх зменшення.
Свого часу і. Насалик представляв громадськості так звану «криву незалежності». За його словами, тоді чимало фахівців лише сміялись із цього. Йшлося про збільшення добування власного газу, з одного боку, а з другого — про запровадження технологій енергоощадності та енергоефективності. Нині ж, як стверджує міністр, видно перспективу: за чотири роки Україна може стати незалежною від імпортованого газу.
Не обійшов у своєму виступі Ігор Степанович і питання ціни на газ. За його словами, введення єдиної ціни на газ — крок необхідний. Свого часу він цікавився собівартістю видобутку блакитного палива у Норвегії. Вона становить від 8 до 10 доларів за тисячу кубометрів, разом з тим продають його за європейською ціною, на яку нині орієнтується і наша країна.
Що ж стосується енергозбереження, то за словами і. Насалика, 11,5 млрд. кубометрів газу зі всього газового балансу країни обсягом у 34 млрд. кубометрів використовується неефективно. І це передусім та проблема, на яку можуть вплинути органи місцевого самоврядування, зокрема, приєднуючись до європейської програми з покращення енергоефективності. Свого часу подібний до цього пілотний проект було запроваджено у Калуші. Йшлося про покращення використання енергії у школах, лікарнях, державних установах. За словами колишнього міського голови Калуша, це дає майже 50 відсотків економії коштів на ці потреби, а отже, може бути добрим бізнесом для органів місцевого самоврядування.
Також на колегії ОДА було розглянуто питання про стан об’єктів паливно-енергетичного комплексу області та існуючі проблеми в галузі і шляхи їх розв’язання, про що доповідала Ольга Буславець, директор департаменту електроенергетичного комплексу Міненерговугілля. Зокрема, за її словами, потрібно завершити модернізацію Калуської ТЕЦ, яка нині працює лише на 60 відсотків встановленої потужності, і реконструкцію трьох блоків Бурштинської ТЕС. Є певні проблеми і у забезпеченні області електроенергією через зростання споживання, зокрема у Верховинському районі, с. Поляниці Яремчанської міськради. З цією метою уже затверджено план розвитку розподільних мереж в області.
Про стан підготовки теплових господарств для успішного проходження осінньо-зимового періоду 2016/2017 та забезпечення споживачів теплом розповів Юрій Басараб, начальник управління житлово-комунального господарства департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації. А про заходи щодо забезпечення надійного електропостачання споживачів області в рамках підготовки до зими доповідав Сергій Подошва, директор департаменту промисловості та інфраструктури ОДА.
Йшлося на колегії і про тарифи на електроенергію та газ, хоча, зрозуміло, обласна влада не може безпосередньо вирішувати цих питань, які належать до компетенції уряду та спеціальної Нацкомісії. Втім, суперечку у членів колегії викликало інше питання — про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області у 2016 році, про що доповідав заступник голови ОДА Ігор Пасічняк. Зокрема, аналізуючи проект рішення колегії з цього питання, голова обласної ради Олександр Сич зауважив, що держава підняла зарплати вже цього року на 25 відсотків, а субвенцію з бюджету на ці потреби — лише на 8 відсотків, таким чином свідомо закладаючи у кошторисі країни борги. Нині ж урядовці гарно розповідають про майбутнє підвищення заробітних плат медиків та вчителів, а можливо, краще б вони пояснили, як погасити нинішні борги не за рахунок органів місцевого самоврядування. Втім, І. Насалик запевнив, що уже на початку жовтня уряд буде вносити зміни до Держбюджету-2016, і всі проблеми, пов’язані з виплатою зарплат, буде розв’язано. Зрозуміло, що ситуація із своєчасною виплатою заробітної плати у бюджетній сфері нині надзвичайно гостра, тож голова ОДА Олег Гончарук навіть попросив вибачення в усіх, хто не отримав заробленого вчасно, та закликав чиновників на місцях докладати усіх зусиль для того, аби виправити ситуацію.
26 Вересня 2016, 17:44
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/economics/u
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30